Els vint-i-cinc municipis de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues ja poden tornar a beure i cuinar amb aigua de l’aixeta

  • Les darreres analítiques determinen que els nivells de pesticides compleixen amb els paràmetres permesos

VilaWeb

Redacció

11.05.2022 - 15:40

La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues ha informat avui els vint-i-cinc municipis d’aquesta comarca i del Segrià als quals proveeix que ja poden tornar a beure i cuinar amb aigua de l’aixeta, després de rebre el vistiplau de l’Agència de Salut Pública. No ho havien pogut fer els últims cinc dies arran de la detecció  de nivells de pesticides a l’aigua superiors als permesos. Les darreres analítiques efectuades a la planta de Sarroca de Lleida (Segrià) i a l’entrada de dipòsits municipals determinen que els nivells d’aquestes substàncies han disminuït considerablement i ara se situen dins els paràmetres autoritzats. Els darrers dies, des de la Mancomunitat han reforçat l’aplicació de carboactius a l’aigua per millorar-ne la qualitat.

Els resultats de les analítiques efectuades dilluns han determinat un descens dels nivells de pesticides en l’aigua de boca i que se situen dins els llindars permesos, segons ha explicat el president de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues, Francesc Esquerda. D’aquesta manera i d’acord amb l’Agència de Salut Pública, han decidit aixecar les restriccions de beure i cuinar amb l’aigua de l’aixeta. De totes maneres, continuaran duent a terme analítiques per tal de detectar si la situació es tornés a repetir.

Després que la setmana passada es detectessin restes de pesticides en dipòsits d’alguns dels municipis als quals proveeix, la Mancomunitat va reforçar els processos de depuració de l’aigua aplicant quantitats addicionals de carboactius amb filtres a l’entrada de l’aigua a la planta i als dipòsits per tal de millorar-ne la qualitat. Els veïns de les poblacions afectades s’han hagut de proveir d’aigua embotellada ja que en la majoria dels casos no disposen d’un subministrament alternatiu.

Des de la Mancomunitat reclamen poden captar l’aigua a l’embassament de l’Albagés (Garrigues) del sistema Segarra-Garrigues per tal de garantir-ne una millor qualitat, en lloc d’agafar-la des l’embassament d’Utxesa d’on la Mancomunitat proveeix als municipis.

Empreses s’ofereixen a revisar la qualitat de l’aigua

D’altra banda, la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues ha alertat que empreses s’estarien oferint a veïns dels municipis que s’han vist afectats per les restriccions per tal de revisar la potabilitat de l’aigua als domicilis. Assenyalen que la qualitat de l’aigua s’analitza a través d’analítiques a la xarxa municipal i no en cases particulars i que aquesta competència correspon a la Mancomunitat i no a empreses externes. Alguns ajuntaments han fet pregons alertant els veïns d’aquesta pràctica i per informar que no es tracta d’una iniciativa impulsada dels consistoris ni tampoc des de la Mancomunitat.

El Síndic obre una investigació d’ofici

De la seva banda, el Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici per estudiar l’episodi de contaminació de l’aigua potable que ha afectat els municipis de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues. Així, s’ha adreçat per estudiar el cas a la Mancomunitat, a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), a la Secretaria de Salut Pública i a l’Agència Catalana de Consum. El Síndic vol conèixer les causes i l’origen de la contaminació, les possibles mesures de compensació previstes, les actuacions preventives i correctores endegades o previstes, la informació que s’ha donat a les persones usuàries i les analítiques que s’han dut a terme.

També ha preguntat a l’Agència Catalana del Consum sobre les mesures d’assistència i col·laboració que s’han emprès amb els ajuntaments i la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues per garantir els drets de les persones consumidores, atès que l’aigua és un servei bàsic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor