I ara, l’emblanquiment d’Erdogan

  • "Els Estats Units i Rússia, dos països que lluiten per ser la potència més gran del món, paradoxalment, mai no s'han disparat ni un sol tret"

Martxelo Otamendi
01.04.2022 - 19:31
VilaWeb

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha aprofitat hàbilment l’oportunitat que li ha brindat la invasió russa d’Ucraïna per fer-se passar per pacificador. Erdogan és un dels caps d’estat que violen més els drets humans dels ciutadans; de fet, d’ençà que va prendre possessió del càrrec, ha trepitjat els drets dels turcs i els drets nacionals dels kurds que històricament són en domini turc.

No cal esforçar-s’hi gaire per endevinar què deuen sentir els ciutadans progressistes i els kurds de Turquia quan veuen que l’opressor Erdogan, a més d’organitzar converses entre les delegacions de Rússia i Ucraïna, pronuncia un discurs emblanquidor a favor de la pau abans de les negociacions. Erdogan, que s’afegeix a la pràctica als qui diuen que el millor rival és l’enterrat.

El fet que Turquia sigui part de l’OTAN demostra que, quan es vol i convé, les portes d’aquesta organització bèl·lica són obertes fins i tot als estats que no compleixen les condicions més bàsiques de la democràcia. Els seus membres fan servir el concepte de “els valors de l’occident” una volta i una altra per mostrar la superioritat moral dels seus estats, però aquest principi ha estat minat pel comportament de Turquia. Aquesta organització no gestiona valors, sinó interessos, sobretot els estratègics i econòmics dels Estats Units, que n’és el membre principal.

L’OTAN va crear una gran esperança als ucraïnesos que temien la intenció expansionista de Rússia; si Ucraïna es fes membre de l’OTAN, tindria la protecció de l’organització que concentra més del 50% de la despesa militar del món. Ara hem vist que aquesta protecció no ha estat real, atès que els nord-americans, amb l’ajut dels socis europeus, s’han limitat a enviar armes a ciutadans que no les saben fer servir mentre ells han romàs ben tranquils a les casernes.

Els Estats Units i Rússia, aquests dos països que lluiten per ser la potència més gran del món, paradoxalment, mai no s’han disparat ni un sol tret.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor