Enmig d’una onada d’optimisme (excessiva?)

  • El PIB de l'economia espanyola va créixer d'un 3,2% l'any 2024, 0,5 punts més que no pas l'any anterior · Això fa que l'activitat anual s'hagi situat un 6,7% per sobre de la registrada abans de la pandèmia · El factor clau en el creixement d'aquests anys ha estat la despesa del turisme, que ha crescut d'un 44%

Jordi Goula
29.01.2025 - 19:50
Actualització: 29.01.2025 - 19:53
VilaWeb
00:00
00:00

L’economia espanyola s’ha confirmat com l’economia amb més empenta d’Europa el 2024, i ha portat l’estat a les primeres posicions del rànquing, amb una taxa interanual de creixement en el quart trimestre del 3,5%. L’Institut d’Estatística espanyol (INE) ha publicat aquest matí la dada de l’augment del PIB, amb què es va tancar el darrer trimestre de l’any passat i, en conseqüència, la mitjana dels dotze mesos, que ha estat molt més bona que no s’esperava, ateses totes les previsions inicials. Finalment, el 2024 es tanca, doncs, amb un avanç mitjà del 3,2%, després de mantenir un ritme de creixement del 0,8% els tres darrers mesos. Recordem que significa una mica més del doble de les expectatives que utilitzaven la gran majoria dels analistes fa cosa d’un any.

En definitiva, això vol dir que s’ha superat en cinc dècimes l’increment registrat el 2023 (2,7%), un any que va ser prou positiu en termes econòmics, i porta l’economia a encadenar quatre exercicis consecutius de creixement i a quadruplicar la mitjana registrada per la zona euro, situada entorn del 0,8% anual. La valoració oficial no s’ha fet esperar. El ministre d’Economia espanyol, Carlos Cuerpo, ha assegurat que el creixement econòmic del 2024 col·locava l’estat espanyol en “molt bona posició” per a afrontar els anys 2025 i 2026 en condicions de “continuar encapçalant les grans economies a escala europea”. Així mateix, ha destacat les “excel·lents” dades publicades per l’INE, que revelen un creixement del PIB espanyol del 3,2% el 2024, “quatre vegades per sobre de la zona euro i malgrat l’entorn d’incertesa”.

El fet és que, en aquest cas, té raó. Les dades són bones i, tot s’ha de dir, inesperades pel govern mateix, segons les previsions que havia fet per al 2024. I ara cal esperar fins divendres de la setmana vinent, quan l’Idescat farà públiques les dades de creixement de Catalunya del quart trimestre i de tot l’any. Recordem que, el tercer trimestre, el PIB català va créixer a un ritme del 3,9% i el de tot l’estat espanyol, al 3,3%. Cal veure si l’economia catalana ha seguit la mateixa dinàmica del tercer trimestre i el creixement final de l’any ha superat la mitjana de l’estat. D’ací a una setmana i escaig ho sabrem.

De moment, cal destacar que a l’estat espanyol, en taxa trimestral, el PIB va tornar a avançar un 0,8% els tres darrers mesos del 2024, amb un impuls important de la campanya de Nadal. Així s’explica que el consum de les llars va augmentar d’un 1% durant el trimestre i ja fa tres trimestres consecutius que creix per sobre del PIB. És una dada a tenir molt en compte enguany, en què els pronòstics es basen, precisament, en el creixement del consum privat.

L’altre aspecte que destacaria del quart trimestre és la inversió, que va augmentar d’un 2,8% trimestral. I, dins aquest avanç, va tenir més pes la inversió productiva, centrada en les compres de material de transport, que es van disparar d’un 15%, i les de maquinària i béns d’equip, d’un 4%. En canvi, la inversió en construcció d’habitatge encara és molt lluny de les necessitats del país i va avançar només d’un 0,9%.

Pel costat de l’oferta, els serveis van tornar a ser protagonistes, amb un creixement anual del 3,7%. Els serveis de baix valor afegit, com el comerç, l’hoteleria i el transport, van avançar d’un 3,4%, però el creixement més important va venir per la banda d’activitats més productives. Així, les activitats d’informació i comunicació van créixer d’un 3,7%, i les relatives a les activitats professionals, científiques i tècniques, van créixer d’un 3,9%. Per la seva banda, la indústria va créixer per sota de la mitjana estatal –un fet que probablement no es repetirà a Catalunya– però, així i tot, va mantenir un alt dinamisme, en comparació amb els nivells europeus, i va augmentar la seva producció d’un 2,9%.

Comparant la situació actual amb la que hi havia abans de la pandèmia, el creixement assolit és important. L’economia espanyola acumula una millora real del 7,6%. L’avanç més gran ha estat en el consum públic, amb un increment del 20,3%, enfront del 3,6% del consum privat. És lògic, ateses les necessitats de la població durant la pandèmia i els mesos següents. El quart trimestre, aquest creixement va baixar considerablement. En canvi, la inversió és tan sols un 2,5% superior a la de l’any 2019, amb l’agreujant que la inversió en habitatge és encara un 1,4% inferior. El taló d’Aquil·les de l’economia espanyola –i catalana– torna a sortir en aquesta comparació. La inversió productiva ha augmentat d’un 2,2%, però la compra de material de transport per a la producció s’ha desplomat (-13%). Així doncs, el gran motor en aquest període, a més del consum públic, han estat sense dubte les exportacions de béns i serveis, amb un avanç del 44% dels guanys pel turisme.

I, fruit de les dades de l’ocupació –amb menor creixement que l’activitat– que vam saber ahir i vam comentar a la píndola, la productivitat ha continuat creixent, encara que amb un ritme una mica més lent. Segons el càlcul que fa l’INE, en el cas de la productivitat per hora treballada, el nivell del quart trimestre va ser un 0,7% superior al de l’any anterior, i la productivitat per lloc de feina va ser un 1,2% superior.

Tot plegat lliga força amb el que hem vist fins fa poc en clau catalana. Per exemple, l’índex de confiança empresarial harmonitzat corresponent al primer trimestre del 2025, que vam saber la setmana passada, assenyalava una previsió interanual positiva en tots els grans sectors, amb un creixement de l’1,6%. Hi destacava el cas de la indústria, on el creixement era del 3%. En termes de grandària de les empreses, també era positiu en tots els segments, llevat una lleugera baixa en les més grans (més de mil treballadors). Destacava el segment de 200 treballadors a 999, amb un augment del 3,3%.

Finalment, l’empenta amb què acaba l’any 2024 fa que alguns analistes ja comencin a pensar que han fet curt en les seves previsions per a enguany. Recordem que l’any passat es van fer, fins a última hora, uns quants retocs a l’alça en el creixement previst. Per exemple, la setmana passada, l’enquesta de Funcas, que recull les previsions de dinou serveis d’estudis privats espanyols, explicava que la previsió de consens per al creixement del PIB el 2025 s’elevava una dècima fins al 2,4%, lleugerament per sota de la xifra esperada pel Banc d’Espanya i l’AIReF i per sobre d’organismes internacionals, com la Comissió Europea i l’OCDE. L’enquesta espera un avanç del 0,6% el primer trimestre, seguit de creixements del 0,5% en cadascun de la resta de trimestres. Veurem si la cosa queda així o repetim la seqüència de revisions de l’any passat… L’entorn exterior hi té molt a dir.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
272829303112345678910111213141516171819202122232425262728123456789
dldtdcdjdvdsdg
272829303112345678910111213141516171819202122232425262728123456789
Fer-me'n subscriptor