14.08.2016 - 22:00
Qui no aprofita els dies de vacances i bon temps per avançar lectures que la quotidianitat trepidant del curs no permet? Els llibres són un dels elements més destacables de l’estiu, especialment de la desconnexió que permeten les vacances. Els llibres acompanyen els viatgers més intrèpids, els amants de les onades i la sorra de platja, dels cels clars i profunds de la muntanya… Vagis on vagis, un bon llibre no ha de faltar mai. Per això, per ajudar els inquiets, els indecisos i els tastaolletes, us proposem una sèrie que publicarem cada dia amb recomanacions literàries de personalitats destacades del nostre país. Les recomanacions d’avui les fan la periodista i ex-diputada d’ERC Marina Llansana i l’escriptor i biòleg Martí Domínguez. Els hem demanat tres llibres a cadascú i la raó perquè els proposen.
Les propostes de Marina Llansana:
L’amiga genial, d’Elena Ferrante (La Campana)
De fet en català ja s’han publicat els tres primers de la sèrie i està a punt de sortir el quart; són novel·les addictives! Expliquen la història de dues amigues des de la infància fins la maduresa al Nàpols de la postguerra. Una lectura perfecta per l’estiu, bona literatura que passa com un glop d’aigua fresca.
Desde la sombra, de Juan José Millás (Seix Barral)
Divertit, irònic i sorprenent, amb els tocs surrealistes propis de Millás. El més original és la veu narrativa; el protagonista parla en primera persona simulant entrevistes fictícies de presentadors mediàtics. Una vida anodina que, gràcies a la fantasia, acaba sent extraordinària. Ideal per evadir-se unes hores.
El Quadern Daurat, de Doris Lessing (Edicions 62)
L’estiu és un bon moment per tornar a llegir Doris Lessing i reflexionar sobre les relacions humanes, la política, el feminisme, la vellesa, la sexualitat i la intel·lectualitat en una societat massa temerosa dels canvis. Valenta i reveladora, com qualsevol llibre de la Premi Nobel Doris Lessing: per llegir i per rellegir.
Les propostes de Martí Domínguez:
El temps de cada cosa, de Raquel Ricart (La Magrana)
Una narradora que té veu pròpia, amb un registre molt ric, ple d’històries del país.
Gegants de gel, de Joan Benesiu (Edicions del Periscopi)
Un llibre profund, d’històries encreuades i una mirada filosòfica sobre l’existència
La finestra de Veermer, de Pere Rovira (Proa)
Un dietari a vessar de suggeriments literaris, on s’hi mescla l’art amb la vida.