13.04.2023 - 12:05
|
Actualització: 13.04.2023 - 12:43
Almenys 441 emigrants han mort a la Mediterrània central durant el primer trimestre de 2023. Aquesta és la xifra més alta d’ençà del 2017 segons l’Organització Internacional per a la Migració (OIM). A pesar que aquesta organització dóna aquesta dada, les circumstàncies en què els produeixen els naufragis de les barcasses impossibiliten fer un recompte exhaustiu de les víctimes.
Els retards en els rescats o directament la inacció van ser la causa directa de la mort de 200 persones entre gener i març i, segons l’OIM, hi ha almenys 300 cossos sense identificar en algun punt de la mar. L’organització lamenta que el mal funcionament de les administracions i els obstacles imposats als vaixells de rescat de les ONG, estiguin costant vides humanes, i tem que les morts s’acabin normalitzant.
D’ençà del 2014 més de 20.000 persones han perdut la vida a la Mediterrània. “La persistent crisi humanitària és intolerable”, ha dit António Vitorino, director general de l’OIM. L’entitat exigeix una major resposta per part dels estats i fa una crida perquè s’emprenguin accions contra les xarxes criminals.
Aquestes dades s’han conegut la mateixa setmana en què el govern italià de Georgia Meloni, que s’ha caracteritzat per impedir les operacions de rescat de les ONG, ha declarat l’estat d’excepció per l’augment de l’arribada de migrants. Segons l’executiu, la xifra s’ha multiplicat per quatre respecte a 2022.