30.01.2025 - 21:40
|
Actualització: 30.01.2025 - 21:48
Avui comença al Palau de Congressos de València el XV congrés nacional del PSPV. Amb el lema “Ací estem”, que vol ser un gest de complicitat amb Vicent Andrés Estellés, els 543 delegats debatran fins diumenge les polítiques que han de guiar els socialistes valencians. Com que no hi ha cap altra candidatura, Diana Morant serà elegida a la segona volta secretària general. Morant és secretària general d’ençà del mes de març de l’any passat, quan va substituir Ximo Puig.
L’alternativa a Carlos Mazón
Els socialistes valencians estan convençuts que Carlos Mazón no podrà acabar la legislatura i que convocarà eleccions avançades. De fet, treballen pensant que les convocarà passat l’estiu, si el president considera que ja ha recuperat l’alè i el crèdit perdut amb la gestió de la gota freda. Per això, diuen que ells són l’alternativa necessària, encara que els sondatges els ho neguen de manera tossuda.
Tots els estudis demoscòpics que s’han publicat d’ençà del 29 d’octubre constaten una caiguda molt accentuada del PP de Carlos Mazón, però els socialistes no són capaços de traure’n profit. Encara més, també els atribueixen una davallada, tot i que lleu. En aquest context de la crisi per la gestió de la gota freda, els partits que sí que pujarien segons els sondatges són Vox i Compromís. El partit encapçalat per Joan Baldoví a les Corts, ha manifestat, ja del primer moment, una posició ferma demanant la dimissió de Carlos Mazón i, fins i tot, proposant al PSPV de presentar una moció de censura tot sabent que populars i Vox hi votarien en contra. Els socialistes han canviat de posició a mesura que passaven els dies i van fer propostes com ara aprovar el pressupost del 2025 si eren clarament per a pal·liar els danys de la gota freda, o donar suport incondicional a un altre candidat del PP si el partit el feia retirar.
El discurs de Pedro Sánchez
En aquestes circumstàncies, s’espera que el discurs que dissabte de matí farà el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per a obrir el congrés serà per a demanar la màxima mobilització dels socialistes valencians. Diana Morant, que és ministra en el govern d’Espanya, és una opció seua. Aquestes darreres setmanes, Sánchez ha clonat aquest esquema de situar membres del seu gabinet en les direccions autonòmiques del PSOE. En clau espanyola, necessita també els vots del socialisme valencià si opta per un avançament electoral.
El PSPV roman en una mena de letargia d’ençà de la pèrdua de les eleccions i de la Generalitat, el 28 de març del 2023. Ho han demostrat els vaivens i canvis de criteri en l’oposició a Carlos Mazón. El fet que Morant no siga qui done la rèplica al president en les Corts Valencianes i el fet de defensar l’actuació del govern espanyol en la crisi de la gota freda són un llast en el seu paper de l’oposició.
Després del discurs de Sánchez se sabrà si allibera el PSPV perquè faça l’oposició a Carlos Mazón.
La ponència política
La ponència política del congrés, que es va presentar fa poc dies, no es descuida en cap moment el capital polític atresorat pels socialistes durant les dues legislatures del Botànic. Tampoc no obliden qui en va ser el líder, Ximo Puig, ni el federalisme que defensa, i inclouen els noms de Joan Lerma, Ciprià Ciscar, Alfons Cucó, Vicent Soler o Joan Romero, com a socialistes que han tingut un paper decisiu en el procés de consolidació de la Generalitat.
En la ponència es fa explícita la voluntat de descentralitzar les institucions de l’estat per a recol·locar organismes i ministeris lluny de Madrid. Hi ha també crítiques al model centralista de l’estat i s’insinua la necessitat d’una reforma constitucional per a fer avançar l’estat cap al federalisme. Es demana que en el preàmbul de la constitució es faça un reconeixement explícit de la plurinacionalitat d’Espanya.
La batalla per València
Els socialistes valencians faran un parèntesi de dues hores en el congrés dissabte de vesprada perquè els militants puguen participar en la quarta manifestació contra Carlos Mazón per la gestió de la gota freda.
Diumenge al matí és quan es votarà la nova executiva que haurà elaborat Diana Morant. S’espera que hi haja canvis significatius perquè l’actual és una executiva de circumstàncies en què la secretària general va haver de cosir moltes ferides. Morant va ser elegida en el congrés extraordinari de Benicàssim del mes de març passat, després de la intervenció amb mà de ferro de la direcció federal per a impedir que es presentassen dues candidatures més. Hi havia el temor que el partit es trobàs encaminat a un procés de primàries que tothom creia que l’abocaria una de les crisis cícliques que ha tingut el PSPV. En canvi de la retirada d’Alejandro Soler i Carlos Fernández Bielsa, Morant els va donar càrrecs de responsabilitat dins el partit. Però les coses no sempre han rutllat bé durant aquest any i Fernández Bielsa no ha amagat mai l’animadversió amb la secretària general.
El fet d’incorporar-los a l’executiva de país vulnerava els estatuts que impedeixen que una mateixa persona acumule dos càrrecs orgànics, però tothom va decidir de fer els ulls grossos si això contribuïa a la pacificació. Tant Soler com Fernández Bielsa són els secretaris generals de sengles demarcacions, Alacant i València.
Diana Morant no està còmoda amb Fernández Bielsa –també batlle de Mislata i portaveu a la Diputació de València–, dirigint el partit a València i treballa perquè hi haja una candidatura alternativa. Ell no li ho fa fàcil i va triar el dia en què es presentava la ponència política del congrés nacional per a dir que tornaria a optar a la reelecció.
Per tant, el conclave que comença avui a València tindrà els ingredients habituals dels congressos socialistes: reunions en passadissos, en despatxos, discussions en algun un bar fins a les tantes, però aquesta volta no per a triar l’executiva, sinó perquè serà l’escenari necessari perquè Bielsa prepare el congrés de València que es farà d’ací a poques setmanes. Les pre-candidatures s’han de saber el 8 de febrer.
L’entorn de la secretària general ha deixat anar el nom de Robert Raga, batlle de Riba-roja de Túria, perquè s’enfronte a Fernández Bielsa en la secretaria general de la demarcació de València. Raga, que abans de la gota freda havia comentat la intenció de presentar-se, guarda silenci. Diu que ara és el moment del congrés nacional.
Els portaveus de Bielsa fa setmanes que escalfen l’ambient proclamant la intenció de repetir i sovintegen les reunions, els dinars i les trobades de saló d’uns i altres per a mesurar i exhibir forces.
Tant Fernández Bielsa com Diana Morant es juguen molt en aquest congrés de la demarcació de València, perquè si el batlle de Mislata guanya el torcebraç, la secretària general n’eixirà molt afeblida.