Els temporers d’Andorra podran renovar el permís de residència i treball amb un curs de català

  • El govern va aprovar ahir la primera quota general d'immigració d'ençà de l'entrada en vigor de la llei del català

VilaWeb

Redacció

24.10.2024 - 11:14
Actualització: 24.10.2024 - 11:54

El govern va aprovar ahir el reglament de la quota general de les autoritzacions de residència i treball i de treball fronterer a Andorra. Són 900 permisos, 702 per a residència i treball i 198 per a treballadors fronterers; els mateixos que enguany. A més, seran ampliables en un 30%, com és habitual. Ara bé, la novetat no radica en les xifres, sinó en la conjunció de la nova quota d’immigració arran de l’entrada en vigor de la llei del català. Per això, tothom que rebi l’autorització de residència i treball haurà d’acreditar un nivell de català quan la vulgui renovar, que canviarà segons si és la primera renovació o la segona.

En aquest sentit, el govern ha previst un període transitori fins el 26 d’abril de 2026 per a les persones que presentin la primera renovació i no tinguin el nivell A1 de català. Per a renovar el permís de residència i treball, hauran de fer la formació de llengua catalana de trenta hores “Itinerari de seguiment de coneixements bàsics de català”, que s’imparteix en els centres de català del govern.

Com a alternativa, també podran renovar el permís de residència i treball si presenten el certificat d’excepció del seguiment de l’itinerari de coneixements bàsics de català, que expedeix el Departament de Política Lingüística i que acredita que ja es té el nivell. Això es pot fer amb un certificat acreditatiu d’un centre educatiu que indiqui que s’ha cursat l’assignatura de llengua catalana durant un any acadèmic, com a mínim, o d’una acadèmia d’idiomes que digui que s’han cursat 70 hores de la matèria de llengua catalana, pel cap baix. Hi ha una tercera via: un examen oral als centres de català per a acreditar que es parla bé la llengua.

Ara bé, després del 26 d’abril de 2026, per renovar el permís de treball i residència caldrà presentar un diploma oficial de llengua catalana de nivell A1 emès pel govern d’Andorra, o un títol, diploma o certificat que el govern reconegui com a vàlid. És a dir, ja no valdrà el curs de trenta hores o l’excepció. I per a la segona renovació, caldrà un diploma oficial del nivell A2 del govern d’Andorra o un altre títol que l’administració reconegui.

La llei de la llengua pròpia i oficial estableix que, a partir del 2029, els requisits de renovació dels permisos vinculats al nivell de català també s’aplicaran per a les persones amb autorització de treball fronterer, de residència i treball per compte propi, de residència sense treball i de residència per a estrangers que contribueixen al desenvolupament de l’economia digital i l’emprenedoria.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor