10.02.2023 - 14:16
|
Actualització: 14.02.2023 - 23:10
La Cambra de Comerç de Barcelona, Girona i Sabadell i les patronals Amec, Cecot, Pimec i FemCat s’han unit avui per clamar contra el dèficit fiscal i alertar dels efectes que té per la competitivitat de Catalunya. En un manifest conjunt presentat a Barcelona, han demanat una “acció contundent” que impliqui recaptar i decidir sobre els recursos, però sense especificar un model específic de finançament.
El manifest, elaborat pel col·lectiu d’Economistes pel Benestar, avisa del caràcter “crònic” del dèficit fiscal, que estimen d’un 8,5% del PIB català el 2019. Segons que recullen a partir de dades de la Generalitat de Catalunya, el saldo és de -20.196 milions d’euros. Ha augmentat 3.000 milions en només tres anys. El manifest és públic i han obert una pàgina web per a rebre adhesions.
El text denuncia que Catalunya és la segona comunitat en aportació de recursos per habitant al tresor espanyol i és la desena en recaptació de recursos, passant a la catorzena si es considera el diferencial de l’índex de preus.
Les entitats també denuncien, a partir de dades de la Cambra entre el 2000 i el 2019, que el consum per habitant ha augmentat d’un 1,7 % a Catalunya, contra un 8,6% de mitjana a l’estat espanyol, i que el PIB per càpita va repuntar un 14, % en aquest període, per sota també de la mitjana espanyola, situada en el 17,8%.
En el manifest, se subratlla: “Catalunya ha de tenir la capacitat de recaptar i decidir sobre la destinació dels recursos que genera amb l’objectiu de potenciar la competitivitat de la seva economia i situar el seu benestar i el progrés dels seus ciutadans al nivell del seu esforç, sense eludir la col·laboració raonable en l’equilibri i la solidaritat territorial”.
L’economista Joan B. Casas, en nom d’Economistes pel Benestar, ha assegurat que l’experiència de les darreres dècades demostra que l’infrafinançament de Catalunya és alguna cosa “difícil” de solucionar si no s’aconsegueix “el control dels recursos propis”. Els promotors del manifest, entre els quals no figura Foment del Treball, pretén continuar ampliant el nombre d’adhesions, estendre aquesta reclamació al conjunt de la societat catalana i col·locar aquest element “clau” en el “centre del debat”.
💬 Joan B. Casas: (Economistes pel Benestar): "Catalunya pateix un dèficit estructural del 8% del PIB, un percentatge que en termes comparatius és un dels més alts del món." pic.twitter.com/BUHEs9Vhsc
— Cambra de Comerç de Barcelona (@CambraBCN) February 10, 2023
La presidenta de la Cambra, Mònica Roca, ha explicat que tots els signants comparteixen el diagnòstic del manifest, és a dir, a denunciar les deficiències del sistema de finançament actual, i diu que hi ha unes quantes propostes per solucionar-ho. A més, diuen que són els polítics els que han de concretar com sobre com revertir les mancances del sistema actual.
💬 @MonicaRocaA: "Fem un clam empresarial per assenyalar l'espoli fiscal que pateix Catalunya. Amb aquest manifest reclamem que els recursos de Catalunya quedin a Catalunya, perquè el repartiment actual és injust pel nostre pes econòmic." pic.twitter.com/4YZEoMD568
— Cambra de Comerç de Barcelona (@CambraBCN) February 10, 2023
Casas ha explicat que l’economia catalana ha hagut d’afrontar un rellevant impacte immigratori en les darreres dècades, en passar de sis milions d’habitants als gairebé vuit actuals, que ha hagut d’afrontar successives crisis de gran impacte econòmic. I apunta que Catalunya ha fet una “excessiva” aportació neta a la solidaritat amb la resta de l’estat espanyol, la qual cosa ha afectat negativament en l’economia i al benestar dels habitants del Principat.