L’EMA avala la seguretat del vaccí de Janssen contra la covid

  • Considera els vuit casos de trombes als EUA, sobre els gairebé set milions de vaccinats, com un efecte secundari molt rar

VilaWeb
ACN
20.04.2021 - 16:35
Actualització: 20.04.2021 - 16:42

L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) manté l’aval científic al vaccí de Janssen després d’investigar la seva possible relació amb vuit casos greus de trombes amb trombocitopènia entre més de 7 milions de vaccinats als Estats Units. El regulador de la Unió Europea ha determinat que el vaccí produït per Johnson&Johnson és segur, però que catalogarà els trombes com un efecte secundari “molt rar”. L’agència ha remarcat que el risc de patir-les és “molt baix” i continua recomanant l’ús del vaccí. Per ara, no ha pogut identificar factors o edats de risc concrets.

L’anunci de l’EMA hauria de permetre desblocar centenars de milers de dosis arreu de la UE. La companyia ja ha dit que està “preparada per reactivar” els lliuraments a la Unió Europea, sense concretar si podrà repartir abans de juny els 55 milions de dosis promeses inicialment.

Així és el vaccí de Janssen que ha de permetre d’impulsar la campanya de vaccinació 

Paralització als EUA i la UE

L’agència de Salut dels Estats Units va recomanar a principis de la setmana passada la suspensió de la vaccinació amb Janssen per sis casos estranys trombes entre gairebé 7 milions de vaccinats. Johnson&Johnson va paralitzar els lliuraments a la UE arran d’aquesta decisió, tot i que el vaccí d’una sola dosi tenia el vistiplau del regulador europeu des de mitjans de març.

Reig Jofre produirà a gran escala a Barcelona el vaccí de Janssen 

A més, la companyia va demanar que no s’administressin les dosis rebudes. Diversos governs europeus, entre els quals l’espanyol, ho van acceptar, però d’altres com el francès, van decidir utilitzar igualment els vaccins que ja havien rebuts, ja que continuaven tenint l’aval del regulador europeu.

Brussel·les no es va oposar a l’aturada imposada per la companyia, però va demanar al seu principal proveïdor, Pfizer-BioNTech, un avançament de 50 milions de vaccins per suplir el potencial buit que pogués deixar Johnson&Johnson.

Abans de l’aparició dels casos rars de trombosi, la UE esperava rebre 55 milions de dosis de Janssen entre abril i juny. La multinacional encara no ha confirmat si mantindrà el compromís malgrat el retard.

Les decisions polítiques que frenen cada vaccí 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor