22.07.2019 - 08:32
|
Actualització: 23.07.2019 - 10:15
Les principals empreses de l’Íbex 35 es van implicar en una campanya internacional en contra de l’independentisme, després de l’octubre del 2017, a petició del govern de Mariano Rajoy. Concretament, van finançar conferències i actes a París, Londres, Brussel·les, Berlín, Roma, Nova York i Washington.
Segons El Confidencial, Carmen Martínez de Castro, aleshores secretària d’estat de Comunicació, va convocar en un esmorzar els alts directius del Banc de Santander, BBVA, Caixabank, Telefònica, Repsol, Iberdrola i Inditex, i els va dir que l’statu quo espanyol perillava. Per això els va demanar ajuda per a finançar una campanya contra l’independentisme.
Tanmateix, per evitar la imatge de l’Íbex 35 donant suport explícit a una acció governamental, l’executiu de Rajoy va ordenar que la campanya fos impulsada pel Real Instituto Elcano, del qual Felipe VI és el president d’honor. El finançament de l’Íbex 35 era essencial perquè aquest think tank ja havia consumit bona part dels cinc milions que anualment hi aporten les grans empreses.
En la seva campanya, el Real Instituto Elcano va comptar amb la col·laboració d’organismes similars com l’Institut Français Relations Internationales, Chatham House, Egmont, Institut für Euroapaische Politik, Istituto Affari Internazionali, Wilson Center Peterson Institute for International Economics i el Council on Foreign Relations.
La ronda de conferències va començar a Londres el 6 de novembre de 2017 i es va acabar a Nova York el 19 de desembre. A banda del director de l’ens, Charles Powell, als actes també van intervenir Josep Bou, president d’Empresaris de Catalunya i actual regidor del PP a Barcelona; Joaquim Gay de Montellà, aleshores president de Foment de Treball; Joan Rosell, president de la CEOE; els ex-ministres Josep Borrell i Josep Piqué; i Rocío Martínez-Sampere, ex-diputada del PSC i directora de la fundació Felipe González.