Encausada l’ex-ministra espanyola González Laya per l’entrada del cap del Front Polisario

  • L'entrada a l'estat espanyol de Brahim Gali, malalt de coronavirus, va provocar una forta crisi diplomàtica amb el Marroc

VilaWeb

Redacció

21.09.2021 - 12:22
Actualització: 21.09.2021 - 12:25

L’ex-ministra d’Afers estrangers espanyola Arancha González Laya ha estat encausada en la investigació sobre l’entrada a l’estat espanyol de Brahim Gali, cap del Front Polisario. González Laya ha estat citada a declarar com a encausada pels possibles delictes de prevaricació. L’entrada de Gali, malalt de coronavirus, va provocar una forta crisi diplomàtica amb el Marroc.

El Marroc: un embolic que pot complicar més les coses a Espanya I Editorial de Vicent Partal 

L’ex-ministra d’Afers estrangers, rellevada del càrrec en la crisi de govern que va fer Sànchez al juliol, ha estat encausada arran de l’acusació del seu antic cap de gabinet, Camilo Villarino, que va dir que va donar instruccions a l’estat major de l’aire per permetre’n l’entrada perquè l’ex-ministra li ho havia indicat. Ara bé, ell mateix també va dir que González Laya tampoc no havia actuat per iniciativa pròpia.

Brahim Gali, cap del Front Polisario, va arribar a Saragossa en un avió de la presidència d’Argèlia. Va aterrar a un aeroport militar i no se’n va registrar oficialment l’entrada. Des d’allà, fou traslladat a l’hospital de Logronyo, on va ingressar amb un nom fals. Un cop recuperat, el 2 de juliol, va tornar a Algèria des de l’aeroport de Pamplona, on tampoc no se’l va sotmetre al control de passaports.

El màxim dirigent del Front Polisario tenia activa una querella a l’Audiència espanyola contra ell, acusat de delictes de genocidi en relació amb fets presumptament comesos contra ciutadans espanyols i marroquins entre 1975 i 1990 als campaments de Tindouf (Algèria). Amb la seva entrada a l’estat espanyol el jutge va tornar a estudiar el cas, però va acabar arxivant la causa perquè considera que els fets estan prescrits, que no s’ha acreditat la comissió del delicte de genocidi, i que els testimonis contradiuen les afirmacions de l’acusació.

La querella es va presentar a finals de 2007 contra Ghali i una vintena de militars saharauís per presumptes delictes de genocidi, assassinat, lesions, detenció il·legal, terrorisme, tortures i desaparicions. ASADEDH, entitat querellant, és presidida per l’ex-membre del Front Polisario Ramdan Mesaud, que en l’actualitat és un ferm detractor de Ghali.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor