06.05.2024 - 14:00
|
Actualització: 06.05.2024 - 22:04
Si les eleccions a Catalunya haguessin estat avui, el PSC continuaria ferm en la primera posició, amb 41 diputats. Tot i que baixaria –molt lleugerament– per primera vegada, Salvador Illa continuaria a l’òrbita d’un 30% del vot. Junts, amb Carles Puigdemont al capdavant, obtindria 34 escons –un més que no pas ahir– i creixeria una mica en intenció de vot, fins al 21,7%, força més endavant que Esquerra Republicana que, amb Pere Aragonès de candidat, baixaria fins al 17% i 25 diputats. Això indica la nova enquesta d’EM Analytics per a VilaWeb.
Les altres dues novetats respecte del sondatge anterior són que la CUP, amb Laia Estrada de cap de llista, perdria un dels escons i n’assoliria 5 –amb un 4,2% d’intenció de vot–, i que Aliança Catalana en recuperaria un i arribaria a 3 –amb un 3,2% d’intenció de vot. Com dèiem ahir, són dos partits que es mouen en marges molt estrets i en què la diferència entre la seva millor expectativa i la pitjor és difícil de preveure.
La resta del repartiment continuaria prou estable: el PP d’Alejandro Fernández milloraria substancialment el resultat respecte del 2021 i abandonaria el grup mixt per l’obtenció de 12 escons i un 9,5% d’intenció de vot; passaria davant de Vox, amb Ignacio Garriga de candidat, que podria rebre vora un 7,3% del vot i 10 escons; i els Comuns, amb Jéssica Albiach, empatarien amb la CUP a 5 escons malgrat que semblen tenir més intenció de vot, d’un 5,5%. Una de les conseqüències més cridaneres d’aquest resultat és que la CUP no aconseguiria de fer entrar Bernat Lavaquiol per Lleida malgrat rebre el 5% del vot.
Dos partits significatius serien, de moment, extraparlamentaris: l’ensorrada de Ciutadans, amb Carlos Carrizosa –que ja en les últimes eleccions va passar de 36 diputats a 6–, sembla probable, atès que de moment tenen una intenció de vot del 0,7%. Alhora, el partit de Clara Ponsatí i Jordi Graupera, no aconseguiria d’entrar, amb un 0,6% d’intenció de vot.
Encara més d’un 15% d’indecisos
Aquesta enquesta és la penúltima del tracking que elabora l’empresa EM Analytics per a VilaWeb –i, hi insistim, aquest diari no participa en el procés de “cuina”. L’últim es publicarà aquest vespre i oferirà la darrera fotografia que es pot publicar, encara susceptible de molts canvis que no es podran anticipar perquè a partir de llavors ja no es podran publicar noves enquestes.
Segons EM Analytics, ara com ara hi ha més d’un 15% d’indecisos que podrien decantar la balança en un sentit o en un altre. De moment, segons els paràmetres que fa servir la casa d’enquestes, els votants més mobilitzats semblen els de Junts, del PSC i d’Aliança. Entre els votants de Junts que semblaven dubtar si votar Sílvia Orriols, sembla que es començarien a decantar per fer-ho, però Junts aguantaria perquè sembla canalitzar fuites d’Esquerra i de la CUP. La previsió de participació oscil·la al voltant del 60%.
La lluita en cada circumscripció
Els resultats per circumscripcions permeten d’entendre les fortaleses i debilitats d’uns i altres. Els socialistes es mantenen molt forts a Barcelona, on Illa obtindria 29 escons, substancialment per davant dels 17 de Junts i els 14 d’Esquerra. A Tarragona, l’única demarcació on Esquerra va aconseguir de guanyar fa tres anys, s’ensorraria fins a la tercera posició en intenció de vot, tot i que obtindria 4 escons, igual com Junts, i els socialistes hi mantindrien el lideratge malgrat perdre-hi un escó.
Un dels punts on el PSC toca sostre és Lleida, on creixeria del 15% que va rebre fa tres anys a prop d’un 20,4%, però així i tot no superaria els 3 escons que ja va obtenir llavors. En canvi, la suma de Junts i ERC es mantindria en 10 escons, tot i que Junts desfaria l’empat d’aleshores i se n’enduria 6. A Girona, Junts tornaria a guanyar amb molta claredat, però el frec a frec de fa uns dies entre el PSC i ERC per la segona posició sembla que s’hauria començat a desfer en benefici dels socialistes.