30.08.2022 - 20:08
|
Actualització: 30.08.2022 - 20:57
El 53% dels catalans és molt en desacord o en desacord a abaixar els imposts, segons l’enquesta Òmnibus elaborada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). Hi ha diferències segons els simpatitzants de cada partit. Els de Vox (67%), Cs (58%) i PP (51%) són els més partidaris d’abaixar la fiscalitat, encara que impliqui reduir els serveis. Per contra, els simpatitzants d’ERC, comuns i, sobretot, la CUP, són els qui hi són més en contra.
El director del Centre d’Estudis d’Opinió, Jordi Muñoz, ha explicat que les enquestes Òmnibus es feien a partir de les preguntes que envien els departaments del govern i que aquesta vegada no n’hi havia de relacionades amb la independència o la taula de diàleg.
En l’apartat d’economia i treball, també hi destaca la valoració dels serveis bancaris, que se situen clarament per sota del 4 en les puntuacions mitjanes. Les valoracions oscil·len entre el 3,6 de la xarxa d’oficines i caixers i el 2,6 de l’atenció a la gent gran i amb dificultats tecnològiques.
Els catalans creuen que reforçar la llengua en diversos àmbits és important
Hi ha una percepció general que l’acord entre partits i institucions de Catalunya per reforçar el català és important en diversos àmbits, sobretot per a garantir que tothom pugui ser atès en català i castellà (i també aranès a l’Aran), amb una puntuació de 8,1.
Així mateix, la major part d’enquestats està molt d’acord o d’acord amb el fet que el govern i les universitats impulsin un pla d’enfortiment del català a les universitats. El grau de suport a aquesta mesura és més elevat entre els qui tenen el català de primera llengua (94%), per bé que el suport a aquest pla és majoritari també entre els qui tenen el castellà de primera llengua (60%) i els bilingües (79%).
Un 46% dels treballadors prefereix el teletreball
Abans de la pandèmia, tan sols el 15% dels treballadors feia algun dia de teletreball. Actualment, aquest percentatge ha pujat fins al 30%. Tanmateix, la preferència del 46% dels treballadors és fer teletreball o bé en forma de jornada mixta o bé completa cada dia.
Així i tot, el 82% dels enquestats que treballen creuen que la seva feina no es pot fer de casa estant. Tan sols en el grup dels treballadors administratius són majoria aquells qui creuen que la seva feina sí que es pot fer a casa.
Un notable a la rodalia de Renfe
D’una altra banda, crida l’atenció que els usuaris habituals de Renfe posin una nota de notable (7,7) al seu grau de satisfacció amb el servei. Del total, un 9% diu que Renfe és el seu transport habitual. La gran majoria, un 55%, tenen el cotxe com a mitjà de transport més emprat, seguit dels desplaçaments a peu i amb bus.
Respecte de la seguretat, els ciutadans donen una nota del voltant d’un 7 sobre 10 als Mossos d’Esquadra i són més ben valorats per la gent gran. Per simpatia dels partits, els de la CUP són els més crítics: un 4,8 per la proximitat dels Mossos als ciutadans, un 5,1 per la fiabilitat i un 5,5 en competència i eficàcia. Per contra, les qualificacions més elevades són dels simpatitzants del PSC i Ciutadans.
La ciutadania també posa bona nota –un 7,3 sobre 10– al sistema públic de salut i es mostren, majoritàriament, d’acord amb l’afirmació que la sanitat pública catalana presta serveis de qualitat. No obstant això, la facilitat d’accés és l’aspecte que té una mitjana més baixa (6,8).
A més, un 60% dels enquestats creu que els salaris dels sanitaris són insuficients. I en l’àmbit de la salut, hi destaca que gairebé un terç dels joves entre 18 anys i 24 pren antibiòtics sense recepta si en té a casa.
Es publicarà la segona part de l’Òmnibus les setmanes vinents
El sondatge es va fer entre el 9 i el 30 de maig a 1.200 persones. El director del CEO ha declarat que històricament les preguntes de les enquestes Òmnibus són més de tipus sectorial. Segons que ha explicat, com que van rebre un gran volum de preguntes, les han dividides en dues enquestes i en les setmanes vinents és previst de presentar-ne la segona part.