L’EMA manté el criteri sobre l’administració de la segona dosi d’AstraZeneca

  • El regulador reitera que els beneficis del vaccí "augmenten amb l'edat" i amb una major incidència del virus

VilaWeb

ACN

23.04.2021 - 16:38

L’Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès) ha defensat novament l’administració de la segona dosi amb AstraZeneca. Davant dels diferents criteris d’aplicació del vaccí entre els països de la Unió Europea, els experts han publicat una nova anàlisi per edats sobre els beneficis i riscos tenint en compte el reduït nombre de casos de trombes amb trombocitopènia. L’EMA ha assegurat que els beneficis del vaccí d’AstraZeneca “augmenten amb l’edat” i amb una major incidència del virus.

El risc de morir per covid-19 només és inferior al de patir trombes estranys entre els menors de 30 anys. Tanmateix, aquests s’exposen a un major risc d’acabar a l’UCI per covid-19 que a tenir aquesta reacció. Per la resta de grups d’edat, en general els riscos per la covid-19 superen les possibilitats de patir trombes.

“Esperem que l’anàlisi ajudi els estats a optimitzar l’ús dels vaccins en funció de la seva situació epidemiològica”, ha defensat Peter Arlet, responsable d’anàlisi de dades a l’EMA.

L’EMA va determinar a principis d’abril que un grup reduït de trombes estranys podien ser “efectes secundaris infreqüents” del vaccí i les va catalogar com a tal. Ara bé, el risc és tan baix que va continuar defensant el seu ús per tots els majors de divuit anys. El risc de patir aquesta reacció és d’1 cas per cada 100.000 habitants vacinats amb AstraZeneca. Per l’ús d’anticonceptius és d’uns 40 casos per cada 100.000 dones a l’any.

Malgrat l’aval científic del regulador, diversos governs europeus, entre els qual l’espanyol, van optar per posar AstraZeneca només als majors de seixanta anys. D’altres, només als majors de cinquanta-cinc anys, perquè la majoria de casos rars de trombes s’han detectat en menors de seixanta anys, principalment dones. Tanmateix, fins ara l’EMA no tenia dades suficients per a poder determinar que l’edat o el gènere fossin factors de risc.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor