L’Agència Europea de Medicaments desmenteix els governs: el vaccí d’AstraZeneca és segur

  • La directora de l'agència diu que "els beneficis a l'hora de protegir de la covid superen amb escreix els riscs de tenir una malaltia associada"

VilaWeb

Redacció

18.03.2021 - 17:11
Actualització: 18.03.2021 - 17:59

Emer Cooke, directora de l’Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles en anglès), ha anunciat que el posicionament científic de l’agència sobre el vaccí d’AstraZeneca és que es tracta d’un vaccí segur i eficaç: “Es tracta d’un vaccí segur. Els beneficis a l’hora de protegir de la covid superen amb escreix els riscs de tenir una malaltia associada. El vaccí no està associat a un augment de problemes de trombosis.”

Cooke ha exposat que l’EMA ha complert amb la petició formulada pels governs d’emetre un veredicte sobre la seguretat del vaccí, cosa que ja han fet, i que per tant ja poden prendre amb informació científica la decisió sobre el vaccí que creguin més pertinent.

Podeu recuperar ací la compareixença de premsa:

Sabine Strauss, cap del Comitè d’Avaluació de Riscos de Farmacovigilància, diu que han arribat a la conclusió que les investigacions científiques han evidenciat la qualitat del vaccí i han trobat que el nombre d’esdeveniments tromboembòlics després de la vaccinació detectats és inferior del de la població general, i per això es conclou que no hi ha un augment del risc global que es produeixin trombes arran del vaccí. Així mateix, com que el vaccí evita la malaltia de la covid, el vaccí disminueix de forma general el risc de patir trombosis, que s’han detectat en molts casos en pacients de la covid.

Strauss ha exposat que no hi ha evidències suficients per investigar “esdeveniments rars de coagulació intravascular disseminada i de trombosis venosa cerebral” que s’han produït en proporcions ínfimes tenen cap relació amb els vaccins, de manera que continuaran recopilant informació per fer una investigació addicional. Aquesta investigació tindrà en compte altres factors de risc com l’edat, el sexe, el consum de píndoles anticonceptives o el tabaquisme.

El Comitè d’Avaluació de Riscos de Farmacovigilància ha recomanat d’afegir una notació al prospecte del vaccí que esmenti aquests pocs casos. A més, ha explicat que la possibilitat que aquests casos rars de trombosis tinguessin relació amb un lot concret del vaccí ha estat del tot descartat.

D’altra banda, Strauss ha dit que tenint en compte que es fa una vaccinació massiva a tota la població europea, és normal que en algunes ocasions –ínfims en relació amb el total– es produeixin casos de patologies adverses temporalment pròximes amb l’administració del vaccí.

Espanya, França i altres estats de la Unió Europea com Alemanya o Itàlia estaven esperant aquesta opinió del regulador per decidir si reactiven la vaccinació amb AstraZeneca, que van paralitzar a principis de setmana malgrat que l’EMA no veia motius per fer-ho.

L’aturada es va desencadenar per una trentena de casos de trombosi entre els gairebé 5 milions de vaccinats a Europa. Dinamarca i Àustria van ser dels primers a suspendre l’ús del vaccí d’Oxford-AstraZeneca a finals de la setmana passada, però quan Alemanya s’hi va sumar dilluns l’efecte dominó es va accelerar i més d’una quinzena d’estats de la UE, entre ells Espanya i França, van fer el mateix.

L’EMA va començar a investigar els fets la setmana passada sense veure indicis que els casos estiguessin vinculats al vaccí. Davant l’alarma a les capitals europees, el regulador de la UE va ampliar la investigació demanant a tots els països que informessin de casos similars.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor