25.05.2023 - 21:40
A Elx (Baix Vinalopó), la tercera ciutat més poblada del País Valencià, tothom té coll avall que el PSPV revalidarà la victòria a les eleccions. No ha perdut mai cap elecció de les primeres municipals, el 1979. Fins i tot, quan van perdre la batllia durant quatre anys, va ser el partit més votat. Però això no vol dir que el candidat socialista i batlle d’aquests dos darrers mandats, Carlos González, acabi revalidant el mandat per tercera volta consecutiva. El PP i Vox amenacen amb una aliança que pot fer entrar la ultradreta en un ajuntament dels Països Catalans per primera vegada.
El 2011 el PSPV va perdre la batllia a favor del PP, però la desunió en els conservadors els va permetre de recuperar-la el 2015, ja amb el lideratge renovat de Carlos González. El 2019 va obtenir 12 regidors i va signar un acord de govern amb els 2 de Compromís, que els permetia d’arribar a la majoria de 14. PP (9), Ciutadans (2) i Vox (2) completen el consistori. Els sondatges donen per feta la victòria dels socialistes, que fins i tot poden arribar a 13 regidors. Però tornarien a necessitar una aliança per l’esquerra, que podria tornar a ser Compromís o bé Podem.
Les dues formacions havien estudiat d’aliar-se, però no es van posar d’acord en el repartiment del tercer i el quart llocs de la llista. Al final hi concorreran separats. Compromís presenta Esther Díez, acomboiada per l’aparell del partit. Moisés García encapçalarà la llista de Podem, juntament amb Esquerra Unida, Alternativa República i Alianza Verde. Aquesta divisió de l’esquerra podria impossibilitar un hipotètic govern progressista. Ho indiquen els sondatges publicats fins ara, que preveuen 0-1 regidors per a ambdues formacions.
Aquesta situació fa témer que una aliança progressista, de dues bandes o de tres, no arribi a 14 diputats. En aquest cas, és molt probable que sí que hi arribin PP i Vox. Al PP els sondatges els donen 9-10 regidors i Vox podria duplicar la representació (3-4). La dreta i l’extrema dreta s’aprofitarien de la desbandada de Ciutadans, que tothom veu clara. De fet, el creixement del PSPV també depèn, en part, de la capacitat de seduir l’antic electorat de Ciutadans.
El suport de Vox al PP, tant si és dins el govern com fora, significaria una involució en polítiques socials, de sostenibilitat ambiental i, clarament, per a la llengua catalana. Josep Enric Escribano, president de l’Associació Cívica per la Llengua el Tempir d’Elx, assenyala que molt probablement s’aprimaria el pressupost de l’AVIVA, l’agència de promoció del valencià i es desprestigiarien els premis de narrativa Ciutat d’Elx. Va ser el Tempir que va recuperar aquests guardons després del pas del PP per la batllia. Finalment, el govern del PSPV i Compromís també els ha fets seus.
Però, en qüestions lingüístiques, Escribano és molt crític amb tots dos partits, especialment amb Compromís, perquè es declara valencianista. Considera que ha tingut una actitud poc atrevida i la seva presència al govern no s’ha traduït en més presència del català en l’espai públic i en els actes organitzats per l’ajuntament: “Cada dia més, ha introduït el castellà en les seues manifestacions polítiques, campanyes electorals, debats o entrevistes en cadenes públiques. Compromís no té una política clara en la qüestió lingüística, és poc atrevida. Ha permès de fer coses, però no han estat al capdavant a l’hora de fer polítiques més atrevides que repercutisquen en una presència més gran del valencià”, explica en declaracions a VilaWeb.
La reflexió d’Escribano és ben resumida en el debat electoral organitzat dimecres per Elche TV, en què Esther Díez va intervenir en castellà:
💫Si algú no sap de què va la justícia social, només ha d’escoltar el minut d’or de la nostra candidata a l’Alcaldia, @estherdiez_elx pic.twitter.com/ty77TNfDtO
— Compromís per Elx (@CompromisElx) May 23, 2023
L’obra de govern del PSPV i Compromís té llums i ombres que poden tenir un desgast electoral. Entre les notes positives es destaca la gestió urbanística, amb una defensa clara del carril bici. Durant aquesta legislatura se n’han construït deu quilòmetres, s’han completat les zones de vianants al centre històric, s’han construït més aparcaments i s’han posat les bases per a transformar l’antic Mercat Central.
Però l’expedient del govern té taques, i la més significativa és la transformació d’una part del camp d’Elx en un parc fotovoltaic. Es van tramitant una trentena de projectes per a posar plaques solars a la rodalia de la ciutat i que ocuparien 500 hectàrees. Diversos col·lectius i plataformes van demanar a l’ajuntament que paralitzés els projectes per a estudiar-los un per un. No solament temen que tingui un impacte visual, sinó que destrueixi la fertilitat d’aquesta zona agrícola. Però el consistori ha refusat qualsevol suspensió cautelar i ha mantingut la decisió de construir aquest macroparc.