Anna Suy: “Les embarassades amb covid-19 tenen més risc de ser ingressades”

  • Com pot afectar la covid-19 les dones embarassades? S'han de vaccinar? Cal preocupar-se per la criatura? La doctora Anna Suy respon

VilaWeb
Txell Partal
11.03.2021 - 21:50
Actualització: 11.03.2021 - 22:58

Ara fa just un any, la doctora Anna Suy deia en una entrevista que no sabia quins efectes podia tenir la covid-19 en les dones embarassades. Dotze mesos més tard, encara hi ha algunes incògnites, però també comença a haver-hi certeses. En aquesta entrevista, la cap de secció d’Obstetrícia de l’Hospital Vall d’Hebron respon a les preguntes més freqüents entre les embarassades i la gent del seu entorn. Com els pot afectar la covid-19? S’han de vaccinar? Cal preocupar-se per la criatura? Totes les respostes, a continuació.

Les embarassades tenen més risc de tenir la malaltia en un grau greu quan es contagien de la covid-19?
—Sí, tenen més risc en comparació amb les dones no embarassades de la seva edat. És a dir, si tens dues dones de trenta anys, l’embarassada té més risc una vegada s’ha infectat. Tenen la mateixa probabilitat de contagiar-se, però una vegada infectada, la dona embarassada té més risc de ser ingressada, acabar a l’UCI i ser intubada. Malgrat tot, les xifres són baixes. El risc és més elevat perquè les comparem amb dones de la seva edat, no amb les que tenen més de seixanta anys. Si les embarassades tinguessin setanta-cinc anys, segurament parlaríem de xifres molt alarmants, però com que per sort són relativament joves, no tenen tant de risc. És a dir, en xifres absolutes el risc és molt baix.

Diuen que aquest risc creix el tercer trimestre?
—Això en realitat no se sap del cert. Sabem que el tercer trimestre hi ha més risc, però no tenim prou informació sobre el segon trimestre i el primer. De moment, la major part de les dades que tenim i podem analitzar són tan sols del tercer trimestre.

Si una embarassada es contagia, què ha de fer? Ha de fer com tothom?
—No, una dona embarassada que sigui positiva ha de prendre més mesures. I ho ha de fer des del minut u. D’entrada, se li ha de posar heparina profilàctica perquè hi ha més risc de trombosis. Però que no pateixin, això ho preveuen tots els protocols, i tothom sap què ha de fer. Les embarassades han d’avisar el seu metge de capçalera i el seu obstetre. No cal anar a l’hospital de sobte. Només cal que hi vagin si veuen que els símptomes es compliquen i els costa respirar, com tots els contagiats.

I amb el contagi, es posa en perill la criatura?
—Sí, és clar. Això és com un ou Kinder, si es trenca l’ou, no hi ha sorpresa. Si la mare està malament, el nadó que hi ha dins també. Tot allò que passa a la mare afecta el de dins. Encara que també pot ser que la mare estigui greu i, en canvi, la criatura no pateixi, per això les tractem. Nosaltres hi som per controlar que tot vagi correctament. Quan hi ha algun cas greu, li donem oxigen i la posem a l’UCI, perquè la dona estigui prou bé per a mantenir l’embaràs. I si en algun moment no està prou bé, acabarem l’embaràs, tot provocant el part.

La mare pot transmetre la covid-19 a la criatura?
—Pot passar, però hi ha molt pocs casos. N’hi ha uns quants de descrits en què la placenta s’ha infectat o en què el virus es trobava en el líquid amniòtic.

I es pot saber si la criatura està contagiada?
—No, no fem proves. Si el nen està bé, no cal fer-li res. Hi ha vegades que es fa, però dins el context d’un estudi clínic, no com a rutina diària. Els nens estaran bé o no segons què li passi a la mare. Les criatures nounades que s’infecten tenen una clínica molt lleu. D’entrada, la infecció de la criatura no ha de fer patir. És amb la mare, que hem de vigilar. Penseu que quan arriben a l’UCI, tant elles com els familiars i els metges patim per dos. En definitiva, hi ha en joc dues vides.

Posem el cas que una dona es posa de part quan està contagiada. Què passa?
—Per a ella és exactament igual. Veurà que nosaltres anem vestits diferents, perquè portem els EPI. Si la mare està prou bé per a tenir un part, tot funcionarà igual, tindrà els mateixos controls i podrà estar acompanyada. Això sí, haurà de portar la màscara, però això ara és així per a totes les dones.

Això deu ser diferent i complicat…
—La veritat és que quan estan de part, la sensació és que no els molesta excessivament la màscara. Moltes vegades ni són conscients que la porten posada.

I després, què passa amb aquesta criatura, quan la mare té la covid-19?
—Van mare, criatura i acompanyant tots junts a una planta covid-19, i estan tots tres junts en una habitació exclusiva per a ells. Ara, no els deixem sortir i passejar per l’hospital, com és lògic.

Però haurà de prendre proteccions per a no contagiar a la criatura…
—Sí, però són senzilles. Posar-se la màscara quan li dóna el pit i rentar-se les mans. Poden fer una vida normal, poden fer pell amb pell i donar mamar.

Dèieu que els nadons tenen una simptomatologia molt lleu, però cal prendre precaucions extres els primers dies, una vegada tornen a casa després de l’hospital?
—Les famílies han de tenir molta precaució. Però igual com tothom: si et reuneixes amb quinze persones, tens moltes probabilitats d’infectar-te. Si només estàs amb la teva parella i la criatura, la probabilitat es redueix dràsticament. Però no cal patir per la criatura, és qui té menys risc. Aquest nen necessita els seus progenitors, per això han de vigilar, igual com vigilaven abans.

És a dir, que és millor no presentar la criatura en societat a tothom de cop. Però sí que es pot anar a casa els avis perquè coneguin el seu nét…
—Si, però també hauríem de tenir en compte que aquesta família ha estat en un hospital uns dies i que, per tant, té més risc d’haver-se contagiat. La meva recomanació és esperar uns quants dies abans de presentar la criatura als avis. No tant pel nadó com pels avis, que són els qui tenen més risc amb la covid-19.

Una altra qüestió que preocupa ara mateix a molta gent és la vaccinació. Es poden vaccinar, les dones embarassades?
—Si em pregunteu si poden, responc que sí. Però s’han de vaccinar? No. Són coses diferents. En realitat, cap vaccí està contraindicat per a les embarassades. Però cap dels tres vaccins té un estudi sobre el seu efecte en dones embarassades. Tenint en compte això, faria la següent reflexió: ets una dona embarassada que treballes en una UCI i veus pacients amb covid-19? Vaccina’t. Bé, la primera cosa que faria és demanar que em canviïn de lloc i em posin en una UCI no-covid. Però si això no és possible, aquesta persona s’ha de vaccinar. Però si tens una feina que no és de risc, no cal vaccinar-se. Al meu entendre, caldria esperar que hi hagi els estudis pertinents. Ara, si ella ho vol, ho pot fer. Ningú li pot dir que no. En realitat, el risc teòric és molt baix, però no hi ha ni mig estudi.

I no s’haurien de fer, aquests estudis?
—Sí, hi seran. Pfizer ha començat un estudi del qual formarem part el Vall d’Hebron. D’aquí a poc temps hi haurà resultats, i segurament seran molt bons i vaccinarem totes les embarassades. Però encara no som en aquest punt.

Com és que no s’han fet fins ara, aquests estudis?
—En un primer moment, es busca gent estàndard. I les embarassades no ho són. És lògic que en un estudi general de vaccins no hi hagi dones embarassades. Ara s’ha fet una passa més i s’han començat a fer aquests estudis específics.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor