15.10.2016 - 19:39
|
Actualització: 15.10.2016 - 19:58
Els col·legis electorals per escollir el nou primer secretari del PSC han tancat portes a les set del vespre. Els col·legis podien obrir des de les deu del matí. Un total de 17.935 militants estaven cridats a les urnes per escollir entre els candidats Miquel Iceta i Núria Parlon. A les dues del migdia, 5.445 militants havien exercit el seu dret de vot presencialment d’un cens de 17.238 (31,59%), ja que 698 persones havien sol·licitat votar telemàticament. En total s’han habilitat 135 punts de votació arreu del territori. A partir d’ara comença el recompte i en les properes hores es farà públic si Miquel Iceta serà reelegit com a primer secretari o si la militància opta pel projecte presentat per la batllessa de Santa Coloma de Gramenet.
Tant Parlon com Iceta han deixat clar que donarien la consigna als set diputats del PSC al congrés de votar contra la investidura de Mariano Rajoy, i no pas d’abstenir-se per a permetre-la tal com plantegen els barons socialistes que han pres el control del partit.
Les discrepàncies, però, han sorgit sobre si això comportaria una revisió del protocol de relació entre el PSOE i el PSC, ja que Iceta creu que no seria necessari, mentre que Parlon s’hi ha mostrat a favor.
Entre Parlon i Iceta hi ha cordialitat, i força punts de contacte. Però també hi ha divergències, com en la qüestió territorial. La posició d’Iceta, reflectida en laponència estratègica (pdf) que se sotmetrà a votació en el congrés del mes vinent, diu que a Espanya hi hauria d’haver una reforma constitucional de tipus federal, i que s’hauria de sotmetre a votació a tot l’estat. Aquesta reforma implicaria el reconeixement de Catalunya com a nació. En cas que en aquest hipotètic referèndum Catalunya rebutgés aquesta reforma, s’obriria l’anomenada ‘via canadenca’, és a dir, l’acord entre el govern espanyol i el de la Generalitat per a fer un referèndum ‘sobre la secessió’.
Però Parlon no està d’acord amb aquest enfocament. Entre les esmenes que ha presentat a la ponència, n’hi ha una en què substitueix l’apartat que inclou la via canadenca per un nou redactat on propugna d’establir un nou contracte amb l’estat ‘que pugui ser referendat pels catalans a les urnes dins d’un procés amb totes les garanties democràtiques’. Aquest acord, diu, ha d’incloure el reconeixement de Catalunya com a nació i de la plurinacionalitat d’Espanya, però no apunta què passaria si els catalans no referendessin aquest pacte.
En el nou redactat proposa una solució ‘democràtica, legal, dialogada i acordada’ en una reforma constitucional de caràcter federal. ‘I volem fer aquest camí amb total respecte i lleialtat a les institucions espanyoles, al costat de la resta dels socialistes espanyols, però amb la màxima determinació i legitimitat en l’articulació dels nostres plantejaments nacionals’, diu.
Un altre tema àmpliament debatut ha estat el paper que tindria l’altre candidat en el futur del partit. Parlon aposta per mantenir Iceta al capdavant del grup parlamentari i com a president del partit si resulta ella guanyadora, mentre que l’actual primer secretari defensa que aquest i el líder al Parlament haurien de ser la mateixa persona. En cas de perdre les primàries, Iceta ja ha assegurat que no es presentarà com a candidat a unes futures eleccions catalanes, mentre que Parlon ha posposat aquest debat.
Un cop superades les primàries, el PSC afrontarà el seu congrés, previst pel novembre. Serà llavors el moment de debatre la ponència política i el rumb del partir per als propers anys.