30.05.2023 - 14:27
|
Actualització: 01.06.2023 - 16:52
L’Ajuntament d’Elna (Rosselló) ha començat una campanya de solidaritat per a finançar les obres de rehabilitació de la Maternitat d’Elna. L’edifici es va haver de tancar d’urgència fa unes setmanes per les esquerdes que hi van aparèixer i que la sequera va agreujar. Una primera valoració dels danys xifra la reparació en uns 870.000 euros. El consistori preveu que les administracions franceses assumeixin la meitat del cost, però el batlle d’Elna, Nicolàs Garcia, diu que el municipi no pot fer front a la resta. Per això, instal·laran una urna a l’entrada de l’edifici i han obert un número de compte per a fer-hi aportacions.
La campanya de donacions té les següents modalitats:
—Pagaments en efectiu: amb els gestors presents en els espais que proporcionaran un rebut.
—Xecs, amb la referència “la Régie de recette de la Maternité Suisse”, per a enviar a l’adreça: Boulevard Voltaire, 14, Elna, Ajuntament d’Elna.
—Transferència bancària amb el número IBAN: FR38 3000 1006 31C6 6300 0000 077.
De moment, ja han aconseguit 11.000 euros. Mentrestant, l’equipament continuarà tancat sense data, tot i que a partir de mitjan juny es podrà visitar la planta baixa de l’edifici i una exposició que s’ubicarà als jardins exteriors. “Serà gratuïta per a persones individuals, però els grups hauran de pagar. És un lloc universal, de tota la humanitat, i no pot tancar”, declara Garcia.
El consistori va anunciar a final d’abril el tancament d’urgència de la Maternitat. L’edifici, que va fundar la suïssa Elisabet Eidenbenz l’any 1939, presentava esquerdes de feia temps, però havien crescut i n’havien sortit de noves i els tècnics que la van inspeccionar van alertar del perill de despreniments que hi havia. “Ens van dir que hi havia risc per a les persones”, diu la tècnica de Patrimoni d’Elna, Béatrice Verhille.
“A final dels anys noranta l’amo que la va recuperar hi va fer unes obres com millor sabia i més tard nosaltres hi vam fer una intervenció per posar-hi un ascensor”, explica el batlle. Tots aquests factors, afegits a la possibilitat —que ara s’analitza— que hi hagi pocs fonaments o cap i la situació d’extrema sequera, han debilitat l’emblemàtic edifici.
D’entrada, s’haurà de protegir i acordonar la part exterior per evitar que caiguin pedres de la cornisa. Aquesta intervenció, que es farà les setmanes vinents, costarà uns 170.000 euros, però la reforma total és valorada en prop de 900.000 euros, “com a mínim”.
Garcia preveu que la meitat dels treballs, aproximadament, els assumeixin l’estat francès i unes quantes administracions governamentals, tenint en compte la importància que té l’edifici, però adverteix que encara faltaran uns 450.000 euros. El batlle assegura que les arques municipals —molt debilitades— no ho poden assumir. No tan sols perquè és un municipi petit, sinó també perquè, a banda de la Maternitat, tenen uns quants monuments històrics que s’han de reparar. Entre els quals, la muralla.
11.000 euros en aportacions
També es plantegen utilitzar plataformes dedicades al micromecenatge perquè ciutadans del sud, però també d’altres països, com Suïssa, se sentin interpel·lats i, alhora, comptin amb beneficis fiscals si hi participen. De moment, ja han rebut aportacions per valor d’11.000 euros, 10.000 dels quals els ha aportat un ciutadà anònim.
“Que cadascú doni allò que pugui: un euro, dos euros, mil euros… el que sigui”, insisteix Garcia. D’altra banda, preveuen de demanar la implicació de la Generalitat i de l’estat espanyol. “Aquí s’hi explica la història de la humanitat. No pot tancar”, remarca l’alcalde.
Gairebé 600 nadons
A la Maternitat Suïssa d’Elna hi van néixer gairebé 600 nadons, fills de refugiades de la guerra del 1936-1939 que eren internades en camps propers. L’any 2013, després d’una reforma que el va convertir en un espai museístic, el castell d’en Bardou, conegut com la Maternitat, va obrir per homenatjar la tasca que hi havia fet Eidenbenz.