Enquesta de VilaWeb: Aliança Catalana entraria al parlament i el PSC s’estancaria

VilaWeb

Text

Ot Bou Costa

Alexandre Solano

01.05.2024 - 20:00
Actualització: 03.05.2024 - 19:15

Si les eleccions a Catalunya s’haguessin fet avui, el PSC de Salvador Illa mantindria la posició capdavantera però baixaria –lleument– per primera vegada d’ençà que va començar el tracking d’EM Analytics per a VilaWeb, i els blocs es mantindrien si fa no fa igualats, amb tot obert durant la nit electoral per a decantar la balança. Com repetim en cada lliurament, la imprevisibilitat dels últims dies de campanya i, sobretot, dels últims escons de cada circumscripció, que depenen en bona part dels equilibris de la llei D’Hondt, fa molt difícil de preveure les majories, que depenen de molt pocs vots. La novetat principal és que Aliança Catalana, la formació d’extrema dreta encapçalada per Sílvia Orriols, entraria al parlament amb 2 escons, després d’uns dies amb una tendència a l’alça. Aliança aconseguiria d’entrar a la circumscripció de Barcelona i prendria un diputat als socialistes i un altre a Junts, i la tendència mostra que seria molt a prop d’obtenir-ne un tercer. Tant Alhora, el partit de Clara Ponsatí i Jordi Graupera, com Ciutadans, amb Carlos Carrizosa, restarien lluny d’entrar al parlament.

El repartiment de diputats i les majories

El PSC obtindria 40 escons, 1 menys que en el lliurament anterior, però tot i així la seva diferència amb la candidatura de Carles Puigdemont, que n’obtindria 32, seria considerable. Els socialistes, a més, superarien Junts per més d’un 9% del vot, i continuarien a prop del 30%, un resultat molt més alt que no el de fa tres anys. ERC es manté estable a 27 diputats, lluny d’atrapar Junts, però també resistint per damunt del 18% d’intenció de vot. En el sector més espanyolista, el PP d’Alejandro Fernández continuaria amb un lleuger avantatge per davant de Vox, amb 12 diputats i 10. L’estira-i-arronsa particular entre la CUP i els Comuns continua molt ajustat en intenció de vot –tots dos són vora el 5%–, però els cupaires assolirien 7 escons en lloc dels 5 dels Comuns perquè els de Laia Estrada obtindrien diputats en totes les circumscripcions i els de Jéssica Albiach tan sols a Barcelona.

Respecte de les majories, la més sòlida seria la unió del PSC i Junts, que arribaria als 72 diputats. A diferència dels dos lliuraments anteriors, els socialistes i Esquerra plegats no superarien els 68 de l’absoluta i necessitarien els 5 dels Comuns per a forjar un hipotètic tripartit. El triangle entre el PSC, els Comuns i el PP, que va fer possible la investidura de Jaume Collboni a Barcelona, tindria 57 escons i ni tan sols arribaria a la majoria amb el suport sonat de Vox. Els tres partits que fins ara han articulat la majoria independentista al parlament, Junts, ERC i la CUP, sumarien 66 escons i no hi arribarien. 

La incògnita són els 2 d’Aliança Catalana, que també es declaren independentistes però que no han aclarit què farien si efectivament hi aconseguissin d’entrar. La CUP, en tot cas, tampoc no ha aclarit què faria. Tant Junts com Esquerra han mostrat, en públic, la voluntat de pactar prioritàriament l’un amb l’altre, però, com és sabut, la relació entre tots dos antics socis s’ha refredat i els republicans miren d’entrar en el cos a cos durant la campanya. A més, tots dos han arribat a pactes amb els socialistes en l’àmbit municipal i espanyol.  

L’efecte Sánchez s’estanca?

Quan ja fa gairebé una setmana que ha començat la campanya electoral, és cridaner que el tracking no mostri grans sotragades en les dinàmiques d’intenció de vot, ni tampoc de repartiment d’escons. Avui, Pedro Sánchez ha reaparegut per sorpresa en una visita a la Fira d’Abril de Barcelona acompanyat de Salvador Illa, després d’haver cancel·lat la participació en uns quants actes per reflexionar sobre si plegava o no. Així i tot, de moment no sembla que la seva jugada repercuteixi de cap manera decisiva en el decurs de la campanya. Tampoc no sembla que hagi afavorit especialment Carles Puigdemont el suport rebut fa uns quants dies pel president Jordi Pujol ni, avui, pel president Artur Mas –que en les darreres eleccions havia donat suport al PDECat, extraparlamentari. Per una altra banda, avui el PP s’ha mostrat obert a investir Illa amb condicions, i fins i tot s’ha mostrat favorable a parlar amb Puigdemont –“si canviés i es fes un paio formal”.

Fitxa tècnica

Univers: persones amb dret a vot a Catalunya
Àmbit: Catalunya
Quotes per escala ideològica, edat, sexe, renda, ocupació, territori, formació i interès en la política, segons la distribució del cens electoral.
Mida de la mostra: 1.200 entrevistes inicials + 100 diàries
Procediment de recollida d'informació: Entrevista telefònica, assistida per ordinador (50%) CATI, model mixt, (50%) entrevistes online amb qüestionari intel·ligent estructurat, CAWI.
Marge d'error: 2,5% (N-1.200 per a un grau de confiança del 90% (dos sigmes) i en la hipòtesi de P=Q=0,5 en el supòsit d'una mostra aleatòria simple.
Duració del qüestionari: 4-5 minuts
Dates del treball de camp:
Anterior: del 15 al 29 d'abril de 2024.
Actual: 30 d'abril de 2024
Nombre de supervisors: 3
Accés al qüestionari i preguntes: https://electopanel.com/catCallCtrackingCont
Responsables de l'anàlisi: Rodrigo Panero i Miguel Díaz
Institut: EM-Analytics.com (Carrer Gran Via, 6, 28013, Madrid)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor