06.07.2017 - 18:22
|
Actualització: 06.07.2017 - 18:36
VALÈNCIA, 6 (EUROPA PRESS)
La Confederació d’Empresaris Turístics de la Comunitat Valenciana (CET-CV), a través dels seus presidents, Luis Martí i Manuel Espinar, ha xifrat en 150.000 les places en lloguer il·legal en l’autonomia, amb un creixement “descontrolat” del 76% entre els anys 2014 a 2016, i han recriminat a les administracions la seua “passivitat” a l’hora de legislar.
Segons el parer dels responsables de l’entitat, eixe augment “descontrolat” de l’oferta de lloguer d’habitatges il·legals és el principal alifac al qual s’enfronta el sector, per la qual cosa reclamen lleis més dures contra el que consideren “una flagrant competència deslleial” i “una borsa de frau” que posa en perill la convivència veïnal i la qualitat de les destinacions turístiques.
Així s’han pronunciat en una roda de premsa este dijous en la qual han oferit les seues previsions per a la temporada d’estiu. En esta trobada, els empresaris turístics han mostrat el seu malestar i han recriminat a les administracions la seua “passivitat” a l’hora de legislar.
Els empresaris del sector consideren que esta situació propicia la saturació de la destinació, precarietat laboral i una pèrdua de qualitat en el servici. “Nosaltres complim normatives i horaris, tots els conflictes amb els veïns els provoquen els allotjaments il·legals, per açò és necessari una regulació”, ha assegurat Manuel Espinar.
ADVERTIXEN DE POSSIBLE “TURISMEFÒBIA” EN CURT TERMINI
Per la seua banda, Luis Martín ha alertat que esta conjuntura pot provocar a València l’aparició de la “turismefòbia”. “A Espanya ja s’estan donant casos, moltes localitats s’estan manifestant perquè els veïns no aguanten les molèsties. De moment, descartem que este fenomen existisca ací, però si no actuem d’una manera enèrgica açò és el que ens espera a curt termini”, ha subratllat.
La Confederació d’Empresaris Turístics reclama una actuació consensuada entre l’àmbit estatal, autonòmic i local. Al govern central li demana modificacions en lleis “importants” com en la de l’IVA o en la de Propietat Horitzontal perquè la Comunitat Valenciana puga “estrènyer les rosques” a qui actue al marge de la legalitat.
“A València es perseguix l’establiment il·legal d’una manera molt tímida. Hi ha hagut diverses inspeccions i un expedient sancionador a una important plataforma digital, però encara no s’ha tancat cap”, ha asseverat Espinar.
MÉS TURISTES PERÒ NO REPERCUTIX EN LA DESPESA
Els empresaris turístics consideren que esta oferta deixa menys diners en la destinació i que les administracions han de vetlar per aconseguir un turisme de qualitat. La despesa mitjana per visitant va pujar al País Valencià un 0,79% respecte al passat any, una xifra que Luis Martín considera insuficient: “Hi ha més turistes però amb esta oferta no repercutix en la despesa. Nosaltres advoquem per la qualitat, no quantitat. L’important és que venja gent que cuide la destinació i que nosaltres puguem treballar correctament amb preus adequats”.
Pel que fa als mitjans, els hostelers proposen que la Policia Nacional cedisca la competència investigadora als ajuntaments perquè es puguen realitzar més inspeccions. A més, ja han proposat el consistori la creació d’una plataforma digital en la qual els veïns puguen denunciar de manera anònima els allotjaments il·legals. “Sabem que no hi ha consens pel que fa a qui té les competències, però un Ajuntament no pot dir que la convivència veïnal no és problema seu, ha afegit.