En la diana

VilaWeb
Roberto García-Roa [Objectiu angular 15 mm; 1/100 s; f10; ISO 1600; manual; flaix amb difusor a baixa potència.]
Roberto García-Roa
29.09.2020 - 05:00

Encara que l’ús irresponsable i indiscriminat del medi natural per part de l’ésser humà podria ser una de les causes que hi ha darrere de la recent crisi del coronavirus, a les rates penades se’ls ha situat en la diana per exercir com a reservoris naturals de patògens zoonòtics que causen malalties com la ràbia, l’ebola o la síndrome respiratòria aguda severa (SARS). La nostra percepció sociocultural d’aquest grup està, a més, precedida per multitud de mites i llegendes que han danyat la seua imatge durant segles. Finalment, la seua morfologia i hàbits de vida (nocturns, vivint a vegades en coves) empitjoren encara més la seua reputació. Però, què en sabem, de les rates penades? Aquests vertebrats alats són un quart de les espècies descrites per al grup dels mamífers. Posseeixen la fascinant capacitat d’usar l’ecolocalització per a caçar i comunicar-se. Amb una envergadura que varia entre els 15 cm i els 2 metres, les rates penades ocupen tots els hàbitats terrestres exceptuant l’Àrtic, l’Antàrtida i algunes illes oceàniques. Quasi tres quarts de les seues espècies són insectívores, i la resta són principalment frugívores. Malgrat la seua reputació, només tres espècies incloses en la subfamília Desmodontinae són hematòfagues, és a dir, s’alimenten de sang. Les rates penades són clau per al control de plagues, la dispersió de llavors i la pol·linització en molts ecosistemes.

Tristament, la pèrdua d’hàbitats, l’ús massiu de plaguicides, les malalties emergents i la caça indiscriminada estan portant moltes espècies a la vora del col·lapse. La imatge d’aquestes pàgines pretén representar la inevitable interacció entre el destí de moltes rates penades i l’acció de l’ésser humà.

Llig l’article complet en la web de Mètode.

Roberto García-Roa.Fotògraf de natura i investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversidad i Ecologia Evolutiva de la Universitat de València.

Què és Mètode?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor