‘Emmirallar-nos en Escòcia no és la solució’, diu Sergi Marcén, delegat al Regne Unit

  • El nou delegat del govern al Regne Unit assegura que 'tots el suports internacionals' al procés català són benvinguts però des d'una 'relació d'igualtat i democràcia'

VilaWeb

ACN

18.09.2016 - 10:35
Actualització: 16.03.2017 - 14:33

El delegat del govern de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén, assegura que ‘la relació amb el govern escocès és molt bona’ però que ‘emmirallar-nos o copiar’ el model escocès ‘no és la solució’. ‘Els catalans hem de fer la nostra via i explicar-la’, apunta Marcén, que va prendre possessió del càrrec a principis de setembre en substitució de Josep Manuel Suàrez, que es va jubilar a la primavera. Pel que fa a el ‘Brexit’ i com pot afectar els catalans residents al Regne Unit i la relació comercial amb Catalunya, Marcén assegura que ‘avui dia la situació és la mateixa que abans del referèndum’ i encoratja les empreses catalanes ‘a seguir venint al Regne Unit i Irlanda’.

Marcén diu que la delegació ‘ha de tenir una molt bona relació amb el govern escocès, però també amb el britànic, el gal·lès i l’irlandès’, ja que ‘tots els suports internacionals’ al procés català són benvinguts, però sempre ‘des d’una relació d’igualtat i democràcia’. ‘Cal establir una relació intensa i de col·laboració amb tots ells’, emfatitza.

Tot i això, recorda que ‘les condicions del Regne Unit i Escòcia són diferents de les d’Espanya i Catalunya’. ‘Els catalans hem de trobar la nostra pròpia via per arribar a una solució’, apunta el delegat però reconeix que ‘es poden aprendre moltes coses positives’ del Regne Unit, com per exemple, ‘el concepte de democràcia’. ‘Nosaltres estaríem encantats que el govern espanyol ens deixes votar i és una cosa que hem d’acabar aconseguint perquè en democràcia no pot haver-hi un altre camí’.

‘No estem contents amb el ‘Brexit’ però és un exemple de democràcia’
‘Com a catalans, no estem contents amb el canvi de direcció que han decidit fer els britànics perquè som molt europeistes’, reconeix Marcén però apunta que del ‘Brexit’, ‘se’n pot aprendre el fet democràtic’. ‘La ciutadania s’ha expressat i ha decidit, i això és el que ens interessa fer a Catalunya’.

Pel que fa a la situació al Regne Unit després del ‘Brexit’, Marcén assegura que des de la delegació ‘segueixen a l’expectativa’. ‘De moment no hi ha cap informe ni cap comunicació oficial’, explica Marcén, ‘però si fem cas de les declaracions de la primera ministra britànica, Theresa May, qualsevol empresa o ciutadà europeu al Regne Unit tindrà els mateixos drets que fins ara una vegada s’invoqui l’article 50’, el que ha de formalitzar la sortida del Regne Unit de la UE.

En qualsevol cas, Marcén assegura que ‘el govern de Catalunya es posicionarà i actuarà en conseqüència’ per defensar ‘els interessos dels catalans i les empreses catalanes’ al Regne Unit. ‘Tots aquells que vulguin quedar-se podran quedar-se’, explica el delegat que, a més, encoratja les empreses catalanes ‘a seguir venint al Regne Unit i Irlanda’ tant ‘o més’ que fins ara.

Prop de 400 empreses catalanes al Regne Unit
Catalunya compta amb 2.029 empreses exportadores regulars al Regne Unit. A més, existeixen 384 filials d’empreses catalanes amb establiment en aquest país, el vuitè del món amb més filials de firmes catalanes.

Així mateix, el nou delegat defensa ‘l’oferta de finançament que representa el mercat britànic’ per a les empreses catalanes. ‘Tenim empreses tecnològiques molt potents que els hi falta accés al finançament’, reconeix i apunta que una de les seves funcions és, precisament, ‘intentar accedir a aquestes fonts de finançament al Regne Unit per intentar ajudar les empreses que ho necessitin’.

Pel que fa al perfil de les empreses catalanes al Regne Unit, Marcén diu que ‘són molt diverses’. ‘N’hi ha de serveis, relacionades amb el turisme, però també del sector la construcció’ i, sobretot en els darrers anys, ‘empreses de noves tecnologies amb un alt grau d’innovació’. Un sector que el nou delegat coneix molt bé; fins ara, Marcén ha estat director d’estratègia i innovació del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, sent responsable dels projectes estratègics de país i estratègia TIC corporativa de la Generalitat.

‘La feina de les delegacions està calant’
‘La nostra feina és ajudar els ciutadans i les empreses catalanes al Regne Unit, així com establir relacions amb el govern britànic’, explica Marcén, ‘però també explicar-nos’. ‘Mentre a Catalunya tinguem prou força per tirar endavant aquest procés que hem endegat, els britànics i la resta del món entendrà que hi ha un estat que vol expressar el que vol ser’.

‘Expliquem que Catalunya és molt més que sol i platja; és cultura, és identitat, és coneixement, és innovació i tot això ajuda que molta gent visiti el nostre país i s’hi arreli’, explica Marcén, que reivindica també la tasca que ACCIÓ, l’Agència Catalana de Turisme, l’Institut Ramon Llull i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) desenvolupen des de les oficines de Londres. ‘Catalunya centra la major part d’inversió estrangera, és el punt de la península Ibèrica que més turistes rep; és evident que la feina de les delegacions està calant.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor