Enquesta de VilaWeb: Sánchez enlairaria Illa i l’independentisme perdria la majoria

VilaWeb
Ot Bou Costa Alexandre Solano
29.04.2024 - 20:00
Actualització: 01.05.2024 - 20:36

Si les eleccions a Catalunya s’haguessin fet avui, el PSC hauria guanyat encara amb més contundència, amb 41 diputats, lluny dels partits independentistes, que haurien perdut la majoria. La tercera enquesta del tracking d’EM Analytics per a VilaWeb, lliurada aquest vespre, mostra que la distància entre el PSC i Junts és de nou diputats, i en la primera era de quatre. La llista de Carles Puigdemont baixaria fins a 32 diputats; la de Pere Aragonès en recuperaria un respecte d’ahir i n’obtindria 28; i la CUP en mantindria 7. Alternativament, assolirien la majoria absoluta (68 diputats) el PSC i Junts, amb 73 escons; i el PSC i ERC, amb 69. El PSC, el PP i els Comuns necessitarien el suport de Vox per a arribar-hi.

Pendents de l’abast de l’efecte Sánchez

La mostra d’avui combina respostes obtingudes abans i després de la compareixença del president espanyol, Pedro Sánchez, i, com sempre, per internet i per telèfon. Encara és aviat per a palpar de manera clara l’efecte de la decisió de Sánchez de continuar, però d’ençà de divendres la tendència més sòlida és que els socialistes van a l’alça. Han aconseguit de fixar el protagonisme de la campanya i això sembla que, ara com ara, els afavoreix. Salvador Illa va començar la campanya, segons l’enquesta, amb un 27,6% d’intenció de vot i avui ja arriba al 29,4%. Puigdemont ha baixat del 22,1% al 20,8%. Aragonès va passar del 19% al 18% i avui puja lleument fins al 18,3%. La resta es mantenen estables.

Caldran encara hores o dies per a apamar millor l’efecte Sánchez, però l’experiència d’EM Analytics mostra que qui fixa el marc de la campanya és qui més se’n sol beneficiar després. Els primers cinc dies han estat del tot condicionats pel protagonisme de Sánchez i l’expectativa que ha originat. Illa ha convidat Sánchez a participar en els actes de campanya, cosa que no ha fet fins ara, i Aragonès, visiblement indignat amb el paper de Sánchez, li ha adreçat una dura crítica: “Hem vist l’últim acte d’una comèdia que ha durat cinc dies. S’ha jugat amb els sentiments de les persones.” Puigdemont no ha pogut parlar avui perquè s’ha mort la seva mare, Núria Casamajó. Però el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha retret a Sánchez la “greu irresponsabilitat” de fer servir el patiment de l’assetjament ultra per “interferir en la campanya”. Laia Estrada, candidata de la CUP, també ha demanat de de no seguir el joc a Sánchez i construir una agenda nacional i social pròpia. 

La tendència, ara com ara, sembla indicar que els socialistes van a l’alça. Una de les incògnites és si això, d’aquí a uns quants dies, aconseguirà de mobilitzar també els votants independentistes que, com Aragonès i Turull, s’han molestat per la jugada de Sánchez. Sigui com vulgui, recordem que les enquestes són, sempre, una fotografia del moment en què es fan, i que l’evolució constant d’una campanya fa difícil de preveure el resultat final.

Barcelona, clau per a l’embranzida d’Illa

Si ahir apuntàvem la importància que tindria per a Junts el marge de la previsible victòria a Girona –on avui ha baixat en intenció de vot–, per al PSC la clau de l’impuls és Barcelona. A la circumscripció on hi ha en joc més diputats –85 de 135–, Illa va començar l’esquesta amb un interval entre el 29,2% i el 30,4% d’intenció de vot i 27 escons. Ara sembla que hi obtindria entre un 31% i un 32,3% i 29 escons. En pocs dies, doncs, hi ha pujat prop d’un 2%. Respecte del 2021, és on els socialistes aconseguirien un creixement percentual més fort, del 25,1% assolit llavors a aquest hipotètic i aproximat 32% que sembla que podrien assolir ara. Mentrestant, tant Junts com Esquerra hi aconseguirien 16 escons –plegats, gairebé la meitat que no pas el PSC– cosa que explicaria l’avantatge global dels socialistes. 

Majories alternatives

Junts, ERC i la CUP no arribarien a la majoria absoluta, per primera vegada en aquest tracking d’EM Analytics i, si fos el cas, per primera vegada d’ençà del 2012 –per bé que llavors no era Junts, sinó CiU, el primer dels partits del bloc. L’enquesta d’avui diu que tampoc no hi entrarien Aliança Catalana, amb una intenció de vot del 2,5%, ni Alhora, amb el 0,7%, tot i que, tal com explicaven els cofundadors d’EM Analytics, als partits extraparlamentaris els sol ser més complicat de fer-se un lloc als sondatges. En tot cas, el trencament de la majoria independentista obriria espai o bé per a un blocatge del parlament o bé per a majories alternatives. El precedent és que tants Junts com ERC han pactat de manera generalitzada amb els socialistes en l’àmbit municipal.

La novetat d’avui és que, segons la fotografia del moment, el PSC i Esquerra superarien els 68 escons sense caldre’ls el suport dels comuns ni de cap altre partit, una cosa que no ha passat mai d’ençà de la restauració de la democràcia, l’any 1980. Ahir mateix, però, Aragonès refredava la possibilitat d’un acord amb un missatge molt taxatiu en una entrevista a VilaWeb: “Un pacte amb el PSC d’avui és pràcticament impossible.” Junts també podria tenir majoria amb el PSC d’Illa, però Puigdemont ha dit de moment que pactar-hi seria contradictori i que no tindria solta ni volta.

 

Fitxa tècnica

Univers: persones amb dret a vot a Catalunya
Àmbit: Catalunya
Quotes per escala ideològica, edat, sexe, renda, ocupació, territori, formació i interès en la política, segons la distribució del cens electoral.
Mida de la mostra: 1.200 entrevistes inicials + 100 diàries
Procediment de recollida d'informació: Entrevista telefònica, assistida per ordinador (50%) CATI, model mixt, (50%) entrevistes online amb qüestionari intel·ligent estructurat, CAWI.
Marge d'error: 2,5% (N-1.200 per a un grau de confiança del 90% (dos sigmes) i en la hipòtesi de P=Q=0,5 en el supòsit d'una mostra aleatòria simple.
Duració del qüestionari: 4-5 minuts
Dates del treball de camp:
Anterior: del 15 al 29 d'abril de 2024.
Actual: 27-28 d'abril de 2024

Nombre de supervisors: 3
Accés al qüestionari i preguntes: https://electopanel.com/catCallCtrackingCont
Responsables de l'anàlisi: Rodrigo Panero i Miguel Díaz
Institut: EM-Analytics.com (Carrer Gran Via, 6, 28013, Madrid)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor