10.08.2016 - 22:00
|
Actualització: 15.12.2016 - 05:24
Qui no aprofita els dies de vacances i bon temps per avançar lectures que la quotidianitat trepidant del curs no permet? Els llibres són un dels elements més destacables de l’estiu, especialment de la desconnexió que permeten les vacances. Els llibres acompanyen els viatgers més intrèpids, els amants de les onades i la sorra de platja, dels cels clars i profunds de la muntanya… Vagis on vagis, un bon llibre no ha de faltar mai. Per això, per ajudar els inquiets, els indecisos i els tastaolletes, us proposem una sèrie que publicarem cada dia amb recomanacions literàries de personalitats destacades del nostre país. Les recomanacions d’avui les fan la periodista i presentadora de l’InfoK Laia Servera i l’escriptor Joan-Lluís Lluís. Els hem demanat tres llibres a cadascú i la raó perquè els proposen.
Els llibres de Laia Servera:
Laia, de Salvador Espriu (Labutxaca)
Una obra tan curta com punyent. Una d’aquelles narracions que et deixa un regust de boca que tarda a desaparèixer. Un llibre de mar, sal i passions sense control. Una Sinera que el lector es fa a la seva mida i una Laia que et fa ballar el cor d’una banda a l’altra, però no te’l deixa mai indiferent. Veure la pel·lícula que acaba de dirigir Lluís Danés sobre aquesta obra m’ha fet venir ganes de tornar-la a llegir. L’edició que en va fer Edicions 62 el 1985 és senzilla i, alhora, preciosa.
El tercer chimpancé, de Jared Diamond (Debate)
La paraula màgica: ‘per què?’. I a partir d’aquí… el món sencer. Si us va agradar ‘Sapiens’, de Yuval Noah Harari, i us vau quedar amb ganes de més, aquesta és una bona elecció. Diamond repensa l’ésser humà (el tercer ximpanzè) i la seva evolució des d’una visió global. Biologia, psicologia, antropologia, història, genètica, … I si les respostes són bones, el camí que fa per trobar-les és encara millor.
La historia del mundo en 100 objetos, de Neil MacGregor (Debate)
Al clàssic ‘Moments estel·lars de la humanitat’, Stephan Zweig partia d’anècdotes quotidianes per desenvolupar més àmpliament períodes històrics transcendentals. En aquest llibre, MacGregor utilitza el mateix mètode: a partir d’un objecte, ens explica minuciosament com era i com vivia la cultura que el va crear. Tots els objectes escollits formen part de la col·lecció del British, museu que MacGregor va dirigir durant anys.
Els llibres de Joan-Lluís Lluís:
La tardor barcelonina, de Francesc Pujols (Llibres de l’Índex)
Desconegut i indispensable. Breu i inesgotable. Caòtic i admirable. Un text que seria surrealista si el 1907, quan Francesc Pujols el va escriure, el surrealisme hagués estat inventat. Una de les ficcions més fascinants del segle XX català.
Paraules d’Opoton el vell, d’Avel·lí Artís-Gener (Labutxaca)
Amb empatia i un bri de sornegueria, Avel·lí Artís-Gener imagina una història paral·lela de la descoberta d’Amèrica, o més aviat de la descoberta d’Europa. El seu escepticisme d’escriptor no pot amagar, en aquesta obra narrada per un asteca del segle XV, la seva profunda humanitat.
Contra el fet de menjar carn, de Plutarc (Lleonard Muntaner Editor)
Dos texts curts escrits fa gairebé dos mil anys que poden ajudar a meditar, ni que sigui lleument, sobre les conseqüències del fet de matar animals per plaer gastronòmic. I que demostren que el vegetarianisme no és una moda recent, sinó una moral que travessa la història de la humanitat.