L’advocat de Puigdemont a l’ONU diu que les explicacions d’Espanya contra la demanda són ‘patètiques’

  • Ben Emmerson assegura que el Comitè de Drets Humans ja té 'tota la documentació necessària' i que les argumentacions d'Espanya no se sostenen davant 'l'examen sensat' d'un organisme internacional

VilaWeb

Redacció

28.07.2018 - 09:32
Actualització: 28.07.2018 - 12:55

L’advocat dels presos polítics i els exiliats a l’ONU, Ben Emmerson, especialista en drets humans, ha proposat al Comitè de Drets Humans que valori ara mateix el fons legal de la demanda presentada fa uns mesos amb el títol ‘Puigdemont vs Spain‘, i que denuncia que Espanya vulnera els drets polítics del president i que no permet la defensa democràtica del dret d’autodeterminació.

En una entrevista amb l’ACN, Emmerson explica que els experts de les Nacions Unides ja tenen tota la documentació necessària, atès que ja n’han rebut la resposta de l’estat espanyol i divendres a la tarda ell mateix i la resta de representants de Puigdemont van presentar-hi les al·legacions. Segons l’advocat, el Comitè, que encara ha de pronunciar-se sobre l’admissibilitat de la demanda, potser també entrarà a valorar-ne en paral·lel el contingut. ‘Espanya ha tingut la seva oportunitat i la resposta feia riure’, ha dit. ‘Les seves explicacions són patètiques i no se sostenen davant d’un examen sensat d’un organisme internacional.’

El mes de març, quan Puigdemont va fer un pas al costat per permetre la candidatura a la presidència de Jordi Sànchez, va presentar una demanda al Comitè dels Drets Humans de les Nacions Unides per ‘violació de la Declaració Universal dels Drets Humans i la Carta dels Drets Civils i Polítics’. Destacava que s’hi reconeixien ‘expressament el dret d’autodeterminació i, més específicament, el dret d’opinió i de la participació polítiques’.

Ara, el Comitè ja té resposta de l’estat espanyol a la demanda, i l’advocat de Puigdemont creu que no se sosté. ‘El govern espanyol respon majoritàriament amb divagacions sobre qüestions polítiques irrellevants i intentant fer objeccions enganyoses perquè la nostra petició es declari inadmissible i s’aparti de les Nacions Unides’, assegura. Per això, diu, en la resposta ‘robusta’ i ‘detallada’ de divendres, els advocats han exposat que les objeccions espanyoles són ‘dèbils’ i un ‘intent clar’ de desviar l’atenció sobre els afers importants.

Com comenta Emmerson, el govern espanyol només pot ‘sobrecarregar’ el comitè amb milers de pàgines de material ‘irrellevant’ sobre si l’autodeterminació ha de ser reconeguda o no. Per contra, recorda que la sol·licitud de Puigdemont no és sobre aquest dret sinó sobre el dret polític de defensar l’autodeterminació en una democràcia: ‘No hi ha cap dubte que Espanya l’ha liquidat, no solament en el cas de Puigdemont o els altres exiliats sinó sobretot amb els presos polítics i és hora que això s’acabi.’.

D’altra banda, sobre les demandes presentades en representació dels consellers Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa, el lletrat diu que ha demanat al grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU que ho abordin per la via d’un ‘procediment accelerat’ en comptes d’un de regular. Aquest grup, assenyala, es reunirà a l’agost i espera ‘certament veure un progrés real aviat’. ‘Després de la decisió de la justícia alemanya és impossible, francament, esperar res més que digui que l’empresonament preventiu de tots els presos polítics és arbitrari i il·legal’, afegeix.

Com a resultat de la decisió de Slesvig-Holstein i el rebuig de l’extradició, remarca, es van produint ‘alguns canvis significatius’ i, segons ell, que Pablo Llarena hagi retirat les euroordres és ‘només’ una de les conseqüències. ‘És obvi que les implicacions per a continuar amb l’enjudiciament dels presos i la presó preventiva és igualment il·legal en la legislació europea’, apunta. I és que han accelerat l’activitat per ‘posar pressió’ al grup de treball i obtenir reaccions ‘de forma ràpida’.

Advertència a Sánchez
A banda, Emmerson adverteix el president espanyol Pedro Sánchez que, si vol cap possibilitat d’una solució negociada per a Catalunya, l’oportunitat s’obre ara. ‘Si els presos continuen en presó preventiva, són jutjats a la tardor i condemnats a la presó, els resultats seran imparables’, avisa, i afegeix que els efectes sobre la població catalana farien d’una solució per a Catalunya dins d’Espanya ‘un objectiu impossible’.

‘Si hi ha cap perspectiva per a Madrid de mantenir la integritat territorial, si aquest realment és l’objectiu, Sánchez no té cap altra opció que actuar ara, deixar en llibertat els presos i asseure’s ràpidament a la taula de negociació’, insisteix. Si no, conclou, els resultats ‘probablement seran catastròfics per al futur d’Espanya’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor