01.07.2024 - 21:40
Segons que ha pogut saber VilaWeb, el director general d’Enciclopèdia Catalana, Joan Abellà, deixarà l’entitat al desembre. La intenció és posar-hi una nova direcció i convertir Enciclopèdia Catalana en un nou grup, tot i que avui la Fundació Enciclopèdia Catalana, que n’és la propietària, solament té el segell Text (llibres de text, continguts didàctics), els continguts digitals d’Enciclopèdia.cat i Diccionari.cat i Enciclopèdia Art.
Joan Abellà ha estat al capdavant del grup editorial d’ençà del 2018, quan el van nomenar director general, i ha dirigit totes les operacions empresarials d’aleshores ençà, amb l’objectiu de reflotar Enciclopèdia Catalana. Les accions més destacades han estat fer-se seva la distribuïdora Àgora i fer societat amb les Punxes, l’altra distribuïdora, per crear Entredós Logistics, que havia de convertir-se en la gran distribuïdora catalana, però que a la pràctica ha portat al límit el Grup Enciclopèdia. L’entitat va arribar a tenir un deute de gairebé deu milions d’euros i aquests darrers mesos ha fet un ERO, amb trenta-set treballadors al carrer i la venda de la seu i els segells editorials.
Els segells d’Enciclopèdia passen al nou grup Abacus Futur
El 5 de juny proppassat, Oriol Soler, director general de la cooperativa Abacus, i l’empresari Jaume Roures van presentar Abacus Futur, un projecte editorial i audiovisual que es converteix en el segon o el tercer (segons qui ho digui i com es miri) grup editorial més important en català, després del Grup 62, propietat de Planeta, i frec a frec amb Penguin Random House.
Abacus Futur aplega els segells propietat d’Abacus (Ara Llibres, Amsterdam, la Casa dels Clàssics-Bernat Metge i Inuk), de Jaume Roures (Navona, després d’haver-li venut la seva part Tatxo Benet, i Arcàdia) i els segells propietat fins ara d’Enciclopèdia Catalana, que ha comprat i que es disputava amb Penguin Random House (Univers, la Galera, Elastic Books, Rata, Ediciones Invisibles, Bridge, Catedral i Viena Edicions). Resta fora de l’acord l’editorial d’Ernest Folch (Folch & Folch). També incorpora els projectes audiovisuals que desenvolupa Abacus, als quals s’afegirà Jaume Roures quan acabi els compromisos audiovisuals actuals, segons que han explicat.
La presentació a la premsa es va fer a l’edifici del carrer del Peu de la Creu, al barri del Raval de Barcelona, que fa anys va ocupar el primer Grup 62 (Edicions 62 i Empúries). També es va donar a conèixer l’organigrama editorial, amb Xavier Mallafrè de director general d’Abacus Futur i Ernest Folch de director editorial, del qual dependran els editors següents: Ester Pujol (Univers), Joan Carles Girbés (Ara i Amsterdam), Isabel Monsó, Enric Viladot i Blanca Pujals (Viena), Montse Ingla i Antoni Munné (Arcàdia), Pema Maymó (la Galera), Raül Garrigasait (la Casa dels Clàssics) i Estefanía Martín (Navona).
La conferència de premsa que presentava Abacus Futur es va convocar a corre-cuita, després d’haver aconseguit de signar el dia abans la venda dels segells d’Enciclopèdia Catalana, una operació complexa, d’orfebreria financera, per la quantitat d’entitats bancàries implicades. Ja és sabut que Enciclopèdia Catalana es va veure forçada a vendre els segells editorials per la necessitat d’ajudar a eixugar un deute milionari, que feia més d’una dècada que arrossegava i que abans dels actius dels segells ja l’havia portat a vendre’s la seu, que va comprar el propietari de la cadena de supermercats Bon Preu, i a fer un ERO el febrer d’enguany, que va afectar trenta-set treballadors.
Enciclopèdia manté el llibre de text
L’endemà de la venda dels segells i just abans de la presentació d’Abacus Futur, els vint-i-nou treballadors que eren subjectes al canvi se n’anaven d’Enciclopèdia Catalana. Van ser convocats a la seu del carrer del Peu de la Creu i Oriol Soler i Jaume Roures els presentaven el projecte, juntament amb la resta de persones que treballaran per a la nova empresa de continguts. Amb tot, la seu del carrer del Peu de la Creu no serà operativa fins d’ací a uns quants mesos, el gener de l’any vinent. Mentrestant, treballen a les oficines d’Abacus del carrer del Perú.
Amb la venda dels segells literaris, Enciclopèdia Catalana és reduïda a la mínima expressió amb els tres segells abans esmentats. Per això és dubtós que es pugui anomenar grup editorial. Amb tot, ara com ara Enciclopèdia Catalana té entre quaranta i cinquanta treballadors, la meitat dels quals forma part del segell Text. Text és un actiu important, que no es va voler vendre en cap moment, que és la divisió de llibres de text, que es va crear el 1991 i que dirigeix amb èxit Xavier Carrasco. Amb Text, Enciclopèdia Catalana vol remuntar el projecte editorial.
La gran incògnita, què passarà amb Àgora Solucions Logístiques
De totes les accions i operacions fetes per reflotar Enciclopèdia Catalana, la més important que resta per a saber és què passarà amb la distribuïdora Àgora. Actualment, les Punxes és a punt d’adquirir les accions d’Àgora i de ser propietària única d’Entredós, el magatzem situat a la Granada del Penedès. Les negociacions fa mesos que van començar.
Però el que encara no se sap és si Enciclopèdia Catalana mantindrà la distribuïdora Àgora, que avui solament distribueix els antics segells d’Enciclopèdia Catalana, després d’haver-se’n anat totes les editorials del Grup 62, les més importants que distribuïa, que d’ençà del febrer distribueix Logista Libros, la distribuïdora del grup Planeta. I també d’ençà que se’n van anar la vintena de segells que formen part de Xarxa de Llibres, comercial que va interposar una demanda a Àgora per un valor de 2,8 milions d’euros, per deutes no pagats, danys i perjudicis i estoc no retornat.
Tanmateix, una opció que encara no se sap si tirarà endavant és la que faria que Abacus Futur comprés Àgora, per tenir distribuïdora pròpia, com els altres grans grups tenen. En una entrevista a La Vanguardia, Oriol Soler al gener deia: “Valorem molt positivament el sistema comercial d’Àgora, ens agradaria continuar treballant amb ells. Segur que la logística no serà en l’equació de la compra dels segells, però si es pot fer alguna cosa, per a nosaltres estaria molt bé. Ho acabem d’explorar, perquè voldria aprofitar el talent que hi ha a Àgora.” Segurament, se sabrà abans no s’acabi l’any i Joan Abellà abandoni la direcció general d’Enciclopèdia Catalana.