Empar Moliner: “Em preocupo perquè les meves obres siguin prou interesants per portar el català al món”

  • L’escriptora rep el premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull

VilaWeb
Redacció
11.03.2022 - 16:19
Actualització: 11.03.2022 - 17:19

La guanyadora del premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, Empar Moliner, ha assegurat avui en rebre el guardó que espera que la novel·la reconeguda porti la llengua catalana arreu del món. “Quan faig obres em vull preocupar perquè siguin prou interessants perquè la llengua catalana vagi pel món”, ha indicat. La novel·la “Benvolguda’ parla sobre el pas del temps, la “vulnerabilitat de l’amor matrimonial”, la “drogodependència de la maternitat” i la “caducitat” de la vida artística. Protagonitzada per una dona de cinquanta anys, aborda temes com la menopausa. Una temàtica que, per Moliner calia explorar perquè la literatura no ha tractat. Moliner ha explicat que la novel·la arrenca amb una dona que s’adona que s’ha fet gran.

Durant l’acte d’entrega del premi, coincidint en el Dia Mundial de les Dones, Moliner ha reivindicat que la literatura no tracta sobre la menopausa, però sí d’altres declivis de la sexualitat masculina. “És una història que espero que us interessi encara que no tingueu 50 anys i no  sigueu menopàusiques. La literatura és això, et poden explicar el que calgui”, ha manifestat.

Moliner ha destacat que una de les qüestions que li han interessat abordar és com un dels personatges persegueix el costumisme “fent coses que no són costumismes”. També ha reivindicat que no vol fer personatges a les novel·les que se’n surten “sempre”. “Els lectors demanen redempció”, ha lamentat. “No puc redimir els personatges”, ha alertat.

La protagonista, la Remei Duran, és una dibuixant de prestigi que es considera una senyora “atractiva” i “massa feliç”. Una tarda, mentre està asseguda al seient del darrere del cotxe familiar, s’adona que el seu marit, que és més jove que ella, s’enamorarà de la copilot, una noia violinista que els acompanya a casa per assajar. Ells dos encara no ho saben, però ella sí. A partir d’aquí, la protagonista “es prepara per saber què ha de fer”.

“La novel·la comença quan la seva protagonista ja ha tingut el certificat oficial de menopàusica”, ha assenyalat Moliner. L’escriptora ha explicat que no considera que sigui una obra autobiogràfica perquè tot és ficció, malgrat que ha reconegut que hi ha aspectes que estan “basats” en “gent propera” a ella. “No és la meva història, el lector ja veurà per què”, ha apuntat.

‘Benvolguda’ és la tercera novel·la de Moliner i torna a estar protagonitzada per un matrimoni. “El meu tema són els matrimonis, no sempre feliços, no sempre bonics, no sempre simpàtics”, ha dit l’autora, que ha confessat que les relacions de parella li semblen “una qüestió interessantíssima”.

“Els escriptors van fent anys i la novel·la dels cinquanta anys se sol fer”, ha subratllat la guanyadora del Ramon Llull. Moliner ha explicat que té la sensació que aquestes s’escriuen de manera massa amable. “Jo no he volgut fer una cosa gaire amable, que això no vol dir que no tingui moments divertits i tendres”, ha aclarit.

La novel·la està escrita en primera persona. “És el primer cop que hauré de dir: si us plau, no expliquin el final”, ha avisat Moliner.

Tercera novel·la d’Empar Moliner

‘Benvolguda’ és la tercera novel·la d’Empar Moliner, després de ‘Feli, esthéticienne’ (Premi Josep Pla 2000) i ‘La col·laboradora’ (Columna). A banda, Moliner també ha publicat el volum de relats ‘T’estimo si he begut’ (Premi Lletra d’Or 2005), portada al teatre per David Selvas; ‘No hi ha terceres persones’ (Quaderns Crema) o ‘Busco senyor per amistat i el que sorgeixi’ (Quaderns Crema), entre altres. El 2021 va publicar ‘És que abans no érem així’ (Columna). A més, també col·labora habitualment en diferents mitjans de comunicació de ràdio, televisió i premsa escrita.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor