18.11.2017 - 18:12
|
Actualització: 18.11.2017 - 21:19
Desenes de milers de persones s’han manifestat a València per la millora del sistema de finançament del País Valencià. L’ha manifestació, l’han impulsada l’esquerra valenciana (PSPV, Compromís i Podem) i els principals sindicats i porta el lema ‘Per un finançament just’. Ha començat al carrer de Guillem de Castro, concretament a l’esplanada del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), i ha transitat pel passeig de la Petxina i el carrer de la Blanqueria fins a les Torres dels Serrans.
La demanda de la millora del finançament és àmpliament transversal entre la societat valenciana. A la mobilització, hi han participat tots els partits polítics amb representació a les Corts, tret del PP, que la setmana passada va quedar sol quan Ciutadans va anunciar que també hi prendria part. Contigo Somos Democracia, partit format per ex-membres de Ciutadans, també ha participat a la manifestació.
El compte de Twitter de la conselleria d’Hisenda i Model Econòmic ha penjat dues fotografies des de la manifestació.
L'equip de la @GVAhisenda, amb els valencians en la manifestació per un #FinançamentJust "Reivindiquem els mateixos drets que la resta de comunitats" @makomira @MIllueca @EvaMartinezRuiz Eduard Roca Inmaculada R. Piñero pic.twitter.com/hfYI8TF9HG
— GVA Hisenda (@GVAhisenda) November 18, 2017
També l’ajuntament de València s’ha adherit a la manifestació.
https://twitter.com/AjuntamentVLC/status/931941581023834113
El manifest de la mobilització que acompanya la protesta recorda que el març farà quaranta anys que es va crear el Consell del País Valencià, que va desembocar en l’estatut d’autonomia. Ara –continua el text– la societat està decidida a treballar ‘per un futur sense més hipoteca que la nostra capacitat de generar riquesa, benestar i progrés’.
També diu que cada valencià rep 237 euros menys que la mitjana de ciutadans de l’estat espanyol, 839 euros menys que el territori de l’estat espanyol més ben finançat, és a dir, entre un 10% i un 29% menys de recursos, respectivament. ‘Si sumem infrafinançament i infrainversió, enguany, la nostra discriminació arribarà a 1.600 milions d’euros, si sols ens comparem amb la mitjana. Ens trobem en una situació insòlita, sobretot perquè tenim una renda per capita 12 punts inferior a la mitjana. I, no obstant això, som l’autonomia que menys recursos per habitant rep; l’única que, tot i ser pobra, aporta al conjunt de l’estat’, diu el text.
Així mateix, exigeix una reforma immediata del sistema de finançament que estableixi un nou model amb prou recursos i repartits equitativament entre tots els territoris de l’estat espanyol, per fer possible que els valencians tinguin uns serveis públics fonamentals dignes i que puguin exercir les competències pròpies. També reivindica un repartiment de les inversions i una execució que posi fi al dèficit inversor, que compensi la insuficiència d’inversions d’aquests últims anys i dediqui una quantitat de recursos ajustada al pes de la població.
El manifest reclama el reconeixement dels dèficits de finançament acumulats directament pel mal funcionament dels sistemes de finançament i l’establiment de mecanismes de compensació perquè el nou model no neixi ‘amb el llast de la injustícia diferida dels anteriors’.
Finalment, remarca que el poble valencià ha d’estar unit. I afegeix: ‘Que puguem aconseguir plenament els drets reconeguts en la nostra constitució. Vivim un moment històric en el qual podem acabar definitivament la discriminació, per avançar cap a una societat més prospera, més social i més justa.’