Les energies renovables centren les investigacions guardonades amb el premi Ramon Barnils

  • També s'ha fet menció especial a un reportatge periodístic sobre abusos sexuals

VilaWeb

ACN

15.12.2021 - 22:02

Els periodistes Carles Prats, Ricard Belis i Miquel Andreu han guanyat el premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació. Prats i Belis s’han endut el guardó de mitjans d’àmbit nacional pel documental del ‘Sense Ficció’ sobre els beneficis multimilionaris de l’oligopoli energètic de les centrals hidroelèctriques de Catalunya, que ha desfermat l’oposició d’agrupacions veïnals i institucions locals per recuperar el control dels rius i revertir els beneficis al territori. El jurat ha destacat la rellevància de la temàtica, que aborda un problema de profunda actualitat però havia passat desapercebut. És el primer cop que el premi guardona un documental audiovisual i que es premia una obra emesa per televisió.

Andreu, al seu torn, ha estat premiat en la categoria de mitjans d’àmbit local i comarcal per la investigació publicada conjuntament al periòdic ‘SomGarrigues’ i a ‘La Directa’ el 30 d’abril. El reportatge posa noms i cognoms a les empreses darrere els grans projectes d’energies renovables a determinades zones del país, sobretot arran de l’aprovació de la modificació recent. El jurat ha destacat la vocació de servei al públic de l’autor i del mitjà, les sinergies amb altres mitjans i la bona tasca d’aportar transparència en una qüestió d’especial importància en un moment en què l’energia és cada vegada més damunt la taula.

El jurat també ha fet una menció especial al reportatge de Núria Juanico i Albert Llimós al diari ‘Ara’, ‘Assetjament sexual i abús de poder a alumnes de l’Institut del Teatre’, per la “gran quantitat de fonts”, la feina dedicada i l’alt impacte social del reportatge, que ha estat “capaç de provocar canvis” en la institució.

La 7a edició del Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, ha recuperat la gala de lliurament dels guardons a la Sala Moragues del Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona, que l’any passat va haver de suspendre’s degut a la situació sanitària.

Durant l’acte, el president de l’entitat, Enric Borràs, ha defensat la necessitat del periodisme d’investigació com a eina per canviar les coses: “Som periodistes perquè creiem que explicant la realitat, el seu context, i el per què de les coses, ajudem els ciutadans a prendre les decisions necessàries perquè el país, i el món, millorin”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor