23.01.2016 - 02:00
Sant Antoni, en alguns llocs coneguts com Els Tres Tombs, se celebra aquest cap de setmana arreu del país. A Barcelona, la festivitat té com a activitat principal una passada de bèsties –cavalls, ases, someres–, cavalcades o tirant carruatges, que fan, aquest matí, un circuit pel centre de la ciutat. A mitjan camí, davant l’Escola Pia de Sant Antoni, es beneeixen els animals. A continuació es dirigeixen a la plaça de Sant Jaume i la comitiva és rebuda per l’Ajuntament.
És una festa amb el format de processó, amb un punt de sortida i un d’arribada, i no es fan tres tombs al voltant d’un indret sagrat tal com mana la tradició. Fa 191 anys que es fan els Tres Tombs a Barcelona.
Motiu
Els Tres Tombs es fan amb motiu de la diada en honor de sant Antoni Abat, patró dels animals domèstics, sobretot els de peu rodó. La llegenda explica que si en veia un de ferit el guaria. I així ho va fer amb el porquet que va trobar a Barcelona, que per mostrar-li com n’estava, d’agraït, l’acompanyà sempre més. Per això habitualment la imatge del sant es representa amb aquest animal al costat.
Sant Antoni, que va viure entre els segles III i IV dC, va morir un 17 de gener. I aquesta és la data que ha restat per a retre-li homenatge.
Orígens
La cavalcada dels Tres Tombs de Barcelona es fa, almenys, des del 1826, al voltant del Portal de Sant Antoni Abat, un espai que amb els anys va donar pas al barri que avui anomenem de Sant Antoni.
Durant el primer segle la benedicció dels animals i els Tres Tombs es feien amb tota naturalitat, perquè cavalls i ases eren animals corrents en la vida quotidiana de la ciutat. Quan la presència d’aquests animals a Barcelona quedà arraconada, la celebració es va mantenir com a homenatge als animals de peu rodó, que en el curs de la història han estat motor econòmic i social.