Preocupació pel futur de 680 treballadors subcontractats per Facebook a Barcelona

  • CCC Barcelona Digital Services, que té subcontractada la revisió de continguts de Facebook i Instagram, ha presentat un ERTO als moderadors en castellà i portuguès, però els treballadors sospiten que la voluntat real és deslocalitzar el servei

VilaWeb
CCC Barcelona Digital Services és una de les empreses que treballa des de la Torre Glòries

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

13.03.2023 - 16:37
Actualització: 13.03.2023 - 17:47

CCC Barcelona Digital Services, l’empresa que té subcontractada la revisió de continguts de Facebook i Instagram, farà un ERTO a 680 treballadors. Són tots els treballadors que, de Barcelona estant, s’encarreguen de revisar els continguts en castellà i portuguès. L’ERTO es va presentar per “causes organitzatives i de producció” el dia 27 de febrer, i aquesta setmana els treballadors podran votar el pre-acord tancat amb el comitè d’empresa, amb representants de CCOO i UGT. El pre-acord recull algunes circumstàncies per a acabar l’ERTO i estableix un termini màxim de nou mesos. Ara bé, fonts dels treballadors expliquen a VilaWeb que han trobat ofertes de feina de l’empresa matriu canadenca, Telus International, per a fer la mateixa revisió de continguts que feien ells, però des de Colòmbia, Guatemala i Mèxic. Per tot plegat, intueixen que l’empresa no té cap voluntat de reincorporar els treballadors quan s’hagi acabat l’ERTO, sinó que la intenció és deslocalitzar uns llocs de feina que ara són a la Torre Glòries de Barcelona.

Facebook va instal·lar-se a Barcelona el 2018 de la mà de Competence Call Center (CCC) per gestionar des d’aquí la revisió de continguts denunciats pels usuaris de la plataforma. En un primer moment van anunciar que a final d’any tindrien 500 treballadors, una xifra que ha crescut considerablement d’aleshores ençà i que ha fet augmentar les plantes que l’empresa té llogada a la Torre Glòries.

Els treballadors són els encarregats d’esborrar notícies falses, continguts violents, sexuals, d’odi i assetjadors. Aquesta feina la fan amb el suport d’un algorisme que ajuda a detectar quins continguts s’han d’esborrar, però això no impedeix que alguns dels treballadors hagin de veure imatges molt dures, com ara violacions, mutilacions, tortures i assassinats. Al novembre la Generalitat va sancionar l’empresa amb 40.985 euros per no haver avaluat els riscs psicosocials de la feina que fan els moderadors de continguts, una infracció que es va considerar greu.

El pre-acord per l’ERTO preveu que els treballadors que ho vulguin puguin adherir-s’hi voluntàriament. L’empresa s’ofereix a pagar 340 euros per a complementar la prestació del SEPE, o bé 300 euros i l’assegurança de salut DKV. A banda, promouran la baixa voluntària definitiva pagant-los 23 dies bruts per any treballat. Inicialment, s’hi podran acollir un màxim de 250 persones, tot i que l’empresa es reserva la possibilitat d’augmentar aquest topall, i hi tindran prioritat les persones amb menys antiguitat.

Tenint en compte els rumors de la deslocalització i que molts dels treballadors no tenen prou antiguitat per a cobrar el subsidi de desocupació si finalment són acomiadats, les baixes incentivades es veuen com un primer pas per a treure’s de sobre una part important de la plantilla d’una manera més econòmica per a l’empresa.

L’ERTO no afectarà els treballadors que tinguin una reducció de jornada per a guarda legal, per fill, o per a tenir cura d’un familiar. També en són exempts les víctimes de violència de gènere, els treballadors amb discapacitat, els qui tinguin una família monoparental o nombrosa, els treballadors que tinguin a càrrec fills o familiars amb discapacitat i les embarassades. Tampoc no afectarà els treballadors amb malalties greus, que seran avaluats per la comissió de seguiment. Quan dos treballadors siguin parella, només afectarà un dels dos, cosa que decidiran els integrants de la parella.

Acomiadaments a Facebook

L’ERTO als treballadors de Barcelona no és, ni de bon tros, l’única retallada de Facebook per a entomar la crisi econòmica que viu el sector. Al novembre Meta va anunciar l’acomiadament d’11.000 treballadors a tot el món, el 13% de la seva plantilla, una decisió que va justificar per un error de previsió en com seria el món després de la pandèmia, quan es va despertar la idea d’una societat molt més interconnectada gràcies a les xarxes socials i les eines digitals, i amb una gran presència del comerç electrònic.

A l’estat espanyol els acomiadaments van afectar el 18% de la plantilla, especialment dels departaments comercial, de màrqueting i d’enginyeria. Una xifra que no inclou l’ERTO a CCC Barcelona Digital Services, que es compta a banda perquè és una empresa subcontractada.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor