Endavant reclama a la CUP que no investeixi Artur Mas

VilaWeb

Redacció

17.12.2015 - 17:36
Actualització: 17.12.2015 - 17:51

Endavant, el sector més anticapitalista de la CUP, del qual forma part la diputada Anna Gabriel, manté la posició de no investir Artur Mas. La formació ho ha explicat en un comunicat publicat poques hores després de saber-se les quatre opcions que podran votar els militants de la CUP a l’assemblea del dia 27 a Esparreguera. Dues d’aquestes opcions propugnen de no investir Artur Mas president de la Generalitat.

‘Proposem un no a la investidura d’Artur Mas i un no que CDC continuï ostentant en exclusiva les palanques de comandament del procés’, diu textualment el comunicat. I afegeix: ‘Aquesta posició creiem que no ha de ser replantejable per un pla de xoc rebaixat i sense garanties de compliment.’ Endavant es mostra molt crític i explica que el desenvolupament de la dinàmica interna del procés ha estat un xantatge permanent de CDC a la resta d’actors polítics i socials.

L’organització, just abans del debat nacional de final de novembre, ja va fixar la seva posició a no investir Mas, i ara s’hi referma.

A continuació podeu llegir el text complet:

«Publiquem un document amb les reflexions que hem utilitzat per a prendre partit en l’actual debat de l’esquerra independentista sobre la investidura d’un nou govern autonòmic al Principat. L’objectiu d’aquest document, a banda de generar elements d’anàlisi per al debat, és també el de sortir al pas d’uns termes de debat que s’han volgut imposar des del sobiranisme convergent i des de determinades veus mediàtiques. El debat no és el de triar entre la nostra ànima nacional i la nostra ànima social, ni plantejament similars. Heus aquí la pregunta clau del debat: investir Artur Mas i continuar donant en exclusiva el comandament polític de l’autonomia i del procés a CDC ens acosta a la independència d’una part de la nació o ens n’allunya?

La nostra posició al voltant d’aquesta pregunta es basa en els següents punts:

El procés sobiranista ha estat per a CDC un escenari sobrevingut, no provocat i no desitjat, que l’ha obligat a moure’s amb l’objectiu a mig termini de reconduir aquest procés segons els seus interessos polítics.

La direcció de CDC només és independentista nominalment. CDC, com a representant polític de les classes dirigents catalanes, no està disposada a acceptar les renúncies i el cost que per a aquestes classes dirigents suposaria un procés d’independència.

Davant la impossibilitat d’aconseguir un referèndum pactat, l’objectiu pragmàtic de la direcció de CDC seria fer un pols de força amb l’estat per a aconseguir, a través de l’amenaça de la independència, un nou encaix que permetés blindar l’espai de poder autonòmic amenaçat per la recentralització.

Davant la impossibilitat de derrotar electoralment l’independentisme, el pla B de l’estat és aprofitar el període 2016-2019 per a proposar un nou pacte amb les classes dirigents catalanes que permeti desactivar el moviment independentista.

El desenvolupament de la dinàmica interna del procés ha estat un xantatge permanent de CDC a la resta d’actors polítics i socials. «O nosaltres dirigim el procés i ho fem a la nostra manera, o no hi ha procés». Aquesta dinàmica continua ben viva.

Per a mantenir oberta la finestra d’oportunitat de la independència pel Principat, l’esquerra independentista ha cedit fins al límit de córrer el risc de desdibuixar el seu projecte polític.

Proposem un no a la investidura d’Artur Mas i un no a que CDC continuï ostentant en exclusiva les palanques de comandament del procés. Aquesta posició creiem que no ha de ser replantejable per un pla de xoc rebaixat i sense garanties de compliment. Només fent efectiu als llocs de direcció política el mateix moviment de desplaçament a l’esquerra que s’ha viscut al carrer i a les urnes, podem mantenir oberta l’opció de construir escenaris que facin possible la independència, la construcció dels Països Catalans i l’extensió d’una vida digna per al conjunt de les classes populars.

Endavant reiterem el nostre compromís amb la CUP. Creiem molt important que un instrument com la CUP continuï essent l’eina imprescindible que ara mateix és. El sistema vol la CUP destruïda i assimilada, i nosaltres no li farem aquest favor.»

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor