Els socialistes tiben la corda de les relacions amb Compromís, que insisteix que encara hi ha molt de marge per a negociar

  • Després de l'enuig del senador Enric Morera, les aigües tornen a lloc i Compromís opta per continuar dialogant

VilaWeb

Text

Esperança Camps Barber

21.03.2024 - 21:40
Actualització: 21.03.2024 - 23:00

Les relacions entre Compromís i la part socialista del govern espanyol tornen a viure hores molt baixes. Tant, que Enric Morera va esclatar dimarts davant un incrèdul ministre Óscar Puente que feia com qui no entenia com era que un senador de Compromís li retreia el seu capteniment. Morera, en veure que el ministre de Transports espanyol demorava la restitució del tren Gandia-Oliva-Dénia li va preguntar si podien donar per trencades les relacions entre tots dos partits. En una conversa amb VilaWeb, el senador ha explicat que la pregunta era retòrica perquè, diu, no és ell qui fixa la posició de Compromís en qüestions de pactes.

Això mateix va recordar l’endemà d’aquest intercanvi Joan Baldoví, que ara és síndic a les Corts Valencianes però que té molta experiència al congrés espanyol, després d’haver rebut tota mena de menyspreus del PSOE, especialment de la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero. Baldoví entenia l’enuig de Morera i deia que al partit estaven farts de paraules i que la confiança en el PSOE estava pràcticament liquidada.

Lluny de trencar relacions

Amb tot, ara per ara, Compromís és lluny de trencar les relacions amb el PSOE, i és lluny de deixar de donar suport a un govern del qual consideren que formen part si es té en compte la seua pertinença al grup plurinacional Sumar, que participa en el govern. En aquest sentit, Compromís considera que la presència del ministre de Cultura espanyol, Ernest Urtasun, ahir a València per a presentar els actes de l’Any Estellés, i el suport del govern espanyol a preservar la memòria del poeta, són una fita i un èxit de la seua tasca i del seu impuls.

Malgrat la malfiança, Morera prefereix de circumscriure el malestar amb Óscar Puente, a qui retreu el seu suport incondicional a l’ampliació del port de València. “Óscar Puente ve al País Valencià, anuncia una obra, prescindint de sentències del Tribunal Suprem que parlen de qui és l’autoritat competent per a decidir si s’ha de fer una nova declaració d’impacte ambiental, i es reuneix amb aquells que ens persegueixen, aquells que toleren la censura.” El senador de Compromís es refereix a la fotografia del ministre socialista brindant amb cava amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i amb la batllessa de València, María José Català, per l’aprovació de l’ampliació del port al consell de ministres espanyol.

Morera explica que, d’aquesta qüestió, n’ha parlat amb el ministre Félix Bolaños, a qui va retraure la insensibilitat del PSOE amb el dret civil valencià, una altra de les qüestions delicades per a Compromís. “Hem de recordar, per a qui ho haja oblidat, que estem sense dret civil per un recurs que va interposar Zapatero. La proposició de les Corts Valencianes sobre el dret civil continua viva, veurem com avança”, diu Morera.

La dificultat de negociar sense pressupost

Compromís havia fiat bona part de la seua capacitat d’incidència dins el govern espanyol a la negociació del pressupost del 2025. Aquesta taula, la dels comptes, era, a parer de la diputada Àgueda Micó, el lloc on s’havien de plantejar moltes de les qüestions que formaven part del pacte d’investidura de Pedro Sánchez. “L’avançament de les eleccions catalanes ha fet que es pare la negociació del pressupost. Allà havíem de parlar d’inversions. L’actitud del ministre Puente no ens agrada, però hem de buscar fórmules per a veure com podem desenvolupar les reivindicacions valencianes encara que no hi haja pressuposts”, diu Micó.

Micó, fins fa poc coordinadora de Compromís i ara diputada al congrés espanyol, no és partidària de tallar tots els ponts amb els socialistes. Recorda que el suport a Pedro Sánchez després de les eleccions del mes de juliol tenia unes contrapartides. “Ens asseurem a parlar amb el PSOE, buscarem les alternatives i veurem si ells estan disposats a donar resposta a les nostres reivindicacions encara que no hi haja pressupost. Si no és així, no tindran el nostre suport”, diu.

Àgueda Micó reflexiona sobre l’actitud de la part socialista del govern espanyol i diu que aquest menysteniment no el rep únicament Compromís, sinó que la resta de partits que van donar suport a la investidura de Sánchez es troben en la mateixa situació. “Si el PSOE vol tenir una legislatura més o menys tranquil·la, haurà de començar a parlar amb tot el món. També amb Sumar, perquè hi ha molts temes, com ara l’impost permanent a la banca, que s’han quedat damunt la taula i per a nosaltres són fonamentals”, diu.

Malgrat algunes desavinences, Àgueda Micó nega que les relacions amb els socis de Sumar passen per un mal moment. Diu que tenen bona relació i torna a citar l’exemple de les gestions del Ministeri de Cultura amb l’impuls a l’Any Estellés. Quant a les eleccions europees, Micó veu possible d’arribar a un bon acord i que Compromís assolesca un lloc destacat a la llista. “Fins ara, Sumar no ha incomplert cap dels acords que vam signar. És cert que ara ells tenen una assemblea constituent i hi ha militància al País Valencià i això ha pogut crear un poc de malestar, però és normal. Si ells respecten el pacte tant en qüestions de bilateralitat com en la competència electoral, les relacions continuaran essent bones.”

El resum d’aquest malestar entre Compromís i el PSOE és en aquesta resposta d’Enric Morera. La pregunta era si en cas que els òrgans de direcció de Compromís es plantejaren deixar de donar suport als socialistes, quina seria la seua posició: “Encara que no hi haja pressuposts, hi ha un marge de negociació amb lleis, amb programes, amb projectes, i veurem com evoluciona.”

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor