Els sondatges certifiquen que els independentistes perden la confiança en ERC, Junts i la CUP

  • Tant el CIS com el CEO coincideixen a detectar fortes davallades de vot per a ERC, Junts i la CUP i el malestar amb la seva gestió

VilaWeb

Redacció

19.11.2022 - 21:40
Actualització: 20.11.2022 - 11:08

Divendres es va publicar un nou estudi electoral del CIS (Centre d’Investigacions Sociològiques espanyol), que inclou dades sobre quin podria ser el resultat dels tres partits independentistes en les eleccions espanyoles vinents. I, tal com va passar amb l’estudi del CEO (Centre d’Estudis d’Opinió), també publicat fa poc, la pèrdua de confiança en ERC, Junts i la CUP s’hi fa molt visible.

Ara, aquesta pèrdua de confiança, que es pot traduir en abstenció o en vots a uns altres partits, no altera el suport a la independència, que continua essent molt alt.

Una desfeta a Madrid

Així, en el cas de les eleccions espanyoles, sempre segons el CIS, ERC passaria d’haver aconseguit el 3,6% del total dels vots en les eleccions del 2019 a obtenir-ne un 2,2% –amb una pèrdua d’1,4 punts. Junts passaria del 2,1% del 2019 a un 1% –amb una pèrdua d’1,1 punts. I la CUP passaria de l’1% a un 0,7% –una pèrdua menor, de solament tres dècimes.

En conjunt, doncs, el vot als partits independentistes baixaria del 6,7% al 3,9%, una davallada espectacular, de 2,8 punts, que comença a fer pensar en la possibilitat que tots tres partits sumats tinguin la meitat de vots que no el 2019.

L’efecte que pugui tenir sobre els escons és difícil de calcular perquè el repartiment per províncies requereix dades molt més concretes que no les que publica el CIS. Però, tot i que els resultats dels altres partits compten molt i poden maquillar una davallada de vots, és evident que amb aquests percentatges seria pràcticament impossible que es repetís la situació actual.

A les eleccions catalanes, també

Si el CIS publicat aquesta setmana detecta d’una manera clara la pèrdua de confiança de l’electorat independentista cap als partits respecte de les eleccions espanyoles, el Baròmetre d’Opinió Pública del CEO també la detecta, de manera més detallada, en el cas de les catalanes.

El baròmetre es va publicar el 9 de novembre, després del trencament del govern, però les dades s’havien començat a recollir abans. I en l’informe hi ha diverses preguntes que aporten informació sobre el desencant dels electors amb ERC, Junts i la CUP. Especialment si es relacionen entre si.

Així, en el cas d’Esquerra, de tots els enquestats que diuen haver-los votat en les eleccions passades, un 69% diu que ara els tornaria a votar. Però quan el CEO demana a aquests mateixos votants d’Esquerra si senten simpatia pel partit, la xifra baixa a un 51,9%. I encara més, quan els demanen de quin partit se senten més pròxims, un 46% dels electors d’Esquerra diu que de cap.

Les xifres en el cas de Junts són molt semblants: dels que diuen haver votat Junts en les eleccions passades, un 64% diu que repetiria el vot. Però tan sols un 51% mostra simpatia per Junts, i un 48% diu no sentir simpatia per cap partit.

La interpretació que cal fer d’aquestes xifres és un avís. Al sondatge, hi ha un percentatge elevat d’electors que diu que repetiria el vot, cosa que vol dir que hi ha molta més estabilitat que no sembla i que la que deixa entreveure el repartiment d’escons fet pel CEO. Però molts d’aquests electors que votaran ERC, Junts i la CUP els votaran enfadats o sense ganes.

Una altra volta, això no es pot traduir fàcilment en escons ni es pot dir rotundament cap on anirien a parar els possibles vots desencantats. Tanmateix, una pregunta directa, i nova, del CEO dóna algunes pistes.

Quan es demana als votants d’ERC quin partit votarien si no poguessin votar el seu, la majoria, un 15%, diu que votaria el PSC, per davant dels altres partits independentistes. Després ve un 13% a Junts i la mateixa xifra a la CUP, però la primera opció del votant d’Esquerra és votar el PSC. En canvi, el 23% dels votants de Junts i de la CUP diu que si no pogués votar el seu partit, votaria Esquerra, i la converteix en la seva primera alternativa, però no votaria pas el PSC.

Dels votants de Junts, si no poguessin votar el seu partit, tan sols votaria el PSC un 2%. I en el cas de la CUP, el 0%. Cal remarcar que, significativament, el 9% dels votants del PSC diu que si no pogués votar els socialistes votaria ERC. I és remarcable que després diguin que votarien En Comú Podem, Ciutadans o el PP. I tan sols per sota de tots aquests partits apareixen Junts –el votaria un ínfim 1% dels socialistes– i la CUP –menys de l’1%.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor