31.08.2016 - 09:04
|
Actualització: 31.08.2016 - 16:18
https://www.youtube.com/watch?v=6t379VtL-oQEl congrés espanyol es reuneix avui per sotmetre a votació la candidatura a la presidència de Mariano Rajoy. Si no hi ha cap sorpresa, la investidura no reeixirà, perquè l’actual president en funcions tan sols ha aconseguit el suport de Ciutadans i Coalició Canàries, i li falten sis vots per a aconseguir la majoria absoluta necessària. En aquest cas, divendres hi haurà una segona votació en què només necessitaria majoria simple i, per tant, pel cap baix onze diputats s’haurien d’abstenir, però cap formació política no ha insinuat pas tal cosa.
Abans de la votació els grups intervendran en aquest ordre:
- PSOE: Pedro Sánchez (30′ – 10′ rèplica)
- Units-Podem-En Comú Podem-En Marea:
—Podem: Pablo Iglesias (20′- 10′ rèplica)—En Comú Podem: Xavier Domènech (6′)—Unitat Popular: Alberto Garzón (3,5′)—En Marea: Alexandra Fernández (3,5′)
- Ciutadans: Albert Rivera (30′ – 10′ rèplica)
- ERC: Joan Tardà (30′ – 10′ rèplica)
- EAJ-PNB: Aitor Esteban (30′ – 10′ rèplica)
- Grup Mixt:
—Partit Demòcrata Català: Francesc Homs (12′ – 4′ rèplica)—Compromís: Joan Baldoví (8′ – 2′ rèplica)—EH-Bildu: Marian Beitialarrangoitia (6′ – 2′ rèplica)—UPN: Íñigo Alli (6′ – 2′ rèplica)—Foro Asturias: Isidro Martínez Oblanca (5′ – 2′ rèplica)—Coalición Canaria: Ana Oramas (5′ – 2′ rèplica)—Nueva Canarias: Pedro Quevedo (5′ – 2′ rèplica)
-
PP: Rafael Hernando (30′ – 10′ rèplica)
La votació serà al voltant de les set del vespre.
El discurs d’investidura de Rajoy
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va obrir ahir el debat d’investidura amb un discurs en què apel·lava a la resta de grups del congrés espanyol a desblocar la formació d’un nou govern. Va defensar que el seu projecte era l’únic viable per a afrontar les alternatives ‘independentistes que volien trencar Espanya i unes possibles noves eleccions’, i va defensar enèrgicament la unitat d’Espanya.
Al seu discurs al davant d’un congrés sense prou suport, Rajoy va considerar les forces polítiques ‘corresponsables’ de la situació, especialment al PSOE, al qual ha reclamat que posés els interessos generals davant dels particulars i evités la convocatòria d’unes terceres eleccions a les corts. També s’ha dirigit als socialistes per proposar-los fins a sis pactes d’estat –més enllà del gihadisme– en educació, finançament autonòmic, violència de gènere, lluita contra la corrupció i pensions, a través de l’obertura del pacte de Toledo.
La unitat d’Espanya, la resposta a la independència
Durant el seu discurs Mariano Rajoy va dedicar més d’onze minuts a deixar clar que ‘l’únic poble sobirà’ era l’espanyol. Va parlar de ‘l’amenaça i el desafiament’ de les institucions autonòmiques catalanes: ‘Ens fan valer la liquidació de la sobirania nacional i del respecte a la llei’, va dir.
El discurs va ser una defensa enèrgica a la unitat d’Espanya i va dir que el seu govern sempre havia mantingut el diàleg i la cooperació amb la Generalitat de Catalunya, una frase que va aixecar les veus dels partits independentistes al congrés espanyol. ‘A tota nació la unitat és el primer dels seus valors. No ens hem inventat la unitat. Els espanyols fa segles que formem part d’aquesta nació’, va afegir, i va continuar: ‘Hem treballat perquè cap català no se senti oblidat o preferit per l’estat espanyol. Ara sóc jo el president del govern espanyol, ja ho veurem en el futur, ho sóc de tots els espanyols i també dels set milions que viuen a Catalunya.’
Abans d’obrir la mà als grups perquè se sumessin a l’acord amb Ciutadans i Coalició Canària, va deixar clar que el seu primer requisit ‘per a cap solució justa era el respecte a la legalitat i als drets de tots els espanyols.’ ‘Hi caben tots els qui defensin els principis de la nostra constitució’, va concloure.