02.06.2017 - 12:55
BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)
La patronal Cecot, la Federació Empresarial del Metall, el Consell d’empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya i la Confederació Catalana de la Fusta han presentat aquest divendres una queixa formal davant el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, en considerar discriminatori per a l’economia catalana el pacte entre el PP i el PNB sobre la reforma del peatge elèctric.
En roda de premsa, el president de Cecot, Antoni Abad, ha sostingut que “es tracta d’una situació que atempta directament contra la competitivitat empresarial”, i ha afegit que aquesta decisió política, que perseguia comptar amb el vot a favor del PNB per a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), suposa una discriminació per a un nombre important d’empreses del conjunt de l’Estat, però especialment de Catalunya.
I és que estan afectades 3.277 empreses catalanes d’un total de 5.800 del conjunt d’Espanya presents en les xarxes de 25 kV de tensió, i el sobrecost per a les companyies catalanes es tradueix en uns 200 milions d’euros anuals.
Amb l’acord entre el PP i el PNB, el Govern central es compromet a englobar les tensions de 30 a 36 Kv en la tarifa 6.2 a partir del 2018, mentre que queden excloses les empreses presents en xarxes de 25 Kv, com ocorre en la indústria catalana.
Altres comunitats també es troben afectades per la reforma del peatge elèctric, encara que en menor mesura que a Catalunya, que compta amb un major nombre d’empreses: “Fins ara hi havia un desgavell general de tarifes que ja eren discriminatòries. S’estava treballant en una solució homogènia i el que fa aquest acord és emfatitzar encara més la discriminació”, ha asseverat Abad.
Per la seva banda, el president de la Federació Empresarial del Metall, Carles Garriga, ha defensat que no existeix cap raó tècnica objectiva perquè existeixin tarifes diferents, i ha lamentat que el Govern central reivindiqui l’unitat de mercat quan el pacte polític amb el PNB “va just en la direcció contrària”.
CARTA A RAJOY
Abad ha afegit que fa dues setmanes els empresaris catalans van enviar una carta al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i han lamentat que encara no hi ha resposta: “Ens consta que la Generalitat també ha iniciat contactes amb el Ministeri d’Álvaro Nadal”.
El Síndic de Greuges ha afirmat que estudiarà la queixa presentada i que si coincideix amb el seu contingut iniciarà contactes amb la Generalitat, el Govern central, el Defensor del Poble i fins i tot la UE perquè analitzi com aquesta mesura pot afectar als principis de la competència, “que estan per sobre de les lleis espanyoles i que són d’obligat compliment”.
“Seria inadmissible que quedessin afectats drets per raons partidistes”, ha afegit el Síndic, que ha explicat que el 16 de juny se celebrarà a Barcelona una jornada en la qual participarà la xarxa de defensors europeus de l’energia (Neon) i que, encara que no estava previst en l’ordre del dia, suggerirà un debat sobre aquest desequilibri en el peatge elèctric.