Els tumors de mama depenen del subministrament de greixos per poder créixer

VilaWeb
Redacció
05.04.2016 - 23:00
Actualització: 06.04.2016 - 01:48

ACN Barcelona.-Les cèl·lules de mama tumorals necessiten recollir greixos de l’exterior i traslladar-los al seu interior per poder seguir proliferant. Així ho posa de manifest una investigació liderada per l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) en col·laboració amb hospitals espanyols i la Universitat Rovira i Virgili (URV) que s’ha publicat a la revista ‘Nature Communications’. La principal proteïna en aquest procés és un enzim localitzat a la membrana cel·lular sense l’activitat de la qual, la cèl·lula tumoral no pot créixer. Les anàlisis de més de 500 mostres clíniques de pacients amb diferents tipus de tumors de mama revelen que el 85% tenen alts nivells d’aquesta proteïna.

El càncer de mama és el tumor més freqüent en dones a l’Estat espanyol i el quart en ambdós sexes amb més de 25.000 nous diagnòstics cada any. Segons xifres de l’Organització Mundial de la Salut, al món es diagnostiquen 1’38 milions de nous casos i produeix 458.000 morts a l’any .Es coneixia que les cèl·lules tumorals per créixer capten glucosa de l’exterior i que reprogramen la maquinària interna per produir molts més lípids. La novetat del descobriment radica que per primera vegada es posa al descobert la necessitat de les cèl·lules tumorals d’importar lípids externs.Aquest nou coneixement podria representar un “taló d’Aquil·les per al càncer de mama” segons l’investigador ICREA i cap de grup de l’IRB Barcelona, Roger Gomis. L’estudi ha demostrat en models animals i en cèl·lules tumorals que bloquejant l’activitat de la proteïna, anomenada LIPG, el tumor deixa de créixer.Segons el primer signant del treball, Felip Slebe, el més prometedor d’aquesta nova diana terapèutica és que la funció de la proteïna LIPG “no sembla ser indispensable per a la vida”, per la qual cosa inhibir-la generaria “menys efectes adversos que altres tractaments”. LIPG té “moltes virtuts” com a diana, diu Gomis. “De prosperar una substància que l’anul·lés podria convertir-se en la base d’una quimioteràpia més eficaç però menys tòxica que les actualment disponibles”, afegeix.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor