09.08.2023 - 10:35
|
Actualització: 09.08.2023 - 12:09
Les mesures de l’emergència per sequera hidrològica a l’aqüífer del Fluvià-Muga i al pantà de Riudecanyes entren avui en vigor, una volta publicada la resolució de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). És una decisió que va anunciar fa una setmana el director de l’ACA, Samuel Reyes, per la situació crítica en què es troben totes dues reserves.
L’emergència afecta 22 municipis de l’Alt Empordà i 2 del Baix Camp i implica de limitar el consum d’aigua a 200 litres per habitant el dia, entre més restriccions més enllà dels usos urbans. És la primera vegada que Catalunya decreta l’estat d’emergència previst en el pla del 2020.
Els 22 municipis empordanesos amb restriccions, que comprenen una població de 24.399 habitants, són: Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum. A més, també es declara l’emergència a Riudecanyes i Duesaigües.
Fins ara, l’ACA no podia multar els municipis que consumien més aigua de la permesa, atès que el parlament havia acordat una moratòria en les sancions perquè els ajuntaments tinguessin temps de demanar ajudes per a millorar l’estalvi de l’aigua. Ara, aquesta setmana ja ha entrat en vigor el règim sancionador. L’ACA ha insistit unes quantes vegades que l’objectiu no era pas sancionar, sinó fer front a la sequera.
Ara mateix, l’aqüífer del Fluvià-Muga és a 14,4 metres sobre el nivell de la mar, un mínim històric en els registres, per sota fins i tot de la cota dels 14,5 metres a què havia arribat el 2009. D’una altra banda, l’embassament de Riudecanyes és al 6%, amb un volum de 0,3 hm³.