Mitjan juny: la data clau per a descongestionar les UCI

  • A final d’aquest mes, tots els ciutadans més grans de cinquanta anys, que suposen el 75% dels ingressos a les UCI, ja s’hauran vaccinat · Quan es descongestionaran les UCI?

VilaWeb

Text

Ot Bou Costa

11.05.2021 - 20:21
Actualització: 11.05.2021 - 20:42

S’obre una escletxa d’optimisme. La velocitat de propagació, la incidència a catorze dies i la taxa de positivitat van baixant. A poc a poc, però sostingudament. I la vaccinació va fent efecte. “Anem en la bona direcció”, ha dit avui Josep Maria Argimon. El problema de base, però, continua essent la pressió assistencial, que no acaba de millorar. Aquesta setmana, les UCI han baixat dels 500 malalts de covid en què estaven embarrancades de fa setmanes, però n’hi continua havent 442, per damunt del llindar que perjudica l’activitat hospitalària habitual. Fins quan? Avui, per primera vegada, Josep Maria Argimon ha marcat una data vermella al calendari per a resoldre-ho. A final d’aquest mes, tots els ciutadans més grans de cinquanta anys, que són el 75% dels ingressos a les UCI, ja s’hauran vaccinat. Caldrà esperar unes quantes setmanes perquè el vaccí els hagi fet efecte, però això vol dir que a mitjan juny, les UCI acceleraran la descongestió, perquè la majoria de pacients que hi acabarien ja hauran estat protegits.

No és una dada menor. Argimon ha reiterat més d’una vegada que el problema de les UCI és que els pacients triguen més que no abans a rebre l’alta, de manera que cada vegada que hi ha un rebrot, els nous ingressats s’uneixen a uns altres que ja hi són de fa una temporada llarga. “No acabem de fer net, si em permeten l’expressió.” A mitjan juny, per tant, la pressió assistencial podria continuar no essent bona encara unes quantes setmanes més, arran de la saturació que s’arrossega. Però si la resta de factors del virus es mantinguessin com fins ara, el procés de descongestió de les UCI seria qüestió de temps, fins que els qui hi continuïn ingressats comencin a sortir-ne. El secretari de Salut Pública ha refusat de concretar si serà llavors que el govern activarà el pla de reobertura progressiva de mesures en què va dir que treballava, però que encara no té data d’execució. “A poc a poc anirem reobrint, però la situació avui dia no és normal. No serà d’avui per demà”, ha dit.

Janssen, desblocat, i AstraZeneca, en l’aire

Fins avui, el 88,2% dels més grans de 80 anys han rebut la segona dosi. La primera, que ja dóna una protecció molt elevada, l’han rebuda el 86,1% dels qui tenen entre 70 anys i 79, i el 72,5% dels qui en tenen entre 60 i 69. Ahir va començar de manera generalitzada la vaccinació als qui en tenen entre 50 i 59. Avui s’ha sabut el Ministeri de Sanitat espanyol ha anul·lat finalment la norma (“arbitrària”, segons Argimon) que limitava el vaccí de Janssen per a ciutadans entre 70 anys i 79. La franja entre 50 i 59, doncs, rebrà aquest vaccí, monodosi, a més de Pfizer i Moderna. En el cas d’AstraZeneca, els qui van rebre’n la primera dosi s’hauran d’esperar fins a final d’aquest mes perquè els diguin quina segona dosi rebran. Segons la doctora Carmen Cabezas, en cas que Sanitat acabi permetent que la segona dosi també sigui d’AstraZeneca, n’hi haurà prou dosis i no caldrà combinar-ho amb més vaccins, malgrat que la Unió Europea hagi decidit de rescindir el contracte amb la farmacèutica.

De moment, Argimon també ha descartat de no fer una tongada específica de vaccinació per als ciutadans entre 40 anys i 49 i obrir directament per a tota la població la possibilitat de demanar hora. Segons Argimon, això no acceleraria el procés de vaccinació –“les dosis que tindrem seran les mateixes”, ha dit– i tampoc no sembla que el grau de rebuig al vaccí entre aquesta franja d’edat sigui més elevat.

“Un problema seriós”

Argimon ha fet una crida perquè el 10% de la població que té hora per a vaccinar-se i no s’hi acaba presentant avisi abans, perquè si no ho fan originen “un problema seriós”. “Pfizer és una vacuna delicada perquè quan la descongeles només té una vida segura de cinc dies. Quan descongeles una safata, l’has d’administrar tota. Si no n’han vingut 500, la cosa és logísticament molt complicada”, perquè s’han de fer cinc-centes citacions més. Argimon ha explicat que les hores es poden desprogramar mitjançant el portal web de Salut dedicat a la vaccinació, però que si algú no se’n surt pot trucar al 061.

Es vaccinaran, els temporers?

Salut continua sense aclarir si es vaccinaran els temporers, ara que comença la campanya de la fruita. La doctora Cabezas va dir la setmana passada que aquells temporers que formen part de grups de risc, malgrat que no tinguin la residència estable al Principat, si s’hi han hagut de desplaçar poden ser vaccinats als CAP. Avui, el ministeri espanyol ha indicat que el vaccí de Janssen es podrà administrar als temporers, entre més col·lectius vulnerables, i l’Aragó ja ha dit que els vaccinaria. Argimon ha celebrat la decisió espanyola de desblocar Janssen perquè és “una de les coses per les quals nosaltres hem lluitat”, però ha remarcat que allò que ha indicat el ministeri és a qui es pot destinar el vaccí, i no pas quan. Si Janssen s’administrarà de manera generalitzada als temporers encara ho ha de debatre Salut.

Postil·les

Les aglomeracions d’aquest cap de setmana. Argimon ha dit que “l’estat d’alarma s’ha acabat i això és una bona notícia, però la pandèmia no s’ha acabat”. Considera que sí que poden originar un repunt de casos.

Vaccinació de la mainada. Cabezas ha apuntat que els estudis sobre vaccinació infantil que es fan als Estats Units, de moment amb molt bons resultats, són importants perquè obren la porta a vaccinar els infants d’alt risc. Però la vaccinació generalitzada als nens és lluny, i s’ha de debatre com a part de l’estratègia integral.

Lleure nocturn. Argimon considera que cal escoltar el sector del lleure nocturn perquè “és un dels que més han patit”, i admet que cal “tenir un oci reglat és important” per reduir les entrompades.

La variant índia. “No és una variant estesa al nostre territori en aquest moment” i, per tant, encara no és de preocupació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor