Empresaris, sindicats i universitats signen amb la Generalitat Valenciana un manifest que exigeix un finançament just

  • El text remarca que els valencians porten 'massa temps maltractats' i assenyala que el consens social i polític dóna força moral per acabar amb 'la indiferència'

VilaWeb

ACN

07.10.2015 - 14:16
Actualització: 07.10.2015 - 14:56

Organitzacions empresarials i sindicals així com els rectors de les cinc universitats públiques valencianes han signat amb el president Ximo Puig el manifest ‘Per un finançament just’. L’acte fa visible el front comú per la millora de les inversions de l’estat al País Valencià i per la reivindicació del deute històric. El text remarca que els valencians porten ‘massa temps maltractats’ sense cap explicació raonable ‘sinó la prolongació de velles inèrcies històriques que en massa ocasions s’han sumat a una manca de pressió reivindicativa de la nostra part’. En aquest sentit, afegeix que amb el consens social i polític el País Valencià se sent ‘amb força moral per exigir del govern d’Espanya un tractament just’.

‘Contra el victimisme insubstancial i la autosatisfacció irresponsable ara toca dir prou. Cal posar fi a la indiferència del govern d’Espanya cap al poble valencià’, remarca el text signat aquest dimecres.

El manifest va en la línia de la resolució de consens que varen aprovar tots els grups parlamentaris aquest dimarts a les Corts Valencianes. En ella s’exigeix igualment ‘una reforma immediata’ del finançament autonòmic amb efectes a 1 de gener del 2014 que possibiliti finançar els serveis públics. Així mateix, el text assenyala que cal un reconeixement dels dèficits de finançament acumulat, xifrat en almenys 12.433 milions del 2002 al 2013, així com la definició i l’establiment d’un mecanisme de compensació.

El text continua indicant que les inversions han de ser equiparables al pes poblacional del País Valencià en el conjunt de l’Estat, un 11%, i lamenta que mai no han passat del 6-7%.

El conseller valencià d’Hisenda, Vicent Soler, ha estat l’encarregat de llegir el text. Durant la presentació ha remarcat l’acord social manifestant que ‘hem estat capaços de dir amb una sola veu, que ja n’hi ha prou que el govern central negui i escatimi el finançament que per dret constitucional correspon als valencians i valencianes’.

Soler ha afegit que els valencians no volen continuar ser tractats ‘com ciutadans de segona’ i ha exigit les mateixes oportunitats en les prestacions bàsiques en sanitat, educació i serveis socials, així com per establir ‘polítiques fermes per al canvi de model que volem’. En la seva opinió ‘aquest acte marca un abans i un després d’un sistema de finançament denigrant’.

El manifest ha estat signat pel president de la Confederació d’Organitzacions Empresarials valencianes, José Vicente González, així com pels secretaris generals d’UGT al País Valencià, Gonzalo Pino, i de CC.OO, Paco Molina, a més dels rectors de les cinc universitats públiques. En les seves intervencions han remarcat la necessitat d’un millor finançament per millorar els serveis i per estendre aquesta reivindicació a la societat valenciana.

Puig proposa una comissió de seguiment de l’acord

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha clos l’acte manifestant que després de l’acord cal ‘convèncer tot Espanya que això no és només un problema identitari o de victimisme’ sinó ‘de justícia i de compliment de la LOFCA’.

El cap del Consell ha reconegut que aconseguir un millor finançament ‘no serà fàcil’ però que cal ‘trencar moltes inèrcies’ i ‘mantenir aquesta unitat en el temps’. Puig ha afegit que després de les eleccions del 20 de desembre s’ha de mantenir ‘la mateixa voluntat de reivindicació’.

El president valencià ha proposat fer una comissió de seguiment perquè el govern valencià reti comptes als signants i a les Corts Valencianes sobre l’avançament de les negociacions, perquè ‘un acord no es fa per signar-se sinó per intentar que s’arribi a l’objectiu’, ha dit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor