09.11.2022 - 17:04
El col·lectiu End Fossil veu el compromís de la UB fet públic aquest dimecres com “un pas en la direcció correcta”. Així ho ha expressat un dels portaveus, Gil Hortal, en una roda de premsa. El col·lectiu veu amb bons ulls que la universitat plantegi incorporar una assignatura obligatòria a tots els plans d’estudi sobre la crisi ecosocial, tal com demanaven. També reconeix “avenços” respecte d’altres exigències tot i que considera que són insuficients. En global valoren positivament el compromís de la universitat i han anunciat que posen fi a l’acampada a l’edifici històric de la UB que van iniciar tot just fa una setmana. El moviment també ha explicat que volen reunir-se conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, i comparèixer al Parlament.
Hortal ha celebrat també que la proposta per aplicar una assignatura interdisciplinària a tots els itineraris es concretarà en formació de personal docent i la creació d’una comissió d’experts i acadèmics. “És un pas essencial per començar a preparar-nos”, ha dit sobre la nova assignatura que es planteja.
Per contra, no ha mostrat la mateixa satisfacció sobre les altres dues principals reivindicacions del col·lectiu, que són trencar les relacions amb Repsol -amb qui existeix una càtedra- i amb entitats bancàries com el Santander, ja que argumenten que finança combustibles fòssils.
Segons Hortal, “sembla que la UB es resisteix” a trencar amb aquestes empreses. Amb tot, ha admès que hi ha “avenços” per part del centre universitari. S’ha referit, per exemple, al compromís de la UB de traslladar a la pròxima Assemblea de Rectors de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), que se celebra abans de final d’any, les peticions relatives a les institucions bancàries per trobar alternatives al finançament privat en la universitat pública.
Per tot plegat, ha conclòs, s’ha fet un “pas en la direcció correcta” però encara és “del tot insuficient” i per això “cal seguir pressionant”. El representant d’aquest moviment ha indicat que ara marxen de la UB però ha advertit que “la lluita continua” i ha avançat que continuaran ocupant si és necessari. El seu objectiu, ha dit, és que totes les universitats adoptin els canvis necessaris i deixen “d’estar subjectes a interessos privats per estar al servei de la majoria”.
Gil Hortal i Laia Carmona, tots dos portaveus del col·lectiu, han assenyalat que durant aquests dies des que es va iniciar l’acampada a la UB han rebut suport de múltiples col·lectius i han aconseguit més de 200 signatures que exigeixen al rectorat el compliment de les seves demandes.
Petició de reunió amb Nadal
End Fossil ha fet aquesta compareixença de premsa des del Parlament, on s’han reunit amb grups parlamentaris. Hortal ha explicat que volien explorar quines vies institucionals tenien per canalitzar les seves reivindicacions. Segons ha dit, de moment han demanat reunir-se amb el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, comparèixer a la comissió d’Universitats del Parlament i crear una comissió que prepari mesures legislatives que modifiquin el sistema de finançament universitari.