12.08.2016 - 22:00
|
Actualització: 12.08.2016 - 23:23
Qui no aprofita els dies de vacances i bon temps per avançar lectures que la quotidianitat trepidant del curs no permet? Els llibres són un dels elements més destacables de l’estiu, especialment de la desconnexió que permeten les vacances. Els llibres acompanyen els viatgers més intrèpids, els amants de les onades i la sorra de platja, dels cels clars i profunds de la muntanya… Vagis on vagis, un bon llibre no ha de faltar mai. Per això, per ajudar els inquiets, els indecisos i els tastaolletes, us proposem una sèrie que publicarem cada dia amb recomanacions literàries de personalitats destacades del nostre país. Les recomanacions d’avui les fan la jurista Gemma Calvet i l’activista cultural i escriptor Bartomeu Mestre ‘Balutxo’. Els hem demanat tres llibres a cadascú i la raó perquè els proposen.
Les propostes de Gemma Calvet:
L’embriaguesa de la metamorfosi, de Stefan Zweig (Quaderns Crema).
Cada estiu de fa molts anys un Zweig és obligada lectura.
La maledicció dels Palmisano, de Rafel Nadal (Columna).
Gran autor català contemporani, i bona literatura i recreació italiana.
L’arrelament, de Simone Weil (Edicions de 1984)
Em declaro fan absoluta de la seva defensa de la dignitat humana i la filosofia és teràpia.
Les propostes de Bartomeu Mestre:
La dida i altres narracions, de Salvador Galmès (Ed. Moll)
Delícies destil·lades. Vacuna infal·lible als qui diuen que els seus fills no llegeixen. Mal de trobar a les llibreries, però accessible a les biblioteques i barat (5 €) al mercat de segona mà. Una joia de la literatura catalana. L’autor va ser privat de publicar per l’església. Per a mi, sense desmerèixer als autors consagrats del gènere, és el precursor mai no igualat de Rodoreda, Calders o Monzó. Un llenguatge ric, però planer. Un clàssic del realisme màgic.
L’avi Ninus, de Xavier Baladia (La Campana)
Un llibre típic de lectura d’estiu que relata la glòria i el crepuscle d’un dandi capaç de veure i sentenciar, més enllà d’una aparent frivolitat vivencial, que som un poble capaç de defensar amb dignitat els valors essencials i concloure que ‘És en aquest poble on viu l’esperança’. Un divertimento agraït que descriu, il·lumina i reviu una atmosfera esvaïda.
Obra poètica, de Guillem d’Efak (Ed. El Gall)
Un deliri amb tots els poemes i les cançons del català de la Guinea; un manual contra la depressió i la repressió; un cant a l’amistat i un clam a la resistència. Amb pòrtic del poeta Bernat Nadal que va advertir: ‘Els poemes que ofereix Guillem d’Efak feriran la sensibilitat dels lectors. Qui pugui romandre impassible haurà de revisar la seva formació; haurà de demanar-se: què han fet amb mi?’ Imprescindible per acompanyar el camí de l’alliberament en curs. Un gaudi!