MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] Pedro Sánchez compareix al Parlament Europeu en una sessió tensa amb la dreta

  • El president espanyol fa balanç, finalment, de la presidència de torn espanyola de la UE

VilaWeb
Redacció
13.12.2023 - 16:12

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareix al plenari del Parlament Europeu, a Estrasburg, per fer balanç de la presidència rotatòria que ocupa l’estat espanyol fins el dia 31. Després del discurs inicial de Sánchez intervindrà la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, seguida de les presidències dels set grups polítics del Parlament Europeu i les intervencions de més eurodiputats, inclòs Carles Puigdemont. Serà la primera vegada en què es podrà veure públicament una interacció entre Puigdemont i Sánchez d’ençà de l’acord l’amnistia i la negociació política que va fer possible la investidura del president espanyol. Von der Leyen i Sánchez clouran el debat amb sengles intervencions. Podeu seguir-lo en directe ací:

12.39h

Sánchez tanca la intervenció entre aplaudiments i escridassades

· Sánchez acaba el seu discurs insistint en la fortalesa de l'estat de dret a Espanya i demana al PP europeu que no s'equivoqui d'aliats. En acabat, aplaudiments i escridassades es fonen en un gran soroll mentre Sánchez se'n va del ple.

12.35h

Sánchez demana a Webber si vol ser còmplice de l'extrema dreta

· Tot seguit, Sánchez avisa al PP europeu de la naturalesa de Vox i l'extrema dreta. "Senyor Weber, sou conscient de tot plegat? De veritat us sentiu còmode essent còmplice d'aquesta amenaça? Celebro que després de vint anys en política europea hàgiu començat a interessar-vos per allò que passa a Espanya, però si realment volguéssiu ajudar us recomano que abans conegueu el nostre país i no us limiteu a repetir les proclames infundades que us passa el PP espanyol", diu.

Mentre Sánchez parla hi ha eurodiputats que l'esbronquen dels seus escons estant i la presidenta Roberta Metsola ha de demanar respecte per la dignitat de la cambra.

12.33h

Sánchez s'adreça a Puigdemont

· "Al senyor Puigdemont vull dir-li que aconseguir-ho és a les nostres mans. I ho hem de fer per les vies de la política, la negociació i la constitució. Crec que la llei d'amnistia és un pas important per a fer-ho, anem en la bona direcció." Diu que l'amnistia té un gran suport parlamentari, 178 escons, que és constitucional, i que té per objectiu superar un conflicte. També, diu, continuarà promovent l'ús de llengües cooficials reconegudes a la constitució espanyola.

12.29h

Sánchez defensa el diàleg amb Catalunya

· Sánchez reivindica la seva política amb Catalunya, que diu que s'allunya de l'estratègia del PP. "Va produir molt de dolor i trauma, i va transcendir les nostres fronteres amb imatges que encara ens entristeixen. Ningú no pot estar orgullós d'aquella època", diu. Recorda que llavors el comissari Didier Reynders va reclamar que es reprengués el diàleg entre Madrid i Barcelona, i que Paulo Rangel va dir que li semblava un greu error "avançar amb la persecució judicial i la presó als responsables polítics a Catalunya". "Fem allò que ens demanaven llavors", diu.

12.21h

Sánchez diu que el PP comet lawfare blocant la renovació del CGPJ

· Pedro Sánchez torna a intervenir al final del debat. Diu que la presidència espanyola ha estat molt fructífera i afegeix que durant el debat ha sentit "afirmacions malicioses" sobre l'estat de dret a Espanya, que diu que són falses. "Podem discrepar en les idees, però els fets són els fets." A parer seu, les dades diuen que Espanya és una de les democràcies més plenes del món. "Espanya té un estat de dret ple", diu, "i si no ocupem una posició millor és perquè hi ha un cas clar de lawfare perquè el PP segresta durant cinc anys la renovació del CGPJ." Aprofita l'avinentesa per a obrir la mà al PP a fer pactes d'estat i diu que el període electoral ja s'ha tancat i que ara toca mirar per l'interès general. "Demanaria al PP que seguís l'exemple d'uns altres partits conservadors i trenqués l'idil·li amb l'extrema dreta", diu.

12.20h

El PSOE recorda que el president no és Feijóo

· Javier Moreno, del PSOE, diu a Webber que, per la seva desgràcia, el president espanyol no és Alberto Núñez-Feijóo, i exposa alguns dels avenços durant la presidència espanyola del Consell de la UE.

12.18h

Intervenció de Zarzalejos

· L'espanyol Javier Zarzalejos, del PP, diu que el govern espanyol de Pedro Sánchez s'ha allunyat dels valors europeus. Diu que mentre Europa s'esforça per a reforçar l'estat de dret, Sánchez que aplicar la llei compromet la convivència.

12.17h

El fracàs de la Unió

· L'ultradretà Gilbert Collard, membre el partit d'Éric Zemmour, diu que la Unió Europea és un fracàs que no és capaç de treballar pels interessos comuns.

12.15h

Esquerra demana el referèndum

· Diana Riba, d'Esquerra, avisa d'una "coalició ultradretana global", que diu que darrerament està de celebració per la investidura del president argentí Javier Milei. Demana que, davant d'aquesta, hi hagi una "coalició progressista global", però lamenta que en moltes ocasions no s'ha expressat. En acabat, demana un referèndum d'independència a Catalunya.

12.14h

Cañas tracta Sánchez d'irresponsable

· Jordi Cañas, eurodiputat de Ciutadans, tracta d'irresponsable Pedro Sánchez per haver avançat les eleccions espanyoles quan començava la presidència del Consell de la Unió Europea, i diu que ha sacrificat els valors europeus en benefici propi per haver negociat l'amnistia "per set vots".

12.13h

Ressonen les paraules d'Abascal

· Brando Benifei, socialdemòcrata, expressa el suport a Pedro Sánchez per les paraules d'Abascal, que va dir que "hi haurà un moment que penjaran Sánchez pels peus". Tot seguit, ataca la primera ministra italiana, la ultradretana Giorgia Meloni, que fa costat a Abascal.

12.11h

El PP amenaça a retirar els fons europeus a Espanya per l'amnistia

· Siegfried Mureșan, del PP, diu que Sánchez ha estat més ocupat per l'amnistia que els assumptes europeus, i diu que l'amnistia preocupa la Unió Europea. "Qui vol fons europeus ha de respectar els valors europeus. L'atac a l'estat de dret els posa en risc", diu.

12.10h

Els efectes de les sancions

· Marcel de Graaff, eurodiputat no adscrit, critica que les sancions europees contra la Guerra d'Ucraïna està empobrint els europeus.

12.08h

"Sempre es pot anar més enllà"

· "Avui Europa és més social, verda i feminista del que era", diu Eugenia Rodríguez Palop, de l'Esquerra Alternativa, que afegeix que "sempre es pot anar més enllà", i li retreu certes mancances en les polítiques europees. "Tot i això, podem estar orgullosos, a la dreta només se les combat amb polítiques socials", diu.

12.06h

L'extrema dreta demana una aliança amb la dreta

· Harald Vilimsky, d'Identitat i Democràcia, diu que la presidència espanyola no ha aconseguit res i reclama de recuperar les sobiranies nacionals. Li retreu també que no hagin aconseguit una negociació per a pactar el final de la Guerra d'Ucraïna. Després, diu que espera una gran aliança de dretes a partir de les següents eleccions europees.

12.05h

Vox insisteix a incendiar el debat

· "Lamento que la presidència espanyola no hagi estat a l'altura de l'honor de la meva pàtria", ha dit Margarita de la Pisa, de Vox, que ataca el govern espanyol. "Espanya ha despertat, i Europa ens seguirà", diu.

12.03h

L'eurodiputada del BNG parla en gallec

· Ana Miranda, del BNG, intervé en gallec i reclama "un altre model d'Europa per a pobles i nacions que, com nosaltres, no estem satisfets ni amb el feixisme ni amb el centralisme".

12.01h

El PNB reclama mesures econòmiques

· Izaskun Bilbao, del PNB, celebra alguns dels avenços de la presidència espanyola, i reclama mesures econòmiques. "Serem exigents amb la inclusió de l'èuscar en la Unió", diu. Defensa l'amnistia, que diu que afavorirà l'estat de dret i la situació a Catalunya.

11.57h

El PP insisteix en l'amnistia

· Paulo Rangel, del PP, torna a centrar el debat en l'amnistia i les comissions sobre la lawfare, i retreu que s'hagin criticat la intromissió política en la justícia a Polònia i Hongria i ara, segons la seva opinió, pretengui fer-ho a Espanya. "Ahir va començar un procés similar a les caces de bruixes de Salem", diu

11.56h

El paper d'Europa amb la guerra a Gaza

· Manu Pineda, de l'Esquerra Alternativa, ha reclamat una posició ferma de la Unió Europea en contra dels atacs de Gaza i retreu la compra d'armament a Israel. "Si no fem res per a aturar-ho, podem considerar esfondrada tota l'estructura institucional de després de la Segona Guerra Mundial", diu.

11.54h

Retreuen l'ús de les institucions europees

· Carlo Fidanza, de l'extrema dreta, diu que la proposta per reconèixer el català, l'èuscar i el gallec a la Unió Europea és per a fer contents els seus socis, i retreu que ha volgut utilitzar les institucions europees per als seus interessos.

11.52h

Solé parla en català des de la tribuna

· Jordi Solé, eurodiputat d'Esquerra, retreu que la presidència espanyola no hagi aconseguit l'oficialitat del català a la Unió Europea, i acaba la seva intervenció en català, que els serveis traductors no interpretaran: "Per justícia lingüística, pels drets de milions de catalanoparlants europeus, per la diversitat existent a Europa, la batalla pel català a Europea és una batalla justa que cal seguir donant i guanyar-la. És urgent guanyar-la."

11.50h

Ciutadans diu estafador a Sánchez

· Adrián Vázquez, de Ciutadans, diu que Sánchez, en comptes de promoure polítiques europees, ha dedicat el temps durant la presidència per a "estafar els ciutadans", col·locat representants espanyols a institucions internacionals i ambaixades i tramitar una amnistia que els espanyols no volen.

11.48h

Els socialistes intenten que es parli de política europea

· Katarina Barley, socialdemòcrata, celebra els avenços produïts durant la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. Diu que l'amnistia ha estat una eina per a reduir les separacions socials i per a allunyar l'independentisme de la unilateralitat.

11.46h

Montserrat parla només de l'amnistia i ataca Sánchez

· Dolors Montserrat, del PP, diu "com a catalana espanyola" que els espanyols no volen l'amnistia. "Crea espanyols de primera i de segona", diu, i reivindica Felipe González, "el president que va fer entrar Espanya a la Unió Europea", quan s'oposa a l'amnistia. "Creieu de veritat que uns mesos més a la Moncloa compensa destruir la igualtat dels espanyols davant la llei?", li demana. "D'Espanya no riu ningú perquè som una gran nació", afegeix.

11.42h

Puigdemont retreu que el català no sigui oficial

· El president Carles Puigdemont diu que el problema d'Europa no han estat mai les promeses, sinó l'incompliment de les promeses, i critica la manca d'avenços en l'oficialitat del català. "Avui li parlo en la seva llengua materna [castellà], però no puc fer-ho en la meva. Milions d'europeus que tenim el català com a llengua materna podem exercir els drets fonamentals en la nostra llengua perquè la seva Europa de les persones no ens inclou si parlem en català. La nostra llibertat d'expressió en aquesta cambra val menys que la seva", ha dit. Per acabar, diu a Sánchez que les oportunitats s'han d'aprofitar quan passen. "Si es deixen passar per incapacitat, les conseqüències no són mai agradables", acaba.

11.40h

El deure d'Europa amb els drets humans

· Idoia Villanueva, de l'Esquerra Alternativa, reclama que la Unió Europea impulsi mesures socials, feministes i ecologistes de fons. "Avui es negocia un pacte d'immigració i asil que legalitza les violacions de drets humans, que no aborda les causes i que li falta la solidaritat europea necessària", diu. També demana sancions a Israel pels atacs a Gaza.

11.37h

Parla Campomenosi, d'Identitat i Democràcia

· Marco Campomenosi, del grup ultradretà Identitat i Democràcia, diu que s'ha sentit interpel·lat quan Sánchez ha dit que només l'extrema dreta és antieuropeista, tot i que afirma que no se sent d'extrema dreta, i diu que proposar reformes importants no el fa antieuropeista. Campomenosi és europdiputat de la Lega.

11.33h

Buxadé mira d'inflamar el Parlament Europeu

· Jorge Buxadé, de Vox, és el portaveu de la ultradreta europea. Des d'un primer moment, ataca de pla Sánchez, a qui acusa de malfeiner i de promoure la inseguretat. "Tota Europa el coneix, el seu narcisisme ha arruïnat la presidència espanyola", li retreu, i tot seguit critica amb força la llei d'amnistia. "És un retrocés de segles", afirma.

Tot seguit, Buxadé compara el govern de Sánchez amb el front popular que va guanyar les eleccions espanyoles el 1936 i que va amnistiar el president Lluís Companys, a qui acusa de la mort de centenars de persones.

11.30h

Els Verds demanen ambició

· Terry Reintke, co-presidenta dels Verds, posa l'accent en la urgència per a impulsar reformes de fons de la Unió Europea, ja que diu que la pandèmia va deixar veure les costures dels problemes sistèmics europeus. Diu que no només es tracta d'invertir en projectes verds, sinó també de mantenir la competitivitat davant de la puixança d'altres regions del món.

11.26h

Renew no entra en la polèmica de l'amnistia

· Stéphane Séjourné, cap dels liberals Renew Europe (on hi ha Ciutadans), diu que haurien preferit que el debat no s'hagués vist "contaminat" per les qüestions polítiques espanyoles, i l'única referència que fa a l'amnistia és per dir que el seu grup "té un gran respecte a l'estat de dret". Celebra com ha treballat la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, però li demana d'intensificar els esforços per a tancar el pacte d'asil i immigració i el d'estabilitat i creixement.

11.21h

Iratxe Garcia diu que Webber vol una aliança amb l'extrema dreta

· L'espanyola Iratxe Garcia, cap dels socialdemòcrates europeus, expressa el suport del seu grup a Sánchez "davant la unió d'una dreta i una extrema dreta que només entén l'insult i la deslleialtat". Reivindica els avenços socials com un dels pilars europeus i la necessitat de fer una transició per una economia verda. Tot i que parla en nom dels socialdemòcrates europeus, critica directament el PP espanyol i Vox i diu que Webber volia fer vice-president del govern espanyol a Santiago Abascal. "De lliçons de respecte a l'estat de dret, cap ni una", diu.

11.17h

Manfred Weber retreu l'amnistia a Sánchez

· El president del PP europeu, Manfred Weber, ha arrencat la seva intervenció carregant en contra de l'amnistia a l'independentisme i la creació de comissions d'investigació al congrés espanyol sobre la lawfare. "El grup de Puigdemont van posar al centre de la diana jutges individuals", ha dit, i ha demanat que el Parlament Europeu creï una comissió d'investigació per a aclarir "què passa a Espanya".

Diu que no està en contra dels socialistes i reivindica que hi ha hagut grans constructors europeus socialistes com Willy Brandt, però reclama que conservadors i socialdemòcrates vagin junts, "deixant de banda els extremistes i els separatistes".

11.15h

Moments d'incomprensió pels lladrucs d'un gos

· Els aplaudiments un cop ha acabat d'intervenir Ursula von der Leyen han provocat els lladrucs d'un gos enmig del Parlament Europeu. La presidenta, Roberta Metsola, ho ha atribuït a un gos de suport a algun dels presents a la cambra.

11.11h

Major control de fronteres

· Tot seguit, Von der Leyen reivindica els esforços per a reforçar les fronteres i impedir l'arribada d'immigrants sense papers, que relaciona amb les xarxes de tràfic de persones. "Som nosaltres, els europeus, qui decidim qui entra a la Unió Europea. No ho decidiran els traficants de persones", ha dit.

11.03h

Von der Leyen es desmarca de Sánchez respecte d'Israel

· Després d'haver lloat els paisatges espanyols on s'han fet trobades europees aquests mesos, Ursula von der Leyen s'ha allunyat de la postura sobre Israel exposada per Sánchez. "Israel té dret de fer tot el que sigui a la seva mà i el que sigui possible perquè l'horror del 7 d'octubre no es torni a produir", ha dit, però ha afegit: "Al mateix temps, ha de fer tot el que sigui possible per a protegir la societat civil." Aquí, ha responsabilitzat Hamàs de mantenir viu el conflicte: "La societat civil no ha de fer-se servir d'escuts humans, Hamàs té la possibilitat d'acabar amb el conflicte alliberant els ostatges."

10.59h

El futur d'Europa

· "Europa té tots els ingredients necessaris per a continuar essent allò que és avui: una de les regions més avançades del planeta", diu Sánchez. Exposa que, des del final de la Segona Guerra Mundial, Europa no ha deixat de créixer, i diu que no hi ha indicis que facin pensar que no continuarà essent així. "Tenim el talent, les empreses i les institucions públiques necessàries per a liderar les transformacions verdes del futur", diu. Segons ell, el desafiament d'Europa no és evitar el declivi, sinó liderar una nova onada de transformació global. Amb això, Sánchez acaba la seva intervenció i deixa pas a Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea.

10.56h

Demana la fi dels bombardaments a Gaza i el reconeixement de l'estat palestí

· Sánchez condemna l'atac d'Hamàs a Israel i el segrest d'ostatges i defensa "el dret d'Israel a defensar-se i a existir". Tot seguit, però, demana prou: "Prou als assassinats de nens innocents a Gaza. Els bombardaments s'han d'aturar." Reivindica la solució dels dos estats i, per a promoure-la, reclama el reconeixement de l'estat de Palestina, "que convisqui en pau amb l'estat d'Israel".

10.52h

Major europeisme

· Sánchez diu que en els últims anys Europa ha rebut atacs que han tingut com a efecte una major cohesió ciutadana. "Ja ningú no parla de sortir de la Unió Europea excepte l'extrema dreta", diu, i afirma que el suport a l'europeisme ha crescut arreu de la Unió Europea. "Hem de celebrar els avenços assolits en el pacte d'immigració i asil", diu, i esmenta també els treballs per a l'ampliació de la Unió Europea per a incloure-hi Ucraïna, Moldàvia i els països dels Balcans.

10.48h

Justícia social

· Sánchez explica que el seu pare i el seu avi van emigrar a Europa durant el franquisme. Reivindica l'estat del benestar que van conèixer i diu que, quan van tornar a Espanya després del franquisme, van impulsar-hi mesures socials. "Què vull dir amb això? Que Europa ha de guanyar competitivitat per a continuar creixent, però també que hem d'impulsar mesures socials", diu. Reivindica que durant la seva presidència han mirat de promoure mesures de suport social i han fet avanços com les negociacions per limitar el preu de la llum.

10.44h

L'oportunitat de la transició ecològica

· "La segona prioritat va ser la d'avançar en la transició ecològica i l'adopció de mesures per a adaptar-nos al canvi climàtic", diu Sánchez, que reivindica que la crisi climàtica és una oportunitat per a fer avançar el model econòmic europeu, la reindustrialització i la reducció de la dependència de combustibles que s'importen des de fora de la Unió Europea.

10.39h

Sánchez reivindica la importància de la reindustrialització d'Europa

· Sánchez ha dit que durant la presidència espanyola del Consell de la UE s'han tramitat 43 expedients, una xifra que és superior a la mitjana, i s'han arribat a avenços significatius per al projecte europeu. D'aquests, comença destacant-ne l'impuls a la reindustrialització d'Europa per a aconseguir la independència econòmica. Recorda com la manca de subministrament per la pandèmia, la crisi climàtica i la guerra d'Ucraïna han afectat l'economia europea, i diu que tot plegat ha de servir per a aprendre i evolucionar. "Els dies de les deslocalitzacions en massa a altres continents i la importació cega s'han d'acabar", reclama.

10.38h

L'anomalia de fer al final la compareixença de la presidència del Consell de la UE

· Pedro Sánchez comença la seva intervenció destacant l'anomalia que la seva compareixença es faci al final de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea i no al principi, com és habitual. Sánchez va deixar per desembre la seva intervenció per la convocatòria anticipada d'eleccions espanyoles i les negociacions per formar govern, de manera que en comptes de fer una compareixença per a explicar les intencions de la presidència, la fa com a balanç.

10.37h

Metsola dóna la benvinguda a Sánchez

· La presidenta del Parlament Europeu dóna la benvinguda a Pedro Sánchez.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor