13.06.2024 - 13:25
|
Actualització: 13.06.2024 - 13:45
Els embassaments de les conques internes ja han arribat a un terç de la capacitat, després de la pluja d’aquests dies. Segons l’Agència Catalana de l’Aigua ahir el nivell de reserves ja havia arribat al 33,3%, el doble que fa dos mesos i mig (el primer d’abril era del 16,4%).
Els pantans de Sau i de la Baells són els que han registrat augments més significatius: d’un 25% cadascun. Per contra, el de Riudecanyes i el de Siurana, tots dos al Camp de Tarragona, continuen pràcticament buits, sense arribar al 3%. El sistema Ter-Llobregat, que proveeix d’aigua l’àrea de Barcelona, ja és al 35%.
El conjunt de pantans gestionats per l’ACA va tocar fons el primer de març, quan va arribar al 14,3%. De llavors ençà, no han deixat de pujar, especialment a partir del mes de maig, que va començar amb un 21,3% de les reserves. A Sau, l’aigua ja arriba al peu de l’església, i s’hi ha passat del mínim històric de l’1% de fa tres mesos i mig al 31,9% d’ahir. A la Baells, a començament de març les reserves no arribaven al 20% i ara ja són pràcticament a la meitat.
La majoria dels altres pantans de les conques internes també van a l’alça. D’ençà de començament d’abril, Darnius Boadella i la Llosa del Cavall han crescut d’un 10%, fins al 22,7% i 27,2%, respectivament. El de Foix (70%) i el de Sant Ponç (34,5%) han registrat augments més moderats, d’un 5%. I els dos del Camp de Tarragona són els únics que continuen estancats.
Tenint en compte només els que conformen el sistema Ter-Llobregat (Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç), l’augment també és significatiu. El govern va decretar l’emergència als 202 municipis que beuen d’aquest conjunt de pantans el primer de febrer, quan les reserves eren del 16,1%, pràcticament un 20% menys que ara.