02.05.2016 - 17:47
|
Actualització: 03.05.2016 - 00:05
Aquest migdia s’ha celebrat l’edició que fa cinquanta dels premis Crítica Serra d’Or, a obra publicada el 2015. El premi destaca els llibres i aportacions culturals més importants en l’àmbit de la literatura, el teatre i la recerca de l’any anterior, a partir d’un jurat independent convocat per la revista Serra d’Or, de l’Abadia de Montserrat. Ha presidit l’acte el pare abat de Montserrat, Josep M. Soler, acompanyat de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i el conseller de Cultura, Santi Vila.
A la cerimònia, al Palau Moja de Barcelona, els tres primers autors que s’han destacat tenen lligams amb el País Valencià: l’escriptor valencià Martí Domínguez ha estat guardonat amb el Premi Crítica Serra d’Or 2016 de novel·la per l’obra ‘La sega’, publicat per Proa. Aquesta obra també va obtenir fa pocs dies el premi de la Crítica Catalana i es converteix en la novel·la més destacada del 2015 amb premis a obra publicada. Josep-Ramon Bach s’ha endut el premi de poesia per ‘Caïm’, llibre de poemes publicat per l’editorial 3i4, que ja va ser guardonat amb el premi de poesia Vicent Andrés Estellés. I Pep Albanell ha obtingut el de narració per ‘Les fantasies del nàufrag’ publicat per l’editorial Bromera, amb seu a Alzira. A l’apartat de literatura i assaig també s’ha destacat Julià Guillamon, per ‘Joan Perucho, cendres i diamants’ (Galaxia Gutenberg); i Josep Maria Jaumà en el de traducció, per ‘Irlanda indòmita. 150 poemes de W. B. Yeats’ (Edicions de 1984).
Tot i la presència destacada del País Valencià entre els premiats d’aquest apartat, Martí Domínguez ha recordat la situació d’exili que pateix la cultura catalana al País Valencià. En paraules a VilaWeb, ha explicat que, tot i que certament hi ha un canvi de cicle, l’herbicida cultural que ha emmetzinat el territori durant tants anys no és fàcil d’eliminar. Una altra aportació significativa ha estat la del traductor Josep Maria Jaumà, que ha proposat que l’Abadia de Montserrat convidés tots els guanyadors a passar un dia a Montserrat per parlar entre tots sobre la cultura catalana, a fi de tenir-ne una visió diversa i completa. Més tard, l’abat, durant el seu parlament, ha dit que prenia nota de la proposta.
Els premis dedicats al teatre han estat enguany els que han recollit uns parlaments més reivindicatius: Joan Yago, s’ha endut el premi de teatre al text de teatre català per l’estrena o l’edició de ‘You say tomato’. Yago ha dit que aquests últims anys molts dramaturgs i gent de teatre ha hagut de deixat l’ofici perquè es moria de gana: ‘Es parla de la desertització cultural, talment com si fos un fenomen meteorològic, un fet natural, i podem dir que s’ha produït una tala conscient, uns permetent la tala d’aquests arbres i d’altres potenciant-la. I nosaltres el que podem fer, amb alegria i agraïment, és oposar-nos-hi, amb tota la nostra força!’
El premi de teatre a l’espectacle teatral ha estat per a ‘Ragazzo’ de Lali Álvarez; i el de teatre a l’aportació més interessant a la companyia ‘Parking Shakespeare’. Lali Àlvarez ha recordat el punt de partida de la seva obra, que es troba en l’assassinat d’un jove llibertari per part dels carabiners el 2001, a Gènova. ‘Jo tenia vint-i-un anys i aquest fet em va marcar profundament, perquè van matar un dels nostres. I vaig prendre consciència de l’Europa de l’aparença democràtica. Una obra feta des de la precarietat més absoluta, que té la voluntat de ser un espai de crítica i de reflexió col·lectiva, que això és el que ha de ser el teatre.’ I sobre ‘Pàrquing Shakespeare’, Pep Garcia Pascual ha defensat que calia ser valent i que la cultura havia de ser per a tothom, sobretot ara, en temps difícils com els que vivim. ‘La cultura és un dret i no pas un luxe’, ha dit.
Dins l’apartat de recerca, el premi Crítica Serra d’Or 2016 de Recerca (Humanitats) ha estat per a l’obra ‘Ramon Llull: vida i obres’, de Pere Villalba i Varneda; el d’altres ciències per a ‘La ciència en la literatura’, de Xavier Duran. El de catalanística per a ‘Mount Canigó. A tale of Catalonia (J. Verdaguer. Introduction and translation by Ronald Puppo)’, de Ronald Puppo.
Finalment, els guanyadors en la categoria de literatura infantil i juvenil han estat: l’obra ‘Històries de Nasrudín’, amb text de Halil Bárcena i il·lustració de Mariona Cabassa, que s’emporten l’Infantil; Gisela Pou ha estat premiada amb el juvenil (creació) per ‘La noia de la mitjanit’. I Carme Julià de l’estudi Lemmiscates ha aconseguit el juvenil (coneixements) per ‘Arbres’.
En els parlaments d’autoritats que han tancat l’acte, el conseller de Cultura Santi Vila ha demanat que si es feia la trobada de premiats a Montserrat, que també convidessin els responsables de Cultura, que alguna cosa aprendrien, i la presidenta del parlament, Carme Forcadell, s’ha fixat en el poc nombre de creadores premiades tot esperant que la presència de dones augmenti els anys vinents.
El jurat de l’apartat de literatura i assaig era format per Àlex Broch, Lluïsa Julià, Marta Nadal, Vinyet Panyella i Josep M. Ripoll. El de l’apartat de recerca l’han compost: Jaume Aulet, Joan B. Culla, Manuel Jorba, Santiago Riera i Tuèbols i Joandomènec Ros. Joan-Anton Benach, Francesc Massip, Juan Carlos Olivares, Anna Pérez Pagès i Marta Monedero han constituït el jurat de teatre. I el de Literatura infantil i juvenil, també per encàrrec de Serra d’Or, l’han format Mònica Baró, Montse Ginesta, Teresa Mañà, Joan Portell i Núria Ventura.