15.08.2021 - 07:14
|
Actualització: 15.08.2021 - 21:20
Els talibans han començat a entrar a Kàbul, la capital de l’Afganistan. És l’últim bastió que els resta pendent després d’haver conquerit aquesta matinada les ciutats de Mazar-i-Xarif i de Jalalabad, tot consolidant el domini total sobre el país. També en controlen tots els punts fronterers. Segons els mitjans afgans, el president del país, Ashraf Ghani, se n’ha anat a l’exili.
Els talibans i el govern afganès, en sengles comunicats, han informat que estan en marxa les negociacions perquè sigui una transició de poder pacífica. Aquests últims dies, milers d’afganesos s’havien refugiat a la capital confiant que no hi arribarien els talibans, amb por que els extremistes tornessin a imposar el règim repressor amb què ja havien governat el país.
L’ofensiva a Kàbul és ràpida i sense resistència, segons que informen la majoria de corresponsals i les agències de premsa. La caiguda de Mazar-i-Xarif ja havia estat un gran cop moral, a més, perquè aquesta ciutat del nord va encapçalar la resistència als talibans el 1996 i era considerada un bastió inexpugnable.
Mentrestant, el govern dels Estats Units ha anat retirant tot el personal de la seva ambaixada amb el suport de cinc mil soldats. Els assessors del president Joe Biden, partidari de la retirada, havien previst que Kàbul podria caure en mans dels talibans les setmanes o mesos vinents. L’ofensiva ha arribat molt abans que no s’esperaven.
Més estats, com ara l’espanyol, han activat plans per a retirar tot el personal diplomàtic que restava a Kàbul.
Els talibans han trigat poc més d’una setmana a guanyar el control del territori, malgrat les inversions milionàries dels Estats Units i l’OTAN per a armar l’exèrcit oficial afganès. La victòria dels talibans arriba vint anys després de la invasió nord-americana per a fer-los fora del poder.
Havien arribat al poder el 1996, organitzats a partir de milícies apuntalades en part pels Estats Units per a fer fora el règim soviètic uns anys abans.