27.07.2024 - 17:39
|
Actualització: 27.07.2024 - 20:23
El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) d’Empúries ha inaugurat una mostra permanent que sintetitza l’evolució cultural, urbanística, paisatgística, artística i cultural del jaciment des que fa ser fundat (segle VI aC) fins a l’alta edat mitjana, després de l’ambiciosa i profunda reforma.
Avui s’ha obert al públic “Empúries. Port de Cultures”, que ocupa sis-cents metres quadrats de l’antic museu monogràfic, que s’ha reformat i condicionat per fer-lo accessible. La mostra compta amb sis-centes peces arqueològiques de tot aquest període (provenen de les col·leccions conservades al MAC), i també s’hi ha afegit material audiovisual. L’exhibició explica el canvi de què va ser porta d’entrada a la península Ibèrica i la importància que va tenir.
El material que s’exhibeix és fruit de les excavacions fetes al jaciment empordanès d’ençà del segle XIX, però també hi ha estudis, com ara el de l’Institut Arqueològic Alemany de Madrid. És un treball pioner del paleopaisatge, “Empúries, una llarga història”, una representació amb 3D que reconstrueix aquest territori des del neolític fins a l’actualitat.
La mostra l’ha comissionada l’equip de conservadors del MAC a Empúries, coordinat per la responsable, Marta Santos, i el disseny expositiu per uns professionals que ha capitanejat Dani Freixes. “Empúries. Port de Cultures” ha estat una realitat gràcies a la col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i la Fundació la Caixa, en el marc del programa Patrimoni en Acció.
Aquesta exposició permanent s’emmarca en la transformació museogràfica que el MAC va començar fa tres anys i que persegueix de fer l’espai més atractiu i captar públics d’origen, edats i condicions diverses.