`Hi haurà voluntaris a les meses? Entre els dubtes legals i la deixadesa de la JEC

  • La Junta Electoral espanyola (JEC) no es posiciona

VilaWeb

Redacció

05.02.2021 - 21:50
Actualització: 11.02.2021 - 11:44

Les eleccions del 14 de febrer són a tocar i davant la preocupació per no poder constituir meses electorals, es debat la possibilitat de crear borses de voluntaris. La Junta Electoral Central (JEC) no s’ha manifestat sobre si recórrer a voluntaris és una solució vàlida. Davant una situació d’excepcionalitat, la JEC resta pràcticament desapareguda i s’encomana a la llei orgànica de règim electoral general (LOREG), la llei espanyola que regula els processos electorals també al Principat. I segons la llei, cada Junta Electoral de Zona (JEZ) té capacitat de decisió sobre qui ha de cobrir les vacants que hi pugui haver en una mesa quan es constitueixi. Cada JEZ podria optar per solucions diferents, i n’hi ha que sí que han dit que opten pels voluntaris. És el cas de la JEZ de Cervera, que ha confirmat a VilaWeb que ha demanat als ajuntaments que facin llistes de voluntaris amb l’objectiu de “poder-los trucar si el dia de les eleccions hi ha meses on falta gent”. Però a cada zona electoral la situació pot ser diferent.

Un membre de la Junta Electoral de Barcelona va ser el primer a contemplar l’opció dels voluntaris, però l’òrgan no ho va demanar formalment a la JEC. Finalment ha descartat aquesta opció i proposa de reassignar els suplents que es presentin als col·legis i que no siguin necessaris a unes altres meses on sí que hi hagi places per cobrir. Per això, si les JEZ de les comarques de Barcelona accepten aquest criteri, els suplents de les meses poden acabar en una mesa diferent de l’assignada inicialment, fins i tot en un altre col·legi del municipi.

El Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència tampoc no es mulla sobre l’opció dels voluntaris i al·lega que no és competència seva. Es limiten a dir que en diverses converses han demanat a la JEC que marqués clarament quin criteri cal utilitzar. Preveuen que, com ha passat a Barcelona, la situació “anirà escalant i s’acabaran unificant criteris”. A més, recorden que una junta és un tribunal i una institució sobirana a l’hora de prendre decisions, que no hi ha una autoritat per a tot Catalunya que ho reguli –la Generalitat no n’és pas l’autoritat competent– i demanen a la JEC que deixi clars els criteris a aplicar.

La decisió dependrà de les Juntes Electorals de Zona (JEZ)

L’única cosa que és segura és que el dia de les eleccions l’última paraula sobre com actuar davant la manca d’efectius recaurà sobre les JEZ. Tal com descriu l’article 80 de la LOREG, “la Junta designa, lliurement, les persones que han de constituir la mesa electoral, i fins i tot pot ordenar que en formi part algun dels electors que es trobi present en el local”. Per tant, una JEZ podria considerar que la millor opció és recórrer a voluntaris.

Entre els ajuntaments que ja han decidit d’obrir una borsa de voluntaris hi ha els de Salou i Platja d’Aro. En tots dos casos els batlles admeten que la decisió d’utilitzar-la dependrà de la JEZ. Cada junta de zona pot fer com li plagui, tot i que com a mínim en el cas de Barcelona hi ha un criteri únic que la Junta Provincial de Barcelona ha suggerit: reassignar els suplents d’unes meses que hagin quedat alliberats a unes altres meses que tinguin problemes per a constituir-se. I la JEC què hi diu?

La JEC ha respost a VilaWeb que no s’ha pronunciat sobre els voluntaris perquè no ha rebut “una petició oficial” i que no existeixen precedents. I res més. No hi ha hagut pronunciaments d’ofici de la JEC sobre com endreçar aquesta situació.

Veus contra els voluntaris

El president de la JEZ a Reus, Diego Álvarez, ha explicat a VilaWeb que encara podrien arribar instruccions de la JEC durant els pròxims dies. Ell és del parer que la LOREG no contempla la possibilitat de cridar voluntaris. Creu que aquesta opció “genera molts dubtes” i que, a més, “pot derivar en impugnacions”.

El jutge Álvarez considera que la llei té mecanismes suficients per a constituir les meses: “Cal fer sorteigs nous i existeixen els mecanismes per a fer-ho.” Segons ell, la primera opció que recull la llei és que la JEZ designi que es quedin a la mesa els primers electors i si a les 10 del matí encara no s’ha pogut constituir, es pot optar per fer un sorteig nou per a constituir la mesa durant les 48 hores següents.

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, també s’oposa a l’opció dels voluntaris perquè considera que els membres de les meses s’han d’escollir de manera aleatòria. Ribó també argumenta que la LOREG no ho preveu i creu que és necessari donar “garantia jurídica”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem