Enquesta de VilaWeb: Junts faria un salt endavant i recuperaria tres escons

VilaWeb

Ot Bou Costa

03.05.2024 - 19:00
Actualització: 04.05.2024 - 09:11

Si les eleccions a Catalunya haguessin estat durant aquest matí i migdia, Junts s’hauria recuperat i hauria capitalitzat bona part del vot independentista, amb 3 escons més respecte del lliurament anterior. El PSC de Salvador Illa continuaria destacat i no deixaria de créixer en intenció de vot –ara, un 29,9%, molt per damunt de Junts, que n’obtindria un 21,2%– i aconseguiria 1 diputat més, 42 en total. Aquesta és la situació que retrata la nova enquesta d’EM Analytics per a VilaWeb, i en què el diari, ho recordem, no ha intervingut en el procés de cuina. Demà mateix a les nou del matí en podreu consultar un lliurament nou. Les dues tendències que s’intueixen, de moment, apunten que els socialistes capitalitzarien el vot de l’unionisme i Junts, després d’uns dies d’acostar posicions amb Esquerra, tornaria a encapçalar amb comoditat el bloc independentista.

Sense majoria independentista

La candidatura de Carles Puigdemont obtindria 34 escons i la de Pere Aragonès, 27, cosa que els deixaria en una suma de 61 escons, força lluny dels 68 que marquen el llindar de la majoria. La baixada significativa de la CUP, amb Laia Estrada de cap de llista, faria que ni tan sols sumant-hi els seus 4 escons –5 menys que el 2021, 3 menys que quan va començar aquest tracking– arribessin a la majoria. Aliança Catalana, el partit de Sílvia Orriols, continua entrant al parlament, amb 2 escons, i oscil·la a prop del 3% del vot. Alhora, el partit de Clara Ponsatí i Jordi Graupera, no acabaria d’aixecar cap i, amb un 0,9% d’intenció de vot, restaria fora del parlament. En tots dos casos, EM Analytics recorda la dificultat de retratar les possibles entrades dels partits extraparlamentaris pel biaix del record de vot en l’elaboració del sondatge.

La majoria més sòlida continuaria essent la suma del PSC i Junts, que arribaria als 75 escons; socialistes i republicans també l’obtindrien, amb 69 diputats; i el triangle que va fer possible la investidura de Jaume Collboni a Barcelona –PSC, Comuns i PP– no podria arribar a la majoria absoluta sense Vox, contra el qual hi ha acordat, d’entrada, un cordó sanitari. Per una altra banda, es mantenen estables els resultats del PP d’Alejandro Fernández, amb 12 diputats, i de Vox, que n’obtindria 10.

La possible patacada de la CUP i els Comuns

Una altra de les dinàmiques que criden l’atenció és aquesta tendència decreixent tant de la CUP com dels Comuns, que miren de prendre’s vots mútuament, però, mentrestant, sembla que s’erosionen molt en benefici dels partits més grossos. Fins ara, allò que feia que la CUP resistís per damunt dels Comuns en el tracking d’EM Analytics era que aconseguien d’entrar per totes quatre demarcacions; ara, la polarització els podria deixar fora tant a Lleida com a Tarragona –la ciutat natal d’Estrada, que aquesta vegada es presenta per Barcelona. Els anticapitalistes assolirien 3 escons a Barcelona i 1 a Girona, i a les altres dues circumscripcions serien extraparlamentaris malgrat un percentatge de vot alt, del 4,9% a Lleida i del 4,4% a Tarragona. Els Comuns, que ja van començar coixejant, només obtindrien 4 escons per Barcelona, la xifra més baixa de la història de l’espai –comptant tots els resultats d’Iniciativa per Catalunya.

La pèrdua dels escons de la CUP a Lleida i Tarragona són el primer gran canvi en les previsions d’aquestes dues demarcacions, que fins ara es mantenien molt estables, amb el gruix de la competició concentrat a Barcelona i Girona. A Tarragona, concretament, el PSC millora posicions i és on aconseguiria l’escó nou –va ser l’única de les quatre on va guanyar Esquerra ara fa tres anys.

Fitxa tècnica

Univers: persones amb dret de vot a Catalunya
Àmbit: Catalunya
Quotes per escala ideològica, edat, sexe, renda, ocupació, territori, formació i interès en la política, segons la distribució del cens electoral.
Mida de la mostra: 1.200 entrevistes inicials + 100 diàries
Procediment de recollida d'informació: Entrevista telefònica, assistida per ordinador (50%) CATI, model mixt, (50%) entrevistes en línia amb qüestionari intel·ligent estructurat, CAWI.
Marge d'error: 2,5% (N-1.200 per a un grau de confiança del 90% (dos sigmes) i en la hipòtesi de P=Q=0,5 en el supòsit d'una mostra aleatòria simple.
Duració del qüestionari: 4-5 minuts
Dates del treball de camp:
Anterior: del 15 al 3 de maig de 2024.
Actual: 2 de maig al 3 de maig de 2024
Nombre de supervisors: 3
Accés al qüestionari i preguntes: https://electopanel.com/catCallCtrackingCont
Responsables de l'anàlisi: Rodrigo Panero i Miguel Díaz
Institut: EM-Analytics.com (Carrer Gran Via, 6, 28013, Madrid)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor